Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sahillerimiz Ucuza mı Gidiyor?

Sahillerimizde 'emlak almak' isteyen 'yabancıların' sayısı artarken aklıma bir soru geldi ; acaba Türkiye'de 'deniz kıyısı' diyebileceğimiz bölgelerdeki 'emlak değerlerimiz', Avrupa ile kıyaslandığında 'ucuza mı gidiyor?...

Radikal Gazetesi/Yiğit BULUT



ahillerimizde 'emlak almak' isteyen 'yabancıların' sayısı artarken aklıma bir soru geldi ; acaba Türkiye'de 'deniz kıyısı' diyebileceğimiz bölgelerdeki 'emlak değerlerimiz', Avrupa ile kıyaslandığında 'ucuza mı gidiyor?...

Konu hakkında edindiğim izlenimleri maddeler halinde aktarmak istiyorum;

1 - Kanarya adalarından İspanya sahillerine, Avrupa'nın sahil şeridinden Kıbrıs'ın Rum kesimine kadar büyük bir portföyü internet üzerinden, yazılı kaynaklardan gözden geçirdim ve bu bölgeleri 'birlikte inceleyen' raporlar okudum. Türkiye'nin sıralamada 18-20 arasında kaldığını ve genelde Bulgaristan ve Kıbrıs Rum kesimi ile kıyaslandığını gördüm.

2 - Catalonia, Andalusia, Valencia örneklemelerinde ortalama 300 metrekare, bahçeli, deniz görür, standart bir villa için 750 bin ila 1.3 milyon avroluk değerler 'normal' görülürken, Bodrum, Kemer ve Çeşme'de aynı özellikler için 'normal görülen maksimum değer 250-300 bin avro. Aynı sıralama içinde Peleponnesse ve Yunanistan'ın Ege kıyıları için 'normal' görülen en düşük değer 495 bin avro. Çok şaşıracaksınız ama Hırvatistan dahi Türk kıyılarından 'dahi yüksek' değerlere layık görülmüş.
Peki bize biçilen değer neden bu kadar düşük? Acaba biz mi pazarlama noktasında büyük bir yanlış içindeyiz yoksa biz farkına varmadan bu tip sınıflamalar ile kıyılarımız 'ucuza' mı kapatılmak isteniyor?

Uzmanlardan edindiğim 'destekler ve karşı görüşler içeren' çıkarımları sizlere aktarmak istiyorum.

1 - Merkez Avrupa'ya Türkiye'den daha yakın kıyı bölgelerinin, ulaşım kolaylığı açısından 'daha değerli' görülmesi doğaldır. Özellikle Avrupa kentlerini birbirine bağlayan hızlı tren ve otoyol projelerinin de dikkate alındığı dinamik içinde; yakın Avrupa sahilleri 'Avrupa için' daha değerli görülebilir. Olaya bu açıdan bakınca; 'Hırvatistan bile neden daha değerli' sorusuna cevap bulmak zor olmaz.

2 - Yunanistan, İspanya, Hırvatistan ve Avrupa'ya yeni dahil olan ülkelerdeki kıyı bölgeleri için 'Türkiye'nin bugünlerde geçtiği yoldan geçti' denebilir. Son 10 yıl içinde bu bölgelerdeki emlak değerlerinde çok ciddi primler görüldü. Aynı sürecin bizde de görüleceği düşünülebilir.

3 - Türkiye gerek konumu, gerek kıyılarının doğal kalitesi, gerekse tatilciye sunulan hayat renkliliği açısından Yunanistan, İspanya ve yeni AB ülkeleri ile kıyaslanamayacak kadar iyi durumdadır. Bu dinamik içinde Türk kıyıları hak etmediği bir fiyatlama sürecinden geçmekte olup, değerlerimiz 'olması gerekenden ucuz' elden çıkmaktadır.

4 - Türkiye'de 'ulaşım zorluğu', 'sahil kesimine erişim sorunu' olarak sorgulanmakta ve sahillerimizin değerinin düşmesine yol açmaktadır. Örnek: Paris'ten yola çıkarak Nice'e, Cannes'a veya diğer sahil bölgelerine rahatlıkla hızlı tren ve otoyollar ile ulaşılabilirken, aynı kolaylıklar İspanya'da hatta Yunanistan da dahi yaşanabilirken, bizde aynı imkanlar çok yetersiz.

6 - Avrupa sahillerinde 'uluslararası standart'larda' inşaat kalitesinde alım fırsatı kolaylıkla bulunurken, Türkiye'de 'yap-sat' firmalarının pazara hâkim olması, 'ne aldığını sorgulayanlar' açısından hâlâ sorun olmaktadır.

7 - Türkiye sanayi bulaşmamış sahil kesimi uzunluğu açısından Avrupa ile kıyaslanmayacak kadar avantajlı olup, 'doğal doku' ve 'temizlik' açısından rakipsizdir.

8 - Türk kıyıları marina hizmetleri açısından Avrupa kıyılarına göre 'yetersiz' olup, 'yüksek gelir gurubunun' seçim kriterleri açısından 'olumsuz' algılanabilir.

Sonuç: Sizlere tavsiyem önümüzdeki yaz 'gelin hep birlikte fiyatları' yukarı çekelim. İnanın bana; öngördüğüm 'arz-talep' dengesi ve 'Avrupalı'nın bize gelme zorunluluk katsayısı', yapacağımız fiyat ayarlamasını rahatlıkla kaldırabilir...

http://www.yapi.com.tr/haberler/sahillerimiz-ucuza-mi-gidiyor_51156.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!