Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Samsun-Adana Projesi Önceliğimiz'

Igor Seçin, iki ülke arasındaki enerji temaslarını geliştirmek için Türkiye'ye geldi. Seçin'i İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Enerji Bakanı Taner Yıldız karşıladı. Seçin, heyetler arası görüşme öncesi ayağının tozuyla VIP Salonu'nda gazetecilere açıklama yaptı. Samsun-Adana boru hattı projesinin kendileri için öncelikli bir proje olduğunu belirten

Sabah Gazetesi
'Samsun-Adana Projesi Önceliğimiz'

Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, iki ülke arasındaki enerji temaslarını geliştirmek için Türkiye'ye geldi. Seçin'i İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Enerji Bakanı Taner Yıldız karşıladı. Seçin, heyetler arası görüşme öncesi ayağının tozuyla VIP Salonu'nda gazetecilere açıklama yaptı. Samsun-Adana boru hattı projesinin kendileri için öncelikli bir proje olduğunu belirten Seçin, "Bu konu işbirliğimizin öncelikli projelerinden biri olduğu görüşünü taşımaktayız" dedi. Seçin bu konuda şunları söyledi:

"Bu konu için her iki taraftan çalışma grubu oluşturuldu. Bu iki çalışma grubu bu projenin çalışmalarını yapmakta. Karşılıklı olarak tarafların ne gibi yükümlülükler alabilecekleri konusu bu çalışma grupları tarafından belirlenmekte. Bu konuya ilgi duyan Transneft ve Rosneft isimli iki büyük şirketimiz de projeyle ilgili olarak ciddi çalışma yapıyorlar. Yapacağımız toplantılar sırasında bu projeyi de ele alacağız. Buraya gelir gelmez havalimanında bu görüşmeleri yürütmekte olan şirketlerin yöneticileriyle, Çalık Grubu ile ayaküstü bu konuyu ele alma fırsatını bulduk. Ayrıca bu projede İtalya ENI Grubu da yer alacak. Geçen sonbahar İtalya'da gerekli toplantıları yaptık. Tabi burada önemli olan konu tedarik."

Tedarik konusunda Rus şirketlerinin konuyu değerlendirdiğini söyleyen Rus Bakan, "Rosneft bu konuda yeni bir lisans da aldı. Bu lisans Karadeniz üzerinden petrol ihracatına izin veriyor. Ayrıca Valşat Bölgesi'nde Rosneft petrol üretimi lisansı da aldı. Bu bölgede üretilecek petrol de Samsun-Adana'nın tedarikinde kullanılabilir" diye konuştu.

Proje çevre için önemli

Seçin, Samsun - Adana hattına petrol tedariki için kullanılması düşünülen diğer bölgeleri ise Hazar Denizi ile Rusya'nın daha iç bölgelerinde bulunan petrol yatakları olarak açıkladı. Üçüncü ülkelerin şirketlerinin de projeye katılımı konusu şu anda değerlendirme yaptıklarını kaydeden Seçin şunları söyledi:

"Bu çalışmalar da şu anda gerçekleştiriliyor ve çok aktif olarak değerlendiriliyor. Diğer boru hatları konusuna gelince; Daha önce sonuçlandırabilecek boru hatlarının şansı tabiiki daha fazladır. Bu açıdan Samsun-Adana projesinin belli bir önceliği olduğunu söyleyebilirim. Sürekli olarak bu proje görüşülmekte ve çalışmalar devam etmekte. Bir de Karadeniz ve Akdeniz de çevrenin korunması konusuna da dikkat çekmek istiyorum. Samsun- Adana boru hattı Karadeniz ve Akdeniz'de çevrenin kirletilmemesine de büyük bir katkıda bulunabilir."

30 milyar dolarlık enerji ve ticaret paketi için geldi

Nükleer konusunun da konuşulacağını belirten Seçin, "Bizim teknolojimiz 400 tonluk bir uçağın çarpmasına dayanıklı" dedi. Nükleer santral konusunda bilimsel araştırmalar, kadro yetiştirilmesi, yakıt tedariki, finansman gibi konular da masada. Enerji Bakanı Taner Yıldız, hazirana kadar nükleer ile ilgili çalışmaların tamamlanmasını ümit ettiklerini söyledi. Seçin ise teknik çalışmaların nisan ayında tamamlanacağını kaydetti. Yıldız: "Kendilerine, hem al ya da öde ile alakalı hem de fiyatla alakalı beklentilerimizi ilettik" dedi. Seçin'in müzakerede bulunacağı enerji paketlerinin toplam değerinin 30 milyar doları bulacağına dikkat çekiliyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/samsun-adana-projesi-onceligimiz_76836.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!