Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Samsunlunun Taşladığı Santrallar Çalışacak

Aksa ve Cengiz Enerji'nin 2003'te Samsun'da kurduğu, çevreye zarar verdiği gerekçesiyle halkın taşladığı ve davalık olan iki santral için Enerji Bakanlığı talimat verdi: Elektrik sıkıntısı var, çalıştırın.

Milliyet Gazetesi/Ünsal EREKE
Samsunlunun Taşladığı Santrallar Çalışacak

amsun'un Tekkeköy ilçesinde yer alan ve ilk kurulduğunda halkın tepkisiyle karşılaşan iki fueloil santralı devreye alınıyor. 132'şer megavat gücündeki santralların biri Aksa Enerji'ye, diğeri de Cengiz Enerji'ye ait.

Daha önce santralın çevreye zarar verdiğini öne sürerek santralların işletmeye alınmasının engellenmesi için dava açan Samsun Barosu Başkanı Ahmet Gürel, Danıştay'ın santralların çalıştırılmaması yönünde karar verdiğini söyledi. Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı ise santralların çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu ve çalışma izinlerinin alındığı belirterek şöyle dedi:

"Santrallar 2003'te tamamlandı. Hükümet bugüne kadar ihtiyaç olmadığı için bunları çalıştırmıyordu. Şimdi ihtiyaç doğduğu için santral devreye girecek. Enerji Bakanlığı bize, 'Bunları hazır tutun, çalıştıracağım' talimatını iletti. Biz de testlere başladık. Santralların temizliğini ve bakımını yapıyoruz. 10 gün içinde tam kapasiteyle çalışmaya başlayacaklar."

'ÇED raporu aldık'
Santral inşaatlarının bitirilmesinden önce 150 megavatın altında olan santrallar için ÇED raporuna gerek duyulmadığını belirten Mehmet Kazancı, Danıştay kararının kendileriyle ilgili olmadığını öne sürerek şunları söyledi:

"2004'te veya 2005'te alınmış bir Danıştay kararı var. Bizi bağlayan bir karar değil. O kararın metni, 'Bundan sonra yapılacaklar için bu kanun hükmünde kararnamenin bu maddesi (150 megavatın altı için ÇED raporu istenmemesi) geçersizdir' diyor. Biz yapmışız, bitmiş. Ondan sonra da biz ÇED'i aldık zaten."

Devletle imzaladıkları 5 yıllık kontratın süresinin 2008'de dolacağını kaydeden Kazancı, kontratın, devletin kendilerine ayda 1.3 milyon dolar ödemesini, elektrik üretmeseler de bu ödemenin yapılmasını içerdiğini anlattı. Kazancı, yöre halkının santrala olan tepkisini de şöyle değerlendirdi:

"Baro, halkı ayaklandırdı. Adamlar geldiler taş attılar, bağırdılar çağırdılar, santrala saldırdılar. Bunlar hep organizeydi. Halk 5 kilometre öteden otobüslerle getirildi. Bugün ise durum farklı. Tepki olursa da güvenlik güçleri müdahale eder. Biz kurallara saygılıyız. Santrallarımız da çevreci."

'Faaliyet yargıya rağmen'
Samsun Barosu Başkanı Ahmet Gürel, santralların mahkeme kararına rağmen çalıştırılmaya başlanacağını söyledi. Baro olarak 2003'te dava açtıklarını belirten Ahmet Gürel süreci şöyle anlattı:

"Dava, 2007 Ocak'ta nihayetlendi. Ankara 10. İdare Mahkemesi santralın Samsun'da konuşlandırılmasını iptal etti. İptal gerekçesinde, 'Kamu yararına aykırı' denildi. Danıştay 10. Daire, şirketlerin temyiz başvurularını reddetti. Yani burada mobil santralın konuşlanması hukuken mümkün değil. Ancak mahkeme kararına rağmen yeni bir faaliyet başladı."

Santralların 2004'te 'çalışır gibi olduğu' fakat çevreye zarar verdiği anlaşılınca yöre halkının isyan ettiğini belirten Gürel, "Halk ayaklandı, hatta yakacaklardı santralı. Jandarma araya girdi ve olay büyümeden önlendi" dedi.

'Samsun tehdit altında'
ÇED raporunun yöre halkıyla görüşülerek hazırlanması gerektiğini ancak raporun hiçbir görüşme yapılmadan Enerji Bakanlığı'ndan çıktığını öne süren Gürel şöyle devam etti:
"Raporu almak için bilgi edindirme yasası kapsamında başvurduk, ancak henüz raporu görmedik. Bakanlık ülkenin elektrik ihtiyacı var diye bunu yapmış olabilir. Ancak Samsun içme suyu havzası, verimli ovalar, insan sağlığı tehdit altında. 6 No'lu fueloil'in kükürt oranı son derece yüksek. Hem pahalı bir enerji hem de çevreye büyük zarar veren bir üretim. Halk tepkisini koyacaktır, tam kapasiteyle çalıştığı zaman kıyamet kopar."

TEİAŞ, elektrik talep artış tahminini yüzde 9'a yükseltti
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürü İlhami Özşahin, ortalama yüzde 7 civarında olan 2007 elektrik talep projeksiyonunu, yüksek oranlı fiili gerçekleşme nedeniyle yüzde 9'a çıkardıklarını bildirdi. Böylece, net arz açığı tarihinin 2007 sonuna kadar inmesi olasılığı resmileşmiş oldu.
Projeksiyonun Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) itirazları nedeniyle onaylanmaması ve TEİAŞ'ın çalışmayı düzeltip hemen geri göndermemesi tartışmasını değerlendiren Özşahin, "EPDK, projeksiyondan bazı yorumlu cümleleri çıkarmamızı istedi. Biz de çıkardık ve gönderdik" dedi.
Projeksiyon belgesi, ülkenin enerji yatırımlarına yön vermesi açısından önem taşıyor.

Afşin-Elbistan'ın şartnamesi yasayla uyumsuz çıktı
Afşin-Elbistan C ve D termik santrallarının kurulup işletilmesi ihalesinin, 'teklif edilen fiyat' düzenlemesi yapılmadığı için iptal edildiği öğrenildi. 35 adet firmanın şartname aldığı ihalede, şirketlerin üretecekleri elektriği devlete satması için gereken 'teklif edilen fiyat üzerinden satış' düzenlemesinin şartnameye konulduğu ancak düzenleme yasada bulunmadığı için hiç teklif alınamadığı ortaya çıktı.
Edinilen bilgiye göre, şartnamenin, elektriği satın alacak olan TETAŞ ve TEDAŞ'ı bağlamayacağını gören şirketler, elektrik fiyatı belirsizliği nedeniyle zarar edebileceklerini görünce ihaleye katılmaktan vazgeçtiler. Santral, Türkiye'nin elektriğinin yüzde 18'ini karşılayacaktı.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/samsunlunun-tasladigi-santrallar-calisacak_55675.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!