Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Şantiye İşçisi Güvensiz Şartlar Altında Çalışıyor

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının, Yol-İş ile yürüttüğü Güvenli İnşaat projesi kapsamında yapılan anket çalışması, inşaat sektöründeki zorlu çalışma koşulları ile kamu-özel iş yerleri arasındaki farkı ortaya koydu.

Hürriyet Ankara



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\56025.jpg" align="left" hspace=5 vspace=5>Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın, Yol-İş ile yürüttüğü Güvenli İnşaat projesi kapsamında yapılan anket çalışması, inşaat sektöründeki zorlu çalışma koşulları ile kamu-özel iş yerleri arasındaki farkı ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre, her beş çalışandan biri iş kazasına maruz kalırken, her üç iş yerinden ikisinde iş kazası yaşanıyor.

Türkiye ile AB arasındaki mali iş birliği kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen "Yenileşme ve Değişim İçin Türkiye’de Sosyal Diyaloğu Güçlendirme Projesinin Hibe Programı" kapsamında, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının, Yol-İş ile yürüttüğü projede, çalışanlara yönelik bir anket çalışması yapıldı.

İş sağlığı ve güvenliği açısından daha riskli olması nedeniyle şantiye işçilerine yönelik gerçekleştirilen ankette, 34’ü kamuda çalışan 340 kişiye çeşitli sorular yöneltildi.

Anketin değerlendirme raporuna göre, sektörde çalışanların çok büyük bölümü ilköğretim düzeyinde eğitime sahip bulunuyor. Ankete katılanların yüzde 67’sinin eğitim durumu ilköğretim, yüzde 25’i lise, yüzde 3’ü yüksekokul/üniversite, yüzde 5’i ise okur-yazar düzeyinde.

Kamuda çalışanların büyük bölümü uzun zamandır aynı iş yerinde çalışırken, özel sektörde çalışanların yüzde 43’ü 5 yıldan kısa bir süredir aynı iş yerinde hizmet veriyor.

Çalışanların yüzde 15’i 500 YTL’den az, yüzde 30’u 500-750 YTL arasında, yüzde 19’u 750-1000 YTL arasında, yüzde 26’sı 1000-1500 YTL arasında, yüzde 10’u 1500 YTL’den fazla ücret alıyor.

Özel sektörde ücretler düşük


Özel-kamu ayrımına bakıldığında özel sektörde çalışanların büyük çoğunluğunun düşük ücretlerle çalıştığı görülüyor. Özel sektörde çalışanların yarısı 750 YTL’den daha az ücret alıyor. 500 YTL’den az ücret alanların oranı yüzde 17’yi buluyor. Kamuda ise 750 YTL’nin altında ücret alan bulunmuyor. Kamuda çalışanların tamamı kadrolu çalışırken, özel sektörde çalışanların yaklaşık yarısı geçici işçi statüsünde bulunuyor.

Sendika yok sigortasız çalışma var


Çalışanların sigortalılık durumuna bakıldığında kamuda sigortasız çalışana rastlanmıyor. Buna karşın özel sektörde çalışanların yüzde 28’inin sigortasız istihdam edildiği görülüyor. Özel ve kamu iş yerleri arasındaki en büyük farklılıklardan biri, çalışanların sendikalılık durumunda ortaya çıkıyor. Kamuda çalışan işçilerin tamamı sendikaya üye iken, özel sektörde sendikasızların oranı yüzde 97,7’yi buluyor. Kamuda tüm çalışanlardan işe girişte sağlık raporu alınırken özel sektörde bu oran yüzde 68’e düşüyor. Kamu-özel ayrımı olmaksızın çalışanların yarısı, yaptığı iş hakkında eğitim almadan çalıştığını belirtiyor. İş yerinde kişisel koruyucu kullanmayanların oranı yüzde 63,5’i buluyor. Çalışma sürelerine bakıldığında özel sektörde çalışanların yarısına yakını 10 saatten fazla, kamudakilerin ise tamamına yakını 8-10 saat arasında çalışıyor.



http://www.yapi.com.tr/haberler/santiye-iscisi-guvensiz-sartlar-altinda-calisiyor_56025.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!