Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sefer Sırası Kiklad’da

Ege'nin en eski tekneleri yeniden canlandırılıyor. M.Ö. 3 binli yıllarda Ege'de kıyılarında ulaşımı, ticareti sağlayan tekneler, Ankara Üniversitesi Sualtı Arkelojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÜSAM) tarafından yeniden hayata döndürülüyor. Yunanistan'ın Kiklad adalarında bulunan tasvirlerden yola çıkılarak yapımına başlanan tekneler, eylül

Cumhuriyet Ege
Sefer Sırası Kiklad’da

Ege'nin en eski tekneleri yeniden canlandırılıyor. M.Ö. 3 binli yıllarda Ege'de kıyılarında ulaşımı, ticareti sağlayan tekneler, Ankara Üniversitesi Sualtı Arkelojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÜSAM) tarafından yeniden hayata döndürülüyor. Yunanistan'ın Kiklad adalarında bulunan tasvirlerden yola çıkılarak yapımına başlanan tekneler, eylül ayında tamamlanacak. Deneysel amaçla o günün koşullarına uygun olarak üniversitelerin kürek takımlarından öğrencilerle yola çıkacak tekneler, Yunanistan'ın Sisam, Sakız ve Midilli adalarına uğrayacak.

AKÜSAM Kurucu Müdürü ve Urla Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, Urla'da yapımına başlanan teknelerin küçük bir örneğini tamamladıklarını belirtti. Erkanal, “Toplam üç tekne yapacağız. Bunun öncesinden hatalarımızı görmek amacıyla küçük bir örneğini yaptık. Çünkü yaptığımız teknelerde çivi ya da buna benzer modern aletler kullanmıyoruz. O dönemin yapım tekniğine uygun olarak, elbise diker gibi tahtaları birbirine dikiyoruz” dedi.

10 ve 20 kişi kapasiteli teknelerin, geçmişte yolculukların nasıl yapıldığına ilişkin bilgileri ortaya çıkartacağını anlatan Prof. Dr. Erkanal, bu araçların üniversitelerin kürek takımlarında yer alan öğrenciler tarafından kullanılacağını söyledi. Prof. Dr. Erkanal, “İlk teknemizi eylül ayında suya indirerek, Ege'deki turumuza başlamayı amaçlıyoruz. Sadece arkeolojik kazılar değil geçmiş dönemlere ait bilgileri deneysel çalışmalarla da ortaya çıkartma görevimiz var. Bunun ilk örneğini Uluburun teknesiyle yaptık. Daha sonra Kybele adıyla yaptığımız gemiyle Foça – Marsilya arasında tur yaptık. Bu yıl da Kiklad teknelerini hayata geçiyoruz. Bu tekne, Ege denizciliğinin bilinen en eski teknesidir. Turun tamamlanmasının ardından diğer teknelerimizle birlikte sergileyeceğiz” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sefer-sirasi-kikladda_81751.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!