Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama ve Mesleki Denetim Yönetmeliği'nin Bazı Maddelerinin İptalini İsteyen Davaya Red

2.6.2005 gün ve 25933 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği'nin 8 ve 9. maddelerinin iptali istemiyle bazı üyelerce açılan dava reddedildi.

Mimarlar Odası Genel Merkezi



.6.2005 gün ve 25933 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği'nin 8 ve 9. maddelerinin iptali istemiyle bazı üyelerce açılan dava reddedildi.

Danıştay Sekizinci Dairesi, davacı üyelerin söz konusu yönetmeliğin 8. ve 9. maddelerinin, "Mimarlık eğitimi almayan, mimarlık diploması bulunmayan ve dolayısıyla mimar olmayan kişilerin, sırf mimar ile ortak şirket kurmaları dolayısıyla mimarlık hizmeti vermelerine olanak sağladığı ve mimar ünvanının bu nitelikleri taşımayan kişilerle paylaşılmasına olanak sağladığı" iddialarını yerinde bulmadı.

Kararda, serbest mimarlık hizmetleri büro tescil belgesinin, ortaklığa veya şirkete verilen bir belge olmayıp, yasada aranılan koşulları taşıması nedeniyle mimarlık mesleğini icra etmeye haiz olan mimara verilen bir belge olduğu , 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun'a aykırılık bulunmadığı , ihtiyaç nedeniyle ortaya çıkan adi ortaklık ve şirket ortaklığı çalışma şekillerinin kurallarını belirleyen düzenlemede hukuka aykırılık bulunmadığı ifade edildi.

Öte yandan, anılan düzenlemelerin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası ile 193 sayılı Gelir Vergisi Yasası'na aykırı olduğu iddiaları da yerinde görülmedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/serbest-mimarlik-hizmetlerini-uygulama-ve-mesleki-denetim-yonetmeliginin-bazi-maddelerinin-iptalini-isteyen-davaya-red_51216.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!