Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sinan'ı Anan Mimarlar Kalıcı Eser Bırakmak İçin Yetki İstiyor

Ölümünün 417. yılında anılan Mimar Sinan gibi ölümsüz eserler yapmak isteyen mimarlar, “Sinan” yetkisi istiyor.

Zaman



lümünün 417. yılında anılan Mimar Sinan gibi ölümsüz eserler yapmak isteyen mimarlar, “Sinan” yetkisi istiyor.

Mimarlar Odası Adana Şubesi, Mimar Sinan’ı Mimar Sinan Kültür Parkı içinde bulunan heykeli önünde düzenledikleri törenle andı. Mimarlar, bugün hala onun eserlerinin örnek gösterildiğini, Sinan’dan sonra örnek bir eser olmamasının nedenini ise mimarlığın önüne rantın geçmesine bağlıyor. Yarım asır önce çözümlenen mimarlık ve mimarı dokunun bugün korunamadığı gibi, mimarların “Sinan” harikası eserler ortaya çıkarması için elinde yetkilerinin bile olmadığını savundular.

Mimarlar Odası Adana Şubesi Başkanı Samet Karyaldız, Mimar Sinan’nın mevcut eserleri ortaya çıkarırken devletin tüm imkanlarını ve yetkilerini kullandığını söyledi. O dönemde usta–çırak ilişkisinin olduğunu ileri süren Karyaldız, “Bugün mimarların kendilerini gösterecekleri ne bir destek ne de o imkanı var. Yetkileri ise hiç yok. Çünkü kentin mimarı dokusunu ve kentleşmesinde hiç söz sahibi değiller. İl gelişim ve kent imarında mimar söz sahibi değil. Mimarın önüne sınırlı miktarda bir arsayı koyuyorlar ve bunu kağıda çiz diyorlar.” dedi. Bugün prestiş eserlerin ortaya çıkması için mutlaka, hastene, valilik, belediye gibi kurumların binalarının yapılması için tüm mimarların katılacağı proje yarışmaları düzenlenmesi gerektiğini savunan Karyaldız, “En iyi mimarlar bu tür yarışmalarda ortaya çıkar. Dolayısıyla da bugünün mimarisinde prestij eserler meydana gelir. Ancak, bugün yöneticiler mimarları, mimari projelerde söz sahibi etmediği gibi ben bilirim edası içinde hareket ediyorlar. Burada bunu bir bilen var düşüncüse hakim değil.” şeklinde konuştu.

Mimar Sinan’nın heykeli başından yerel yöneticilere çağrı yapan Mimarlar Odası Şube Başkanı SametKaryaldız, hızla ve kararlılıkla kamu yararını ön plana çıkaran anlayışı, kentleşme politikalarında esas alarak kent sorunları ile mücadele edilmesi gerektiğini kaydederek şöyle konuştu: “Tamamen ön yargıdan uzak, mesleki örgütleri ve sivil toplum örgütleri ile modern bir Adana oluşturulması çabası ile karşılıklı saygı anlayışı çerçevesinde birlikte hareket edilmeli.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/sinani-anan-mimarlar-kalici-eser-birakmak-icin-yetki-istiyor_25419.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!