Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sivas'a Kubbeli Adliye Sarayı

Sivas'ta, mevcut adliye binasının yetersiz kalması üzerine yeni bir bina yapılması için 2004 yılında başlatılan çalışmalar sonunda proje çizimi tamamlandı.

Hürriyet Gazetesi/Eraydın Aytekin



ivas'ta, mevcut adliye binasının yetersiz kalması üzerine yeni bir bina yapılması için 2004 yılında başlatılan çalışmalar sonunda proje çizimi tamamlandı. Baro Başkanı Mustafa Coşkun, Adalet Bakanlığı’nın onayına sunulan projeyi hazırlayan mimarın, kentteki Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerinden esinlendiğini söyledi.

MİMARES adlı firmadan, mimar Mükremin Barut tarafından çizilen ve Adalet Bakanlığı’nın onayına sunulan projenin mimarisi dikkat çekti. Medreselerin mimarisini andıran projenin kentteki Selçuklu eserlerinden esinlenerek hazırlandığı ifade edildi. Sivas Baro Başkanı Mustafa Coşkun, Gültepe Mahallesi yakınlarında 30 bin metrekarelik alana yapılması planlanan adliye sarayının projesinin hazırlık aşamasında halkın görüşlerine de başvurulduğunu belirtti. Coşkun, şunları söyledi:

“2006 yılı Ağustos ayında, Proje Mimarı Mükremin Barut’un konuşmacı olarak davet edildiği ‘Sivas Adliye Sarayı nasıl olmalı?’ konulu bir toplantı düzenlenerek meslektaşlarımızın ve Sivaslıların projeyle ilgili görüş ve düşünceleri alınmıştır. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan mimarımız şehirde bulunan bütün tarihi yapıları, medreseleri, camileri gezip inceledi. Hazırlanan projede Selçuklu ve Osmanlı eserlerinden izler var. Hatta Sivas Kongresi’nin yapıldığı Sivas Lisesi binasının pencerelerine benzeyen görüntüler de var. Sonuçta bu tamamen mimarın kendi çizimi ve kesin kabul edilmiş bir proje değil. Konya ve Manisa gibi illerde de buna benzer projeler hazırlanmış. Bakanlık da zaten bu tür projelerin yapılmasına sıcak bakıyor. Mimarlar proje hazırlarken, ya kendi kültürel değerlerimizden ya da batının eserlerinden esinleniyor. Burada da Selçuklu ve Osmanlı eserlerinden etkilenme var. Projenin kabul edilerek, inşaat ihalesinin 3-4 ay içerisinde bitirilmesini ümit ediyoruz.”

Selçuklu Mimarisi
Hazırlanan projenin Selçuklu mimarisi ile özdeş detaylar taşıması, küçük ve büyük kubbeler ile medreselerin giriş kapısına benzer kapılar dikkat çekiyor. Selçuklu hükümdarlarının türbelerinin kubbelerine benzer detaylar da bulunuyor. Adalet Bakanlığı’nın projeye onay vermesi halinde 2007 yılı içerisinde inşaatın başlaması bekleniyor. Selçuklu mimarisinin yoğun olduğu kentte, 1200’lü yıllarda yapılan Gökmedrese, Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası gibi önemli eserler bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sivasa-kubbeli-adliye-sarayi_51200.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!