Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

SPK: Konutta Vergi İndirimi Faydalı Olabilir

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı'na vekâleten eden İkinci Başkan Turan Erol, ipoteğe dayalı konut finansman sistemindeki (mortgage) 'faiz ödemelerine vergi indirimi'ne ilişkin kararın Parlamento'ya ait olduğunu vurguladı.

Radikal Gazetesi



ermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı'na vekâleten eden İkinci Başkan Turan Erol, ipoteğe dayalı konut finansman sistemindeki (mortgage) 'faiz ödemelerine vergi indirimi'ne ilişkin kararın Parlamento'ya ait olduğunu vurguladı.

Turan Erol, kurumsal altyapının güçlendirilmesi için vergi indiriminin faydalı olabileceğine de işaret etti. Erol, yeni yasayla gelecek sistemle birlikte, düşük tapu harcı, düşük KDV ve satıcının konut bedelini düşük göstermesi gibi durumların önüne geçileceği için uzun vadede Maliye ayağında gelir artışı olabileceğine dikkat çekti. Tasarının yasalaşması durumunda bir faiz düşüşü beklediklerini söyleyen Erol, "Ama bu piyasa koşullarında cereyan edeceği için talep tarafını da dikkate almak gerek" diye konuştu.

'İkinci el piyasaları önemli'
Turan Erol, mortgage sisteminin sermaye piyasaları ayağında en önemli konunun ikinci el piyasaların oluşması olduğunu vurguladı. Tasarıyla gelen en önemli yeniliğin uzun vadeli fon yaratmaya yönelik olduğuna işaret eden Erol, "Şu anda da konut kredisi veriliyor.

Ancak banka alacağının tamamını tahsil için vade sonuna kadar bekliyor. Yeni sistemde bankalar verdikleri kredilerden doğan alacaklarını ikinci el piyasalarında satarak likit hale gelebilecekler" diye konuştu.

Bu durumun sonucunda sisteme bugüne kadar girmemiş yeni fonların dahil olacağını anlatan Turan Erol, uzun vadeli yatırım ihtiyacı olan emeklilik fonları ile kurumsal yatırımcıların bu piyasaya ilgi göstereceğini kaydetti.

Kurumsal altyapı konusunda ise tapu sicil kayıtlarından konutların kalitesine birçok alanda iyileşme yaşanacağını anlatan Turan Erol, yeni düzenlemelerin sisteme güven kazandıracağını da söyledi.

'Vatandaşa devlet garantisi yok'
Bu arada, ipoteğe dayalı konut finansmanı sistemi mortgage konusunda vatandaşları da uyaran SPK Başkanvekili Turan Erol, "Bu sistemi merakla bekleyen vatandaşlar şunu bilsin ki, bu sistem devlet garantisi ve sübvansiyonla çalışan bir sistem değildir. Sistem iyi işlediği zaman piyasa koşullarındaki iyileşmeden vatandaş da istifade edecek" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/spk-konutta-vergi-indirimi-faydali-olabilir_51987.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!