Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Su Forumu"nda Acil Önlem Çağrısı

Forum kapsamında devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirve toplantısı İstanbul'da başladı. Forum çerçevesinde düzenlenen liderler zirvesi sonunda yayımlanan çağrı metninde, suyun toplumların ve ülkelerin yaşamlarındaki önemine dikkat çekilerek, suyun insanları, kültürleri ve ekonomileri birbirine bağladığını, tüm ekonomik ve toplumsal

CNN Türk
"Su Forumu"nda Acil Önlem Çağrısı

/P>

Sütlüce'deki forum

5. Dünya Bu Forumu'nun "Tematik Oturum" adlı bölümünde, "Dünya ölçeğinde yaşanan su sorunlarının çözümünün, suya ilişkin taleplerin birbiriyle rekabet içinde olması nedeniyle zor olduğu görüşü savunuldu.

Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 5. Dünya Su Forumu kapsamında Haliç Salonu'nda, "Tematik Oturum" yapıldı. Değişik ülkelerde su ve enerji alanında çalışmalar yapan 16 uzmanın katıldığı oturumda, su sorunları ve çözümler üzerine görüşler dile getirildi.

Su konusunda, küresel risk ve yönetimi konusunda temaların ele alındığı oturumda, bu forumda elde edilecek sonuçların dünya ölçeğinde, "İstanbul Dünya Su Forumu Sonuçları" olarak anılacağı ifade edildi.

Suya ilişkin sorunların sabitlenemediği, sürekli büyüdüğü belirtilen oturumda, açlık ve yoksulluk çeken insanların sayısının gelecek 3 yıl içinde katlanarak artacağı belirtildi.

Çevreye ilişkin yatırımların sürdürülebilirliğinin sağlanmasının önemli olduğuna dikkat çekilen oturumda, "bu işin muhataplarının birlikte çalışmasının önemi" vurgulandı.

Sorun yaşanan bölgelerde, "kim ne kadar su alacak ve nasıl kullanacak" sorularının cevaplarının önem kazandığı belirtilen oturumda, tarafların diyalog yoluyla ortak akıla ulaşmada zorlandığı ifade edildi.

Su konusunda tarafların birbiriyle "dürüstçe" konuşması gerekli olduğu dile getirilen oturumda, suya ilişkin sorunların çok yönlü bir şekilde ele alınması gerektiği vurgulandı.

Milyonlarca insanın birlikte yaşadığı bir kentte biyoçeşitliliğin ve suyun kalitesinin kontrol altına alınmasının zorluğuna değinilen oturumda, 5. Dünya Su Forumu'nun tüm dünyayı etkisi altına alan bir ekonomik krizin ortasında yapıldığı anımsatıldı.

Ekonomik krizin su camiası için bir fırsata çevrilebileceğini ifade eden katılımcılar, "suyun sadece ticari bir mal olmadığı" görüşü dile getirildi.

Türkiye'de, suyun güvenliğinin kontrol altına alınmasına ilişkin başarılı uygulamalar bulunduğu belirtilen oturumda, Haliç'in temizlenmesine ilişkin çalışma buna örnek gösterildi.

Dünya'nın ekolojik çevresinin gelecek kuşaklar için korunması gerektiği belirtilen oturumda, insanlığın bir gün suyun tükeneceğine olan endişeyi sürekli taşıdığı anımsatıldı.

Özellikle, büyük kentler için su güvenliğinin çok önemli olduğu belirtilen oturumda, "Dünya ölçeğinde yaşanan su sorunlarının çözümünün, suya ilişkin taleplerin birbiriyle rekabet içinde olması nedeniyle zor olduğu" görüşü savunuldu.

Suya ilişkin sorunların çözümü amacıyla interaktif diyalog sürecinin bir an önce başlaması gerektiği vurgulanan oturumda, su kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunda yapılacak çalışmalara ilişkin ortak zemin oluşturulması görüşü benimsendi.

Zirve öncesi, bu sabah Çırağan Oteli'nin bahçesinden "Büyük Yeşil Ada" adlı tekneye binen ve aralarında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Monako Veliaht Prensi II. Albert, Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander, Japonya Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi'nin de bulunduğu konuklar, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'ne geldi.

Forumda ilk olarak, İstanbul'un tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra da konuşmalara geçildi.

Cumhurbaşkanı Gül, açılış konuşmasında, tabiatla uyum içinde yaşanması gerektiğini belirtti; "Tedbir alınmazsa 2010'da Türkiye de su yoksulu olabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, sanayileşmiş, ekonomik gelişmesini tamamlamış ülkelerde içme ve diğer ihtiyaçlar için kişi başına ortalama günde 266 litre su tüketilirken, Asya ortalamasının 143, Arap ülkeleri ortalamasının 158, Latin Amerika ortalamasının 184, Afrika ortalamasının ise sadece 67 litre olduğunu belirterek, "Eşitsizliğin ve dengesizliğin rakamlarla açıkça ifade edildiğini görüyoruz" dedi.

5. Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran, yerel idareleri su konusunda önlemler almaya ve bazı kriterleri oluşturmaya davet etti.

"Yeşil Forum" girişimiyle forumda, "geri dönüşümlü malzemelerin kullanılması, daha az enerji ve daha az katı ve sıvı atık üretilmesi" konusunda hassasiyetle çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Tabasaran, foruma katılan her bir kişi için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından fidan dikileceğini bildirdi.

Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon da, "Bizler burada insanların nihayet doğayla uyumlu yaşamasını başarmak isteyen insanların sesini duyurmak için bulunuyoruz. Suya erişimin ve ulaşma yolunun uzun olduğunu bilincindeyiz. Bu yolda bir araya gelmemiz bizim erdemimizdir" diyerek konuşmasına başladı.

Birçok şehirde arıtma tesisi olmadığını, sağlıklı suya erişilemediğini hatırlatan Fauchon, "Suya karşı işlenen saldırıların sorumluları, iklim değişikliklerin sorumluları, insanların hayatta kalması için vazgeçilmez olan su kaynaklarını azalmasının sorumluları hep biziz. Çok önemli bir meydan okuma ve ikilem ile karşı karşıyayız. Suyu kullanmak ve suyu korumak. Su kaynaklarını korumak, değerlendirmek, muhafaza etmek ve hatta yeniden kullanmak zorundayız" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, insan nüfusunun yüzde 70'inin yaşadığı şehirlerde, başta su olmak üzere doğal kaynakların hızla tüketildiğini belirterek, yerel yönetimler ve hükümetlerin gençler ve çocukların geleceğini emanet olarak aldığını, onların yarınlarını hazırlarken özellikle doğal kaynakları kullanmak zorunda olduklarını dile getirdi.

Foruma, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander, Monako Prensi II. Albert, Güney Kore Başbakanı Han Seung-Soo, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Japonya Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi'nin de aralarında bulunduğu devlet ve hükümet başkanları katlıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/su-forumunda-acil-onlem-cagrisi_67421.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!