Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Su Forumu"nda Acil Önlem Çağrısı

Forum kapsamında devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirve toplantısı İstanbul'da başladı. Forum çerçevesinde düzenlenen liderler zirvesi sonunda yayımlanan çağrı metninde, suyun toplumların ve ülkelerin yaşamlarındaki önemine dikkat çekilerek, suyun insanları, kültürleri ve ekonomileri birbirine bağladığını, tüm ekonomik ve toplumsal

CNN Türk
"Su Forumu"nda Acil Önlem Çağrısı

/P>

İspanya, Fransa, Şili ve ABD'de yaşanan kuraklık süreci

5. Dünya Su Forumu çerçevesindeki "Su Bitiyor. Daha İyi Bir Yönetimle Kuraklıktan Nasıl Yeni Fırsatlar Elde Edilebilir?" başlıklı oturumda; İspanya, Fransa, Şili ve ABD'de yaşanan kuraklık süreçleri ve kuraklıkla mücadelede uygulanan yönetim stratejileri paylaşıldı.

Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki oturumda, proaktif olarak hazırlanan kuraklık yönetim planlarının taşıdığı önem vurgulandı.

Fransa Sürdürülebilir Kalkınma ve Planlama Bakanlığı yetkilisi Jean Paul Rivaud, son birkaç yılda Fransa'nın güneyinde kuraklıkta çok büyük bir artış olduğunu, yağışların azaldığını, tarımda verimliliğin düştüğünü kaydetti.

Kuraklığa karşı önceden önlem alma ve risk değerlendirmesinin önemine işaret eden Rivaud, Fransa'da kuraklıkla mücadele konusunda çıkarılan yasalar ve oluşturulan işbirliği platformlarına değindi.

Rivaud, 1976'da yaşanan kuraklığın bir referans olarak alındığını, Fransa'da 2006'dan itibaren çok önemli bir kuraklığın yaşandığını belirterek, suyun tasarrufu konusunda en temel kısıtlamaların tarımsal sulama konusunda yapıldığını kaydetti.

Barajlardaki su seviyesinin azalmasıyla enerji alanında 200 milyon Avro kaybedildiğini dile getiren Rivaud, Fransa'da su alanında son 30 yılda önemli yatırımlar yapıldığını, 1976'dan bu yana sadece su ajanslarının 5 milyar Avroluk yatırım yaptıklarını kaydetti.

Ülkedeki su bilgi haritalarının düzenlenerek erken uyarı sistemlerinin hayata geçirildiğini anlatan Rivaud, bunlarla birlikte yağış durumunun düzelmesine rağmen halen 34 bölgenin gözlem altında olduğunu bildirdi.

ABD

ABD Ulusal Kuraklıkla Mücadele Merkezi'nden Donald Wilhite da ABD'de kuraklıkla mücadele konusunda çok karmaşık yasalar ve düzenlemeler olduğunu belirtti.

Wilhite, "Tarihsel açıdan bakıldığında suyun yönetilmesi kriz yönetimi olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle kuraklık yönetimi reaktif bir yaklaşım olmuş, proaktif olmamış. Bu döngüyü nerede yaşıyorsak yaşayalım kuraklığın planlanması gerekiyor" diye konuştu.

ABD'de 1895'ten beri ağır kuraklık yaşayan bölgeler olduğunu, kuraklığın ABD'de çok sık meydana geldiğini dile getiren Wilhite, ülkenin yüzde 15'inin ağır bir kuraklık yaşadığını, zaman zaman kuraklık bölgelerinin değiştiğini ifade etti.

Wilhite, son 10 yılda ülkenin güneydoğu ve batı bölgelerinde daha sık olmak üzere çeşitli bölgelerde meydana gelen kuraklığın verilere göre "ılımlı", "şiddetli", "ağır" ve "istisnai" gibi çeşitli düzeylerde derecelendirildiğini söyledi.

İspanya

Dünya Su Konseyi yetkililerinin açılış konuşmalarını yaptığı oturumda konuşmacılar, her 15 saniyede 1 çocuğun temiz su yokluğundan hayatını kaybettiğini, BM'nin öngörülerine göre 2050 yılına gelindiğinde çevresel sebeplerden dolayı 150 milyon kadar mültecinin ortaya çıkacağına dikkati çekti.

İspanya'yı temsil eden yetkililerin, 2004-2008 yılları arasında ülkede yaşanan kuraklık dönemini ve ortaya konulan yönetim planları ile uygulamaları katılımcılarla paylaştığı oturumda, ülkede kuraklık yaşanan bölgedeki çalışmalara 700 milyon Avro'nun ayrıldığı dile getirildi.

İspanya'da kuraklık yaşanırken Avrupa'nın geri kalan kısmının da bir kuraklık stratejisi geliştirdiği, Avrupa Komisyonu'nun da dahil olmasıyla çözümlerin daha etkin uygulandığı ifade edildi.

Rekabetçi tarım ürünlerinin üretildiği İspanya'nın güneydoğusundaki Segura bölgesindeki kuraklık önlemleri anlatılarak, bu bölgede suyun tuzluluktan arındırılması, şehir suyunun yeniden kullanılması için dönüştürülmesi ve Tegas ırmağının suyunun kullanılması dahil birçok metodun da uygulandığı belirtildi.

2007'de özel kuraklık planının uygulanması gibi önlemler sonunda önceki kuraklıklarda yüzde 15 oranında düşen üretimin, son yaşanan kuraklıkta sadece yüzde 4 oranında düştüğü belirtildi.

Segura havzasının, dünyada en iyi düzenlenen havza olduğu belirtilirken, STK'lar, yerel, bölgesel ya da ulusal yönetimler, sendikalar gibi tüm paydaşların bir arada çalışması gerektiği vurgulandı.

Şili

Şilili bakanlık yetkilileri de 15 milyon insanın yaşadığı Şili'de nüfusun dörtte birine 200 bin metre küpten az su düştüğünü, suyun yüzde 70'inin tarım alanında kullanıldığını bildirdi.

Ülkede göllerde 7 milyar metre küp, baraj ve rezervuarlarda 5 milyar metre küp su bulunduğu, bu miktarın 1 milyar metre küp artmasının beklendiği kaydedildi. Tarih boyunca birçok yıl kuraklıklar geçiren Şili'de en son 2008'de kuraklık yaşandığı, bunun bir enerji problemini de beraberinde getirdiği anlatıldı.

Şili Kamu İşleri İdaresi Bakanlığı tarafından bir deklarasyon yayınlanarak, kuraklıkla mücadele için 20 milyar dolar harcandığı ifade edildi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/su-forumunda-acil-onlem-cagrisi_67421.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!