Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Su ile 'Vahşi' Oyunlar

Türkiye'deki su kaynakları 50 yıllık yasalarla yönetiliyor. Su üzerinde 14 ayrı kurum da yetki sahibi.

Cumhuriyet Gazetesi/Özlem Güvemli



ürkiye'deki su kaynakları 50 yıllık yasalarla yönetiliyor. Su üzerinde 14 ayrı kurum da yetki sahibi.

Suyu en çok kullananan tarım sektörü su kaynaklarını hoyratça harcıyor. Yağmurlama ve damla sulamanın Türkiye için en uygun yöntemler olduğunu söyleyen çevreciler, 2007 kışının sorununun kuraklık değil, su sıkıntısı olduğunu vurguluyor.

Türkiye'nin 112 milyar metreküplük net tüketilebilir su miktarının yüzde 72'sini tarım sektörü kullanıyor. Tarım sektöründe de sulamanın yüzde 90'ı bir yöntem olarak bile tanımlanmayan "vahşi sulama" ile gerçekleştiriliyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Su Kaynakları Programı Müdürü Buket Bahar Dıvrak , Türkiye'nin artık su zengini bir ülke olmadığına bir kez daha vurgu yaparak "Kuraklık, sadece iklim değişikliğinin yarattığı bir sonuç değil. Bütün sorumluluğu iklim değişikliğinin üzerine atmak, sorunu küçümsemek ve kendimizi suçsuz göstermek olur. Biz suyu iyi kullanamıyoruz, doğru tüketemiyoruz" diye konuştu.


DEVLET POLİTİKASI OLMALI

Dıvrak, su kaynaklarının hâlâ 1950'li yıllardan kalma yasalarla yönetildiğine dikkat çekerek bu kaynaklar üzerinde 14 ayrı kurumun da söz sahibi olduğunu söyledi. Dıvrak, "Vahşi sulamanın hiçbir teknolojisi, mantığı, sistemi yok. Sulama yöntemlerinin devlet politikası olarak benimsenmesi gerekiyor" dedi.

Yağmurlama ve damla sulamanın Türkiye için en uygun yöntemler olduğunu dile getiren Dıvrak, tarımsal üretimin ve su tüketiminin yoğun olduğu Orta Anadolu Bölgesi, Çukurova gibi yerlerde farklı bölgesel teşvik mekanizmaları getirilerek çiftçilerin yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dıvrak, Tarım Bakanlığı mühendislerinin 81 ilde toplantılar yapıp konuyu anlattıklarını, ancak bunun yetersiz olduğunu ifade etti. Dıvrak, "Teşvik haline getirilmesi gerekiyor. Kredi isteyenlere kolaylıklar sağlanabilir. Önemli olan bu dönüşümün bir ihtiyaç olduğunu çiftçinin anlaması" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/su-ile-vahsi-oyunlar_51425.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!