Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sugözü Termik Santrali Hizmete Açıldı

Alman konsorsiyumu tarafından Adana'nın Yumurtalık İlçesi'nde inşa edilen Sugözü Termik Santrali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbaka

Dünya



b>Alman konsorsiyumu tarafından Adana'nın Yumurtalık İlçesi'nde inşa edilen Sugözü Termik Santrali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in katıldığı törenle hizmete açıldı. Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerekli çalışmaların yapılmaması halinde Türkiye'nin enerji alanındaki dışa bağımlılık oranının 2020 yılında yüzde 78'e yükselebileceğini söyledi.
Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Schröder, Adana Havaalanı'ndan helikopterle tören alanına geldi. Santral çalışanları tarafından çiçeklerle karşılanan iki başbakan, Türk ve Alman bayrağı asılı enerji santralinin önünde oluşturulan platformda basına poz verdi. Erdoğan ve Schröder daha sonra tören alanına geçti. Schröder, tören alanındaki yerini alırken, Erdoğan ise töreni izlemek üzere toplanan Sugözü köylülerini selamladı. Türk ve Alman bayraklarını sallayan yöre halkı Erdoğan'a büyük sevgi gösterisinde bulundu. Köylülerin, 'Yaşasın Türk-Alman dostluğu' şeklinde pankartlar taşıdıkları gözlendi. Tamamı yabancı şirketlere ait olan İSKEN'in gerçekleştirdiği santralin açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Devlet Bakanı Ali Babacan ile Türk ve Alman yetkililer katıldı. Tören iki ülke ulusal marşlarının okunmasıyla başladı.

Erdoğan: Toplam enerji bakımından Türkiye dışa bağımlıdır

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, Türk-Alman işbirliğinin önde gelen örneklerinden birini teşkil eden ve 'yap-işlet-devret' modeli ile hayata geçirilen santralin 1980'lerden itibaren büyük bir hızla artamaya başlayan Alman yatırımlarında gelinen aşamayı gösterdiğini söyledi. 1980-2002 yılları arasında Türkiye'deki Alman yatırımlarının 4 milyar dolar olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, Sugözü Santrali'nde gerçekleşen yatırımın ise 1.5 milyar dolar olduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin enerji alanında kendine yeten bir ülke olmadığını kaydeden Erdoğan, "Toplam enerji bakımından Türkiye dışa bağımlıdır. Enerji tüketimimiz yılda yüzde 7-8 oranında artmaktadır. Yerli enerji üretimimiz toplam enerji talebinin ancak yüzde 35'ini karşılamaktadır. Ülke içi arz kaynakları üzerinde yeterince çalışma yapılmaması halinde ortaya çıkan talep nedeniyle dışa bağımlılık oranı 2020 yılında yüzde 78'e yükselebilir" diye konuştu. Hükümetin bu konudaki çalışmalarını kararlı bir şekilde ve farklı uygulamalarla sürdürdüğünü belirten Erdoğan, enerji politikasında temel önceliklerinin enerji arzı güvenliğinin sağlanması ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi olduğunu vurguladı.

Ceyhan terminali Avrupa'nın önde gelen petrol merkezlerinden biri olacak

Enerji alanındaki ihtiyaçlar ve bölgesel ekonomik büyümeye verilen önem çerçevesinde özellikle eski Sovyetler Birliği bölgesinde enerji rezervlerinin geliştirilmesinde ve alternatif güzergahlarla Türkiye'nin aktif bir rol oynadığına dikkat çeken Erdoğan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasına müteakip Hazar Havzası'nın petrol ve gaz kaynaklarının yoğun bir ilginin odağı olduğunu söyledi. Türkiye'nin enerji zengini Hazar ve Ortadoğu bölgeleri ile Avrupa arasında bir köprü teşkil etmesi ve kendi ihtiyaçlarını farklı kaynaklardan karşılamasının hedeflendiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bölge ve dünya enerji diplomasisinde aktif bir görev aldığını ifade etti. Hazar petrolünü taşıyan ilk tankerin 2005 yılında Ceyhan'dan yükleneceğini belirten Erdoğan, bunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, "Ceyhan terminalinin Avrupa'nın önde gelen petrol merkezlerinden biri olmaya aday olduğunu şimdiden müjdeliyoruz" dedi.

Şahdeniz Projesi öngörülen takvim çerçevesinde yürütülüyor

Azerbaycan doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrasya'ya taşımayı öngören Şahdeniz Projesi'nin de öngörülen takvim çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Erdoğan, 2006 yılında bitirilmesi planlanan hattın Hazar-Türkiye-Avrupa güzergahının ilk ayağını oluşturacağını vurguladı. Türkiye'nin Yunanistan'la imzaladığı doğalgaz anlaşması ile Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya ve diğer Avrupa pazarlarına doğalgaz dağıtımını öngören ve halen çalışmaları süren projenin Hazar doğalgazının Avrupa'ya ulaştırılmasında kilit role sahip olacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, bunun Avrupa enerji güvenliği açısından da önemli olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin elektrik ağının Avrupa elektrik şebekesine bağlanması çalışmalarının AB Komisyonu ile işbirliği halinde sürdüğünü anlatan Erdoğan, "Stratejik nitelikteki enerji işbirliğimiz Türkiye-AB ilişkileri açısından yeni ufuklar açmakta, Türkiye'nin AB'ye uzattığı kararlı adımları destekleyen bir nitelik taşımaktadır" şeklinde konuştu. Hedeflerinin hidroelektrik ve termik santraller açarak enerjiyi ucuza üretmek ve sanayinin rekabet gücünü artırmak olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin elindeki su imkanlarını en iyi şekilde değerlendirerek, yerli üretim kapasitesini daha da artıracağını bildirdi.

Schröder: Türkiye'nin her zaman savunucusu olacağım

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ise açılışı yapılan Sugözü Termik Santrali'nin iki ülke arasındaki dinamik işbirliğinin daha da pekiştirilmesi açısından önem taşıdığını ifade ederek, "Almanya'nın 1,5 milyar dolarlık ciro ile Türkiye'deki en büyük yatırımıdır. Kömürle çalışacak santralın inşa edilmesi için Türkiye'nin verdiği karar; hem enerji hem de ekonomik politikası açısından önemli bir karar olmuştur" dedi.

Schröder, dünya çapındaki kömür rezervlerinin enerji kaynağı olarak uzun yıllar kullanılacağını, kömürle işletilen bu modern santrallerin çevre korumaya da önemli katkı sağlayacağını söyledi. Stratejik yönden önem taşıyan enerji yatırımı için Türkiye'nin, Almanya'yı stratejik ortak seçmesinin kendisini çok memnun ettiğini ifade eden Schröder, Alman şirketlerinin bir çok olumlu yanlarının yanısıra aynı zamanda eğitime de büyük önem verdiğini kaydetti.

Türkiye'nin AB'ye üyelik konusunu ne kadar ciddiye aldıklarını, ekonomik atılımlarda gerçekleştirdiği yatırımlarla tespit edebildiklerini vurgulayan Schröder, Türkiye'nin AB'ye katılım koşullarını yerine getirileceğinden emin olduğunu, Türkiye'nin her zaman savunucu olacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, törende yaptıkları konuşmalardan sonra Sugözü Termik Santrali'nin sembolik açılışını gerçekleştirdi. Birbirlerine plaket sunan Erdoğan ve Schröder, daha sonra santral ana binasını gezdi.

Sugözü Termik Santrali

Türkiye'nin ithal taş kömüre dayalı ilk termik santralı olan Yumurtalık İlçesi'ndeki Sugözü'nün temeli 4 Kasım 2000'de dönemin Başkan Yardımcısı Mesut Yılmaz tarafından atıldı. Yaklaşık 1,5 milyar dolara mal olan termik santralin yapımını, kısa adı İSKEN olan İskenderun Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. gerçekleştirdi. İSKEN'in yüzde 75'lik hissesi 60 yıldır kendi ülkesinde santraller kuran Alman STEAK'a, yüzde 25'i ise yine alman firması olan RWE'ye ait. Yapımcı konsorsiyumda ise Alman Siemens liderliğinde Babcock Borsig Power (Almanya), Gama-Tekfen-Siemens A.Ş.yer aldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sugozu-termik-santrali-hizmete-acildi_9240.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!