Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sulukule Kazılmalı

Sulukule'nin Bizans'ın en önemli yerleşim birimlerinden biri olduğunu söyleyen uzmanlar, TOKİ inşaatlarından önce bölgede arkeolojik kazı yapılması gerektiğini belirtiyor.

Milliyet Gazetesi/Murat ÖZTÜRK
Sulukule Kazılmalı

ulukule'nin yıkılarak yerine konutlar yapılması projesine arkeologlar tepki gösteriyor. Bölgenin Bizans'ın en önemli yerleşim yerlerinden olduğunu belirten uzmanlar, inşaatlar başlamadan önce Marmaray projesinde olduğu gibi arkeolojik kazılar yapılmasını istiyor. Fatih Belediyesi ise evlerin temelsiz yapılacağını belirtiyor. Ancak projedeki evlerin altlarında otopark görünüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğiyle Sulukule olarak adlandırılan ve yenileme alanı ilan edilen Hatice ve Neslişah Sultan mahallelerinde 620 ev, bir otel, bir ticaret, kültür ve eğlence tesisini içeren yenileme projesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Yenileme Kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde onaylandı. 11 kez değiştirildikten sonra onaylanan projeye Sulukule Platformu direniyor. Platform, şimdi mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.

TOKİ kazıya yanaşmıyor
Arkeologlar da, Four Seasons ve Marmaray projesindeki Yenikapı kazılarını örnek göstererek, Sulukule yıkılacaksa da arkeolojik kazının şart olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Sait Başaran, Sulukule'nin Bizans'ın en önemli yerleşim yerlerinden olduğunu belirtiyor. Bölgenin iyileştirme yapılarak şu anki haliyle korunmasından yana olduğunu belirten Başaran, "Kurul nasıl bir karar aldı bilmiyorum. Ancak konutları temelsiz yapacaklarını söylüyorlar. Burada arkeolojik kazıların yapılması şart. İstanbul tarihi açısından önemli bulgulara ulaşmak mümkün" diyor. Arkeoloji Müzesi uzmanları da şöyle konuşuyor:

"Türkiye'nin 1982'de imzalamış olduğu UNESCO Konvansiyonu, yeraltındaki arkeolojik varlıklar araştırılmadan yeni inşaat yapılamayacağı kuralını getiriyor. Bölgedeki kalıntılar hiç araştırılmadı. Bazı kaynaklara göre 569 -570 yıllarında inşa edilen Deuteron Sarayı'nın Sulukule'de olması yüksek bir olasılık."

Bu arada TOKİ ise arkeolojik kazı yapılmasına yanaşmıyor. Çünkü yapılacak arkeolojik kazılar projenin en az 5 yıl geç başlamasına neden olabiliyor.

Osmanlı-Türk mimarisi evler
Toplam 91 bin 496 metrekare alanı kapsayan, 10 sokak ve 3 caddeden oluşan proje alanında 620 hak sahibi, 434 kiracı, 45 de dükkan bulunuyor. Osmanlı-Türk mimarisi örneğini oluşturacak evler şu anda olduğu gibi bitişik nizam 2, 3 ve 4 katlı olacak. Evlerin dış cephesi taş ve ahşap kaplama yapılacak. Sokak siluetleri korunacak. Bununla birlikte alanda bulunan cami, kilise, çeşme ve konutların da bulunduğu 44 tescilli eser restore edilecek. Proje alanında ayrıca bir kültür merkezi ile bir butik otel yer alacak. Sulukule Ticaret Kültür ve Eğlence Tesisi, 1500 metrekare kapalı alana sahip olacak ve burada Roman müziğinin yanı sıra konservatuvar eğitimi verilecek bir mekân olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sulukule-kazilmali_59266.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!