Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Susuzluk Turizmi de Vuracak

Türkiye'nin tatil cenneti Bodrum yarımadasında turistik tesisler kuraklık nedeniyle her geçen gün su bulmakta biraz daha zorluk çekiyor. Ssusuzluk o hale geldi ki yerleşim nüfusu 100 binin altında olan yerlere içme suyu sağlamak DSİ'nin görev alanında olmadığı halde 2000 yılında özel bir yetki verilerek DSİ, Bodrum Acil İçme Suyu Projesi'ni

Sabah Gazetesi
Susuzluk Turizmi de Vuracak

Türkiye'nin tatil cenneti Bodrum yarımadasında turistik tesisler kuraklık nedeniyle her geçen gün su bulmakta biraz daha zorluk çekiyor. Ssusuzluk o hale geldi ki yerleşim nüfusu 100 binin altında olan yerlere içme suyu sağlamak DSİ'nin görev alanında olmadığı halde 2000 yılında özel bir yetki verilerek DSİ, Bodrum Acil İçme Suyu Projesi'ni uygulamak üzere görevlendirildi. Ancak açılan ihalelere itiraz nedeniyle bir türlü başlanamayan projenin bu yıl start alması bekleniyor. 80 milyon dolara mal olacak proje tamamlanırsa Bodrum'un su sorunu çözülecek.

Yazın üç kat artıyor

Yılda 14 milyon metreküp suya ihtiyaç duyan Bodrum'un su kaynağı Kocadere üzerindeki Mumcular Barajı ve DSİ'nin izniyle açılan su kuyuları. Ancak bu kaynaklar, Bodrum'un su ihtiyacını karşılamaktan uzak. Bu ay başında yarımadanın su ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Mumcular Barajı'nın doluluk oranı yüzde 25'e kadar düştü. Belediye şimdilik dönüşümlü olarak 12'şer saat arayla evlere ve otellere su verebiliyor. Oteller kendi imkânlarıyla birçoğu kaçak sondaj kuyularından tankerle su temin ediyor. Ancak yeraltı suları beslenemediği için sondaj kuyularının da ömrü kısıtlı. Önlemler alınmaz, kuraklık devam ederse Yeşiller Partisi Eşsözcüsü ve aynı zamanda Bodrum sakini Bilge Contepe'nin deyimiyle "Bodrum'da turizm 3-5 yıl içinde bitecek." Bodrum'da yaz ile kışın su ihtiyacı arasında derin bir uçurum var. Bodrum merkezin su ihtiyacı kışın günde 10-12 bin metreküp iken bu rakam yazın üç kat artarak 35 bin metreküpe ulaşıyor. Artan su ihtiyacını karşılamak için Bodrum Belediyesi yeni su kuyuları açıyor. Ancak kuraklık nedeniyle yeraltı suları gerektiği gibi beslenemediği için tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Tehlike çok büyük

Bodrum Belediyesi Su Hizmetleri Müdürü Esat Kaplan, beş yıl önce 40- 50 metreden su çıkarırken şimdi 70 metrede su bulabildiklerini anlatıyor ve tehlikenin boyutlarının tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu söylüyor. Yaz aylarında suyun en büyük tüketicisi özellikle duş ve çim alanları için su kullanan turistik tesisler. 60 odalı bir tesisin tam kapasite çalıştığı dönemlerde günlük su ihtiyacı 3 tanker yani 72 ton su. Belediye şebekesinden yeterli suyu alamayan işletmeler su ihtiyaçlarını sondajla su çıkaran ve tankerlerle otellere ulaştıran şirketlerden temin ediyor. Ancak Bodrum Belediyesi'nden bir yetkilinin verdiğe bilgiye göre, sayıları bini bulan kuyuların çok büyük bir kısmı DSİ'den izin almadan açılmış ve bunlar yaz aylarında su seviyesinin çok düşmesine neden olmakta. Özellikle sahile yakın bölgede bulunan oteller deniz seviyesinin altından su çektiklerinden bu sular oldukça tuzlu ve içmeye elverişli değil.

Kaçak yapılaşma

Tuzlu su çekilmesinin en büyük tehlikelerinden biri de yeraltı sularının kirlenmesi. Bodrum'da turistik tesisler arıtma ve ciddi tasarruf gibi tedbirler alsa dahi kaybedilen yeraltı sularının kendini yenilemesi ve yeterli seviyeye gelmesi on yıllar alacak. Arıtılmadan kullanılan kaçak sular otellerin su şebekelerine de zarar veriyor. Ancak tesisleri bir iki yıllığına kiralayan işletmeciler bu zararı umursamıyor. Sonuçta Bodrum'un ve Türkiye'nin geleceğiyle oynuyorlar. Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt, otellerin var olmak için kaçak su taşıyan tankerlerden su satın almaya mecbur olduğunu söyleyip, sektör olarak da su tasarrufu için ellerinden geleni yaptıklarını iddia ediyor. Bodrum'da çarpık yapılaşma ve mühendislik hizmeti görmemiş yollar nedeniyle su şebekesindeki kayıplar da yüzde 40'lara kadar varmakta. Bodrum'un genel su sorunları üzerine çalışma yapan İTÜ İnşaat Fakültesi'nden Prof. Dr. Atıl Bulu, özellikle Yalıkavak ve Gümüşlük arasındaki çarpık yapılaşmaya dikkat çekiyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/susuzluk-turizmi-de-vuracak_62651.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!