Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tanrıların Suyu Tescillendi

Antik Çağlarda Karia ülkesinin kutsal kenti olan Labranda’daki kaynaklardan çıkan ve günümüzde Milas Belediyesi’nin dolum tesislerinde şişelenerek satışa sunulan Labranda suları, İSO 2200 ve İSO 9001 kalite belgesi almaya hak kazandı. İzmir’den Fethiye’ye Güneybatı Anadolu ile Ankara’da satışa sunulan ve Milas Belediyesi’nin önemli gelir

Cumhuriyet EGE



Antik Çağlarda Karia ülkesinin kutsal kenti olan Labranda’daki kaynaklardan çıkan ve günümüzde Milas Belediyesi’nin dolum tesislerinde şişelenerek satışa sunulan Labranda suları, İSO 2200 ve İSO 9001 kalite belgesi almaya hak kazandı. İzmir’den Fethiye’ye Güneybatı Anadolu ile Ankara’da satışa sunulan ve Milas Belediyesi’nin önemli gelir kaynaklarından birisi olan Labranda sularının ihracatına yönelik önünde hiçbir engel kalmadı. Ayrıca Labranda su kaynaklarıyla dolum tesisleri arısındaki boru hattı da yenilendi.

Antik Çağlarda, Güneybatı Anadolu bölgesini kapsayan Karia uygarlığının başkenti Mylasa'nın (bugünkü Milas) yaklaşık 14 kilometre kuzeyindeki dağlar üzerinde Labranda antik kenti bulunurdu. Yılda bir kez ülkenin dört bir yanından buraya gelen Karialılar, tanrıları Zeus Stratios veya Zeus Labrandos adına görkemli törenler düzenlerler ve bu törenlerde tanrılarına genç boğalar kurban ederlerdi. Labranda’yı önemli kılan şeylerden birisi de buradaki hoş içimli kaynak sularıydı. Kentin içindeki kutsal çeşmelerden akıtılan bu lezzetli suların tanrıların suyu olduğuna inanılırdı. Hatta bu kutsal çeşmelerden akan sular bir havuzda toplandığı ve bu havuzda altın gerdanlık ve küpeler takılmış balıkların yüzdüğü, bu balıkların ellerinden yem yedikleri kişilerin dileklerinin kabul olduğu anlatılırdı. Ayrıca Labranda’da bu kutsal sularında insanların arındığı bir dinsel yıkanma salonu olduğu da söylentiler arasındadır.

Karia’nın dağlar üstündeki bu görkemli rahipler şehri Labranda, tarihe karıştıktan sonra tanrıların lezzetli ve şifalı kaynak suları da yüzyıllarca ya boşa akmış, ya da yöredeki köylülerin bahçelerini, harımlarını sulamış. Ta ki, 1940’lı yıllarda Milas Belediye Başkanı Nazmi Akdeniz, Milaslıların Koca Yayla dedikleri Labranda yöresindeki su kaynaklarını, o günün yetersiz koşullarına karşın künk borularla Milas’a akıtana kadar... O günden sonra Milas’ın meydan çeşmelerinden, tek tük su bağlanmış evlerinin musluklarından Labranda suyu akmaya başlamış. 1970’li yıllarda ise Milas Belediye Başkanı Erdal Çerçi, kurdurduğu dolum tesisinde ilk kez Labranda suyunu cam şişelerle pazarlamaya başlamış ve böylece belediyeye gelir sağlamış. 1990’lı yıllarda ise Belediye Başkanı Ali Doğan Serçek “yap, işlet, devret” yöntemi ile pet şişe dolum tesisleri kurdurmuş. Arkasından göreve seçilen Belediye Başkanı Fevzi Topuz döneminde ise “işlet, devret” dönemi tamamlanmadan fabrika belediye tarafından satın alınmış. Bugün Milas Belediyesi’nin mülkiyetindeki modern tesislerde Labranda suları O.5, l.5, 5 ve 19 litrelik pet şişelere doldurularak İzmir’den Fethiye’ye kadar uzanan Güneybatı Anadolu’da ve Ankara’da tüketiciye sunuluyor.

Labranda suyu aynı zamanda Milas Belediyesi’nin de önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturuyor. Milas Belediye Başkanı Hürol Önder, Labranda suyu için İSO 2200 ve İSO 9001 kalite belgesi almaya hak kazandıklarını bildirdi. Labranda’daki dört ana kaynağın son derecede hijyenik bir şekilde korumaya alındığını ve boru hatlarının büyük kısmının yenilendiğini, kalan kısımlarının da yenileme çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Önder, alınan İSO kalite belgeleriyle Labranda suyunun ihraç yolunun da açıldığını söyledi. Belediye bünyesindeki 45 personelin İSO kalite belgesi kapsamında iki aylık bir eğitime tabi tutulduğunu ve eğitim sonunda sınavdan geçirildiğini kaydeden Önder “Labranda suyu Milasımız ve yöremiz için bir nimet. Biz de bu nimetin kıymetini biliyoruz. Önce kaynaklarımızı modern bir şekilde hijyenik bir hale getirdik. Kalitesini, lezzetini herkesin takdir ettiği suyumuzun ihracatının da önünü açabilmek amacıyla İSO kalite belgesi almak için başvurmuştuk ve bu belgeleri almaya hak kazandık” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tanrilarin-suyu-tescillendi_62622.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!