Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarih de Yok Olacak

ABD’nin Irak’a muhtemel müdahalesi durumunda, Irak`ta bulunan 510 Selçuklu ve Osmanlı eserinin de “risk altındaki binalar” arasında yer alacağı bel

Türkiye



b>ABD’nin Irak’a muhtemel müdahalesi durumunda, Irak`ta bulunan 510 Selçuklu ve Osmanlı eserinin de “risk altındaki binalar” arasında yer alacağı belirtiliyor. Abbasi İmparatorluğu`nun merkezi olan Irak`ın başkenti Bağdat, doğu kültürünün en önemli tarih ve kültür kentleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bugünkü Bağdat kentinin dışında olan eski Bağdat, Halife Harun Reşit döneminde, Binbir Gece Masalları’nda anlatıldığı gibi refahın dorukta olduğu zengin bir kent olarak biliniyor. Çıkması halinde yaşanabilecek ekonomik zararlar ve can kayıplarının hesap edildiği ABD-Irak savaşının, tarihsel kent özelliği taşıyan Bağdat`taki eski eserleri de tehdit edebileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
Bağdat`taki Türk eserleriyle ilgili doktora tezi hazırlayan ve bu konuda geniş araştırmaları bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdülselam Uluçam da savaşın faturasının sadece, insanlar ve ekonomi üzerinde olmayacağını düşünüyor.

Osmanlı Sarayı tehdit altında
Ortadoğu`nun önemli tarih ve kültür kentlerinden Bağdat başta olmak üzere Musul`dan Basra Körfezi`ne kadar olan alanda sadece Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 510 eser bulunduğunu vurgulayan Uluçam, bu eserler arasında halen Bağdat`ta Irak Savunma Bakanlığı olarak kullanılan Kanuni Sultan Süleyman`ın yaptırdığı 16. yüzyıldan kalma Osmanlı Sarayı ve Kışlası`nın da bulunduğunun altını çizdi. Zamanında Osmanlı paşaları ve valilerinin oturduğu bugünkü tarihi Savunma Bakanlığı`nın muhtemel Irak Savaşı`nda ilk bombalanacak yerler arasında olduğunu savunan Uluçam, savaşın yüzlerce yıllık tarihi öneme sahip binalara ne kadar zarar verebileceğini kestirmenin çok zor olduğunu, ancak her şeye rağmen Irak`taki her eserin tehdit altında sayılabileceğini kaydetti.

34 türbe ve külliye de hedefte
Uluçam, Selçuklu döneminden kalan Mustantiriye ve Mercan medreseleri, Mimar Sinan tarafından yapılan Geylani Türbesi ve Külliyesi ile İmam-ı Azam Türbe ve Külliyesi`nden başka çok sayıda İslam büyüklerine ait 34 adet türbe ve külliyenin Bağdat`ta bulunduğunu da ifade ederek, yine Osmanlı dönemi eserlerinden Muradiye ve Asafiye camilerinin önemli tarihi mimari zenginlikler arasında yer aldığını belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarih-de-yok-olacak_3048.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!