Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Orta Cami'nin Yıkımı Yine Gündemde

Rize’de yıllar önce bulvar yapımı için aynısı yapılmak şartıyla taşınmasına izin verilen, ancak yeni cami binası aslına uygun inşa edilmediği için taşınması gerçekleşmeyen Orta Cami’nin, yıkımı yine gündeme geldi.

yapi.com.tr
Tarihi Orta Cami'nin Yıkımı Yine Gündemde

DHA'nın haberine göre, Çarşı Mahallesinde bulunan ve 1737 yılında yapılan Orta Cami, 1941 yılında kalın taş duvarlar kullanılarak yeniden inşa edildi. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca koruma altına alınan tarihi Orta Cami ile ilgili ilk yıkım isteği 2003 yılında geldi. Bulvar açılması için cami binasının bire bir aynısı yapılmak koşuluyla taşınmasına karar verildi. Bunun üzerine de Orta Cami’nin yaklaşık 50 metre gerisinde yeni bir cami binası inşa edildi. Ancak caminin ebatları büyük tutulup minaresi de ters tarafa yapılınca Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu caminin taşınmasına izin vermedi.

Bu kez hatasız olacak

Rize Belediyesi, caminin bulunduğu bölgede bulvar yapımı amacıyla Orta Cami’nin taşınması için yeniden çalışma başlattı. Yeniköy Mahallesi’nde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında eski Orta Cami’nin yıkılıp yenisinin inşa edilmesi kararlaştırıldı. Daha önce yapılan hatalar nedeniyle caminin taşınamamasını dikkate alan belediye bu kez işi sıkı tuttu. Özel yöntemle filmi çekilen caminin tüm estetik yapıları, en küçük detaylara kadar kayda alındı. Bölgede yapılacak yeni cami binası, aslına uygun inşa edilirse Çarşı Mahallesi’ndeki tarihi cami ile daha önce taşınması için yapılan cami binası yıkılacak, Orta Cami, yeni inşa edilecek binada hizmet verecek.

Korumu Kurulu'nu kandırabileceklerini düşündüler ama olmadı

Yöre sakinlerinden Abdulkadir Karali Orta Cami’nin taşınmamasını isterken, Mustafa Kul, sonradan yapılan cami binasının beğenilmediğini anlattı, “Şimdi yeniden deneyecekler” dedi. Ali Avcı ise, “Eski caminin yerine yenisini yaptılar ama aslından büyük olunca kabul edilmedi. Öncelikle ölçüleri tutturmaları gerekiyor” diye konuştu. Sonradan yapılan caminin minaresinin yanlış yere inşa edildiğini anlatan İlyas Tüfekçi de, “Ahşap pencereler de beton yapıldı. Boyutlarda uymadı. O zaman ki yöneticiler Koruma Kurulu’nu kandırabileceklerini düşündü ama tutmadı” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-orta-caminin-yikimi-yine-gundemde_129235.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!