Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Taş Ocakları Fırtına'nın Başına Dert

Fırtına Vadisi'nin Çamlıhemşin'le Ardeşen ilçesi arasında kalan Tilmisivat köyü yakınlarındaki taş ocakları hem yaşam alanı Fırtına Deresi'ndeki "deniz alası" balık türünü tehdit ediyor hem de araç trafiğini tehlikeye atıyor. Ancak taş ocağı çalışmaları, itirazlara rağmen devam ediyor.

bianet.org
Taş Ocakları Fırtına'nın Başına Dert

b>Fırtına Vadisi'nin Çamlıhemşin'le Ardeşen ilçesi arasında kalan Tilmisivat köyü yakınlarındaki taş ocakları hem yaşam alanı Fırtına Deresi'ndeki "deniz alası" balık türünü tehdit ediyor hem de araç trafiğini tehlikeye atıyor. Ancak taş ocağı çalışmaları, itirazlara rağmen devam ediyor.

Çamlıhemşin'i Ardeşen ve Pazar'a bağlayan karayolunun Ardeşen mevkisine yakın olan bölgede yer alan taş ocakları, en çok o yolu kullanan minibüs şoförlerini rahatsız ediyor. Şoförler, Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden taş ocağının neden olduğu bozuk satıhların düzeltilmesini istiyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı da Fırtına Vadisi'yle ilgili yaptığı çalışmalarda, "Denizde yaşayıp akarsuda üreyen endemik deniz alabalığı (Salmo trutta labrax ecotype 'marina'), vadinin doğa koruma açısından en dikkat çeken öğeleri arasındadır" diyor. Taş ocakları, deniz alasının geçiş noktasında olduğu için, bu türü de tehdit ediyor. Yörede turizm işi yapan Mehmet Demirci, "Vadinin başladığı yerden, Ardeşen'de denize kavuştuğu yere kadar korunması gerekir. Taş ocakları da vadi için tehdit oluşturuyor" diyor.

Alan rehabilite edilecek
Avukat Yakup Okumuşoğlu, özel bir firma tarafından 5 yıldan beri sürdürülen taş ocağı faaliyetleriyle ilgili izinlerin Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan alındığını söyledi.

Trabzon Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na mektup yazıp, çalışmalarla ilgili bilgi istediğini söyleyen Okumuşoğlu, kuruldan, " Can ve mal güvenliği sebebiyle proje gereğince Rize Valiliği'nce gerekli tedbirlerin alınmasına, tehlike arz eden malzemenin fotoğraflandıktan sonra alınabileceğine, kademelendirmeye ilişkin projenin de kurumumuza sunulması gerektiğine karar verildi" yanıtını aldığını söyledi.

Okumuşoğlu, "Kurulun bu açıklaması taş ocakları mevkisinde rehabilitasyon çalışması yapılmasına olanak tanıyor" dedi.

Karayolları 10.Bölge Müdürlüğü'nün de Kurul'a başvurması üzerine, taş ocağında heyelan tehlikesinin giderilmesi ve can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için sunulan rehabilitasyon projesinin onaylanmasına karar verildiğini belirten Okumuşoğlu, rehabilitasyon projesinin kapsamını şöyle anlattı:

"Rehabilitasyon projesi, dere kenarıyla ocak arasındaki mevcut kayanın kaldırılmasını sağlayacak. Bu işlem en üst kottan en alta doğru basmak çalışmaları esnasında aşağıya dökülecek kayalara yer açılması açısından gerekli. Dere kenarında sağ sahilde 6 metre yükseklikte emniyet seddesi oluşturulacak. 300 kotuna ulaşım için servis yolu çalışmalarına başlanacak. 300 kotuna ulaştıktan sonra 20 metre yüksekliğinde basamaklar teşkil edilerek 140 kotuna (8 basamakla) inilecek.Çıkan malzeme daha önce alınan malzemenin yerini dolduracak. Bu malzeme tahkimata ve dolguya taşınacak. Yani Karadeniz sahil yoluna götürülecek."

Bu kararlara göre 2007 sonuna kadar ruhsat verilen projenin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Okumuşoğlu, "Ama elbette esas çalışma taş ocağı. Bu noktada buranın rehabilite ettirilip tamamen ağaçlandırmasının daha uygun bir çözüm olacağını düşünüyorum" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tas-ocaklari-firtinanin-basina-dert_50346.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!