Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tasarım Farklılık Yaratır

Tasarım ve Duygusal Deneyimler Konferansı İngiltere, Almanya ve Hollanda'dan sonra ODTÜ ev sahipliğinde başladı. Konferansa ilk gün, 18 ülkeden 250

Sabah
Tasarım Farklılık Yaratır

b>Tasarım ve Duygusal Deneyimler Konferansı İngiltere, Almanya ve Hollanda'dan sonra ODTÜ ev sahipliğinde başladı. Konferansa ilk gün, 18 ülkeden 250 dinleyici katıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nün ev sahipliğinde üç gün sürecek "Dördüncü Tasarım ve Duygusal Deneyimler Konferansı" Vitra'nın ana sponsorluğunda Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı. İngiltere, Almanya ve Hollanda'dan sonra dördüncüsü Türkiye'de düzenlenen konferansın ilk gününe 18 ülkeden, 160'ı delege 250 dinleyici katıldı. Soru geliştirme, giyilebilir teknolojilerde duygu iletişimi ve internetten indirilen kentlerle kişisel imajlar yaratma konularında 3 çalıştayın, 80'e yakın sözlü ve 14 poster sunuşunun yapılacağı konferansta dünyaca ünlü tasarımcılar davetli konuşmacı olurken; Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden 4 tasarımcının sergileri de yer aldı. Konferansın en dikkat çekici bölümlerinden biri ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü 4'üncü sınıf öğrencilerinin mezuniyet projesi olarak hazırladıkları ürünleriydi. Vitra'nın tasarım ve maket desteği verdiği yeni mezunlar, mesleğe uluslararası bir konferansta ürünlerini sergileyerek adım attılar.


FARKLILIK TASARIMDA
Vitra Genel Müdürü Şadi Burat, uluslararası tasarım dünyasında saygın bir yeri olan bir konferansta sponsor olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Tasarımın bu yüzyılın anahtar sözcüğü olduğunu dile getiren Burat, "Tasarımın önemi yavaş yavaş anlaşılıyor. Bir dönem 'strateji' dendi, araştırmalar yapıldı. Sonra 'toplam kalite' dönemi başladı. Şimdi de 'tasarım' deniyor. En son ve en güçlü olan, anahtar kelime bu" diye konuştu. Rakiplerinden farkı olmayan, ürünlerinde farklılık yaratamayan kurumların yaşama şansı bulunmadığının altını çizen Burat, şunları söyledi: "Malı satabilmenin en büyük unsuru farklılık. Yüzlerce üretici var. Rekabette insana yakın, sevgi dolu ürünlerle öne geçeceksiniz. Tasarım ise farklı olmanın yegane anahtarı. Tasarım olmadan ürünün katma değerini artırabilme şansı yok." Bir tasarımın insana mutluluk vermesi gerektiğine değinen Burat, başarılı bir tasarımın unsurlarını şöyle sıraladı: "Bir tasarımın ergonomik, fonksiyonel, ekonomik, çevreye uyumlu olma özelliklerinin yanında duygusal boyutu da vardır. Söylemek istediği, dili, mesajı vardır. İnsan en önemli varlık ve mutlu olmak istiyor. Biz de tasarımlarımızı bunun üzerine geliştiriyoruz." Genç Türk tasarımcıların umut vaat ettiğini belirten Burat, beyin göçünü engellemek için üniversitelere destek verdiklerini söyledi. Tasarımın öneminin Türkiye'de anlaşıldığı gün genç beyinlerin de ülkeden kaçmayacağını vurgulayan Burat, "Türk tasarımcıların önü açık. Amerika'da, İtalya'da bir sürü Türk tasarımcı ucuz fiyatlara çalışıyor. Üniversiteler desteklenmeli ki bu genç beyinler ülkeleri için çalışsınlar" diye konuştu.


ÇAĞDAŞ LAVABO
Eczacıbaşı Vitra'nın 3 ay boyunca verdiği tasarım ve maket desteğiyle, mezuniyet ürünleri 'lavabo tasarımlarını' uluslararası bir konferansta sergileme şansı yakalayan 4 ODTÜ mezunu genç, mesleğe şanslı bir başlangıç yaptılar. Vitra'nın deneyiminden yararlanmanın büyük bir şans olduğunu vurgulayan 21 yaşındaki Erdem Selek, mezuniyetinin ardından kültürel farklılıklar üzerine yurtdışında çalışmalar yürütmek istediğini söyledi. Avrupa'nın tasarım merkezi İtalya'ya gitmeyi düşünen Selek, "Yurtdışındaki çalışmalarımı ülkeme yansıtacağım" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tasarim-farklilik-yaratir_14709.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!