Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Taşeronluktan Ana Müteahhitliğe Geçmemiz Lazım''

Tekfen Holding Grup Şirketler Başkanı Erhan Öner, 2010 yılında özkaynaklarının toplamının 1.6 milyar, satışlarının 2.2 milyar, net dönem karlarının ise 178 milyon lira olduğunu, bu rakamlarla Tekfen Grubunun, kuruluşundan bu yana en yüksek ciro ve en yüksek operasyonel kara ulaştığını söyledi.

yapi.com.tr / AA
''Taşeronluktan Ana Müteahhitliğe Geçmemiz Lazım''

Tekfen Holding Grup Şirketler Başkanı Erhan Öner, 2010 yılında özkaynaklarının toplamının 1.6 milyar, satışlarının 2.2 milyar, net dönem karlarının ise 178 milyon lira olduğunu, bu rakamlarla Tekfen Grubunun, kuruluşundan bu yana en yüksek ciro ve en yüksek operasyonel kara ulaştığını söyledi.

Erhan Öner, 2011'de de 2 milyar 943 milyon lira ciro, 192 milyon lira net kar beklediklerini bildirdi.

Öner, holdingin toplam varlıklarının geçen yıl sonu itibariyle 3 milyar, cirolarının ise 2 milyar 262 milyon lira olduğunu, 13 bini aşkın çalışanlarının bulunduğunu, 44 şirket ve 7 iştirake sahip bir grup olduklarını anlattı. En büyük aktivitelerinin taahhüt işleri olduğunu, daha çok rafineriler, petrokimya tesisleri, petrol terminalleri, boru hatları, gübre tesisleri, otoyol, stat inşaatları gibi ağır sanayiye hizmet veren bir taahhüt şirketi olduklarını ve grubun genelde yüzde 55-60'lık cirosunun taahhüt grubundan geldiğini anlatan Öner, ikinci büyük gruplarının ise tarımsal sanayi grubu olduğunu bildirdi.

Öner, tarımsal sanayi grubunda fide ve tohum, teknolojik tarım faaliyetlerinin bulunduğunu, emlak geliştirme grubunun bina inşaatları yaptığını, finans konusunda da Eurobank Tekfen'in yüzde 70 Yunanistan yüzde 30 Tekfen ortaklığı olarak devam ettiğini anlattı.

2010 yılında özkaynak toplamının 1.6 milyar, satışlarının 2.2 milyar, net dönem karlarının ise 178 milyon lira olduğunu dile getiren Erhan Öner, şöyle konuştu:

''Bu rakamlarla Tekfen Grubu kuruluşundan bu yana en yüksek ciro ve en yüksek operasyonel kara ulaştı. Taahhüt grubu 11 milyar TL ile birinci tarımsal sanayi grubu da 1 milyar rakamıyla ikinci sırada yer almaktadır. FAVÖK'e (faiz, vergi ve amortisman öncesi kar) baktığımızda 2010'da hemen hemen 300 milyona yaklaştık''.

2010'da 13 bin çalışanlarının bulunduğunu belirten Öner, ''Tekfen'in taahhüt grubundaki işlerinin şu anda yüzde 98'i yurt dışında 10 değişik ülkede, yurt içindeki işlerimiz şu anda yüzde 2 civarında. Fakat 2011 yılında müstakbel projeler dolayısıyla artık Türkiye'deki işlerimizde bir artış olacağı, 2012 senesi itibariyle belli yüzdelere 10-15 hatta 20'lere geleceği hususunda beklentilerimiz var'' diye konuştu.

Öner, daha önce işçilerinin tamamen Türklerden oluştuğunu şimdi şantiyelerinde yüzde 30 Türk işçisi, yüzde 70 yabancı işçi bulunduğunu, özellikle Libya'da yüzde 30 Türk işçiye karşılık yüzde 30 lokal, yüzde 40 da 3. ülkelerden olduğunu, ağır rekabetin olduğu yerlerde Filipin, Nepal, Afganistan ve Pakistanlı işçi çalıştırdıklarını söyledi.

Öner, Tekfen'in BP'nin dünya çapında tercihli müteahhitler listesinde olduklarını, Irak pazarına yönetim elemanları, proje yöneticileri, üst seviyede şantiyeyi organize edecek kişileri temin ettiklerini belirterek, ''Dolayısıyla orada BP ile tabiri caizse üst düzeyde bir ortaklık içindeyiz. Yabancı personel yerine Türkiye'den yönetici personel ile lokal kadroları idare ediyorlar'' dedi.

''Bizim ve bizim gibi büyük firmaların gerekirse mühendislik firmalarını satın alarak bu E kısmını halletmesi lazım"
AK Parti'nin 2023 programına da EPC (mühendislik tedarik ve müteahhitlik yapan firma) kavramının girdiğine dikkati çeken Öner, ''Bizim ve bizim gibi büyük firmaların gerekirse mühendislik firmalarını satın alarak bu E kısmını halletmesi lazım çünkü esas para orada kazanılıyor. Esas itibariyle biz bu firmaların yanında taşeron olarak gidiyoruz onu taşeronluktan ana müteahhitliğe çevirebilirsek hem katma değerimiz daha fazla olur hem Türkiye daha fazla ileriye gider'' diye konuştu.

Erhan Öner, bu yıl 2 milyar 943 milyon lira ciro beklediklerini, bunun 1.6 milyar lirasının taahhüt grubundan, 1.2 milyar lirasının da tarımsal sanayi grubundan beklendiğini, FAVÖK'ün ise 2010'u aşarak 314 milyon liraya ulaşacağını öngördüklerini bildirdi.

Taahhüt grubunda 189 milyon lira, tarımsal sanayi grubundan 121 milyon lira kar beklentileri olduğunu belirten Öner, ''Net dönem karını ise geçen seneki 178 milyon liraya karşılık 192 milyon lira olarak tahmin etmekteyiz. Karımızın 78 milyonunun taahhüt grubundan 91 milyonunun tarımsal sanayi, 3 milyonunun emlak geliştirme grubundan 21 milyonunun da diğer faaliyetlerden geleceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Eurobank Tekfen'in yüzde 30'unun kendi ellerinde olduğunu, oradan gelen karın önemsiz bir rakama karşılık geldiğini belirten Öner, bu payı satıp satmayacaklarına ilişkin ise ''Şimdilik öyle bir niyetimiz yok'' ifadesini kullandı.

Erhan Öner, tarımsal sanayi grubunun ''oturduğu yerden'' taahhüt grubunun 10 ülkedeki faaliyetinden daha çok kar sağlamasına ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi:

''Müteahhitlikte neden bu kadar kar marjı düşüyor diye baktığınız zaman bu işi yapanlar size bunun montaj kalemlerini veriyorlar. Bir proje gecikiyor, ekip bekliyor, bir yığın sebep sonunda yüzde 10 kar beklerken yüzde 5 karla o işi kapatıyorsunuz. 10 ülkede 20-30 projeden bahsediyoruz, hepsinden bırakın para kazanmasını bir kısmında para da kaybediyoruz. Bu müteahhitliğin naturasında olan bir şey. EPC'ye gittiğinizde mühendislik de, satın alma da, müteahhitlik de sizin elinizde. Onun için biz E ve P'ye yüklenelim de tümünü içeren bir iş alalım düşüncemiz var. EPC olarak yaptığımız boru hattı olsun, otoyol olsun oralarda daha iyi para kazanıyoruz. Ama sadece müteahhitlikte para kaybedebiliyoruz. Tabiri caizse akıl karı değil öbür işlerle mukayese ettiğinizde''.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/taseronluktan-ana-muteahhitlige-gecmemiz-lazim_87098.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!