Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

TDUB Eğitim Akademisi'nden...

TDUB Değerleme Sektörünün Standartlarını Belirliyor

Gayrimenkul değerleme uzmanlarının çatı kuruluşu olan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) yetkilileri, yapılan yeni düzenleme ile değerleme şirketlerinin bankalar için üreteceği raporların standart hale getirilecek olmasının son derece önemli bir gelişme olduğuna vurgu yapıyorlar.

yapi.com.tr
TDUB Değerleme Sektörünün Standartlarını Belirliyor

Yeni gelişme kapsamında raporlarda artık farklılık olamayacağını ifade eden TDUB yetkilileri, raporların kalitesinin yükseleceğini belirterek, uygulamanın sektör açısından son derece büyük bir adım olduğunun altını çiziyorlar.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin aylar süren çalışması sonucunda değerleme raporlarına belirli bir standart getirilmiş bulunuyor. Geçmişte her bankanın kendine ait Gayrimenkul Değerleme Şartnamesi olmasından dolayı aynı mülk için ayrı bankalara hazırlanan değerleme raporlarında değer farklılıkları çıktığını hatırlatan TDUB yetkilileri, “Değerleme Standartları” ile artık bankalar için hazırlanan değerleme raporlarında esas alınması gereken kriterlerin aynı olacağı bu nedenle farklı değerlerin çıkmasının önüne geçileceğini belirtiyorlar.

Türkiye Değerleme Standartları'nı oluşturmak yetkisi, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun, 76'ncı maddesinin 4'üncü fıkrası ile; "…Birlik üyelerinin dayanışma ve mesleğin gerektirdiği özen ve disiplin içinde çalışmalarına yönelik meslek kurallarını ve değerleme standartlarını oluşturmak…" hükmüyle Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'ne verilmişti. Bununla birlikte, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nin statüsünü tanımlayan "Birliğin Görev ve Yetkileri" başlıklı 7'nci maddesi (1)'inci fıkra (b) bendi; "Birlik üyeleri tarafından yürütülen faaliyetlerin adil ve dürüst olması, iş ahlakının ve Birlik üyelerinin dayanışma ve mesleğin gerektirdiği özen ve disiplin içinde çalışmalarının sağlanması amacıyla değerleme standartları ve meslek kuralları oluşturarak Kurula bildirmek" hükmü ile değerleme standartlarının oluşturulması konusu Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nin görev ve yetkileri arasında sayılıyor.


Bu çerçevede, TDUB tarafından oluşturulan komiteler ve çalışma grupları öncülüğünde başlatılan, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Yönetim Kurulu, Standartlar Komitesi ve Türkiye Bankalar Birliği'nin katkılarıyla hazırlanmış olan "Borç Verme ve Teminat Amaçlı Gayrimenkuller İçin İyi Uygulamalar Kılavuzu - 1" www.tdub.org.tr sitesinde "Değerleme Standartları" başlığı altında yayımlanmış bulunuyor. "Borç Verme ve Teminat Amaçlı Gayrimenkuller" haricinde kalan diğer alanlarda da TDUB Üyelerinin değerleme faaliyetleri süreçlerinde yol gösterici olarak başvuruda bulunabileceği, tavsiye niteliğinde "İyi Uygulama Kılavuzları"nın hazırlık çalışmalarının devam ettiğini ifade eden TDUB yetkilileri, kılavuzlar tamamlandıkça www.tdub.org.tr internet adresinde "Değerleme Standartları" alt başlığı altında yayımlanacağını belirtiyorlar.

Eğitimler TDUB Eğitim Akademisi'nde başlayacak Kılavuzlar ve değerleme standartları ile ilgili düzenlemeler hakkında  25 Mayıs 2015 tarihinde lansmanı yapılan TDUB Eğitim Akademisi'nde bilgilendirme eğitimlerinin başlayacağını dile getiren TDUB yetkilileri, düzenli periyotlarla yapılacak eğitimlerin tarihlerinin yakında açıklanacağını ifade ediyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tdub-degerleme-sektorunun-standartlarini-belirliyor_132857.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!