Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TİM'in İhracatçı Eğilim Araştırması 3. Çeyrek Sonuçları Açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ihracatçı eğilim araştırmasının üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, her dört firmadan biri, yılın son çeyreğinde yeni çalışan istihdam edeceğini belirtirken, bu dönemde istihdamı planlanan ortalama yeni çalışan sayısı, firma başına 10 oldu. Araştırma sonuçları, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından düzenlenen

yapi.com.tr / AA
TİM'in İhracatçı Eğilim Araştırması 3. Çeyrek Sonuçları Açıklandı

BR>    
İhracatçıların yüzde 50'si iyimser
    
Araştırmaya katılan firmaların son çeyreğe ilişkin dolar kuru beklentileri 1,46 lira, avro kuru beklentileri 1,98 lira seviyesinde gerçekleşti. İhracatçılar, rekabetçi ideal dolar kurunun 1,60 lira, avro kurunun ise 2,10 lira olması gerektiğini belirtti. 2010 sonu itibariyle faaliyet gösterdikleri sektörün daha iyiye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 42,1, Türkiye ekonomisinin daha iyiye gideceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 50,7 oranında gerçekleşti. İhracatçıların yüzde 56,5'i ise sanayi emtia fiyatlarının eylül ayına göre yıl sonunda artacağını öngörürken, tarımda artış olacağını öngörenler yüzde 65,1'lik bir kesimi oluşturdu. Katılımcılar ihracat sektörünün en önemli sorununu yüzde 80,2 ile döviz kurları olarak belirledi. Döviz kurlarını sorun olarak ortaya koyanların oranı ikinci çeyrekte yüzde 72,1 olmuştu. Döviz kurlarını yüzde 59,3 ile enerji maliyetleri, yüzde 50,3 ile hammadde ve ara mal fiyatları, yüzde 47,7 ile vergi maliyetleri izledi.
    
Gümrük Müşavirliği asgari ücret tarifesi
    
Araştırmada 2010 yılının başında uygulamaya konulan gümrük müşavirliği asgari ücret tarifesinin, gümrük müşavirliği maliyetlerine etkisi de soruldu. Maliyetlerinin etkilenmediğini söyleyenlerin oranı yüzde 34,3 olurken, yüzde 3,2'lik bir kesim maliyetlerinin azaldığını kaydetti. Yüzde 60'ı aşan bir kesim ise çeşitli oranlarda artış yaşandığını bildirdi. Hizmet alınan kurum ve kuruluşlardan duyulan memnuniyete bakıldığında ise en memnuniyetsiz kalınan kurumlar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı oldu.
    
''Bakanlardan istediğimiz cevabı alamadık''
    
Büyükekşi, sonuçları açıklamasının ardından soruları yanıtlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu taleplerinin hatırlatılması üzerine, bayramdan sonra randevu verilmesini beklediklerini belirtti. Kurla ilgili sıkıntılarının artarak devam ettiğini ifade eden Büyükekşi, kefaletle ilgili sadece ihracatçılara yönelik kredi garanti fonu kurulması, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, esnek çalışma, özel istihdam bürolarının kurulması, kıdem tazminatı fonunun kurulması, enerji maliyetlerinin düşürülmesi gibi konuları da Başbakan Erdoğan'a ileteceklerini söyledi. Büyükekşi, ''Kur düştükçe ihracatçılar zarar ediyor. Onu tazmin edecek bir sistem olması, ihracata verilen kaynakların artırılması lazım'' diyerek, Erdoğan'la iki ay önce gerçekleştirdikleri görüşmede kur konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. ''Bakanlardan isteklerinize yanıt alamadığınız için mi Başbakana çıkıyorsunuz?'' şeklindeki soruya verdiği yanıtta Büyükekşi, ''Neticede ihracatçılar bu işten zarar görüyor. Bunu biz dilimiz döndüğünce bütün ilgili bakanlara anlattık. En yetkili merci olarak Başbakana anlatmak istiyoruz. (Bakanlardan) istediğimiz cevabı alamadık tabii. Başbakanımız, 'Mali kuralla ilgili son kararı ben veririm' demişti. Biz de sorunlarımızı anlatmak istiyoruz. 9 bakanımızı da ziyaret ettik. Daha ziyaret edeceğimiz bakanlar var. Muhalefet partisi başkanları var. Onları da ziyaret edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/timin-ihracatci-egilim-arastirmasi-3-ceyrek-sonuclari-aciklandi_83738.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!