Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tınaztepe Mağarası Turizme Açıldı

Dünyanın en uzun doğal mağaralarından biri olduğu belirtilen, Konya’nın Seydişehir İlçesi’ndeki Tınaztepe Mağarası, bir işletmeci tarafından yaklaş

NTV-MSNBC



b>Dünyanın en uzun doğal mağaralarından biri olduğu belirtilen, Konya’nın Seydişehir İlçesi’ndeki Tınaztepe Mağarası, bir işletmeci tarafından yaklaşık 1 milyon YTL (1 trilyon lira) harcanarak turizme kazandırıldı.

Seydişehir-Antalya Karayolu’nun 23. kilometresinde bulunan Tınaztepe Mağarası’nı 49 yıllığına kiralayan işletmeci Bayram Çelmeli, mağaranın, belli aralıklarla dolup boşalan Suğla Gölü’nü araştırmak için 1968 yılında bölgede inceleme yapan Fransız araştırmacı Michel Bakalowichz tarafından keşfedildiğini söyledi.
Ana bölümü bin 580 metre uzunluğunda olan mağaranın, aslında halen girilemeyen yan kollarıyla birlikte büyük bir mağara sistemini oluşturduğunu, belirten Çelmeli, bu özelliğinin, Tınaztepe Mağarası’nı dünyanın en büyük doğal mağaralarından biri haline getirdiğini kaydetti. Çelmeli, şöyle dedi:
“2 yıl önce kiraladığımız mağaraya, bugüne kadar benzer turizm yatırımlarına kıyasla büyük sayılabilecek bir yatırım yaptık. Güncel rakamlara göre, geçilmesi zor bölümlerin yontulması, zayıf tepe noktaların güçlendirilmesi, iç korkuluklar ile yaklaşık 1.5 kilometrelik merdiven sisteminin kurulması ve sosyal tesis binaları için, yaklaşık 1 milyon YTL harcama yaptık.”

15 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞILIYORDU
Tam anlamıyla 2005 yılı turizm sezonunda faaliyete geçecek olan Tınaztepe Mağarası’nın kamuoyu ve tur şirketleri tarafından henüz yetirince bilinmediğini belirten Bayram Çelmeli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu mağarayı kiralayarak Türk turizminin hizmetine sunma fikri üzerinde yaklaşık 15 yıldır çalışıyorduk. En sonunda, ilerisi için her açıdan karlı bir yatırım olduğu kanaatine vararak, bu yatırımı gerçekleştirdik. Çevre düzenlemesi ve mağara girişinde bulunan dış korkulukların yapımını ise birkaç ay önce tamamlayarak, içinde eşsiz güzellikte sarkıt ve dikitlerin bulunduğu, üzerinde gezilen platformunaltından sular akan mağarayı turizmin hizmetine sunmuş olduk. Mağaramızın, bölge ve ülke ekonomisi ve Türk turizmine birkaç yıl içinde büyük yarar sağlayacağını umuyoruz.”

Bu tür alternatif turizm yatırımlarının, istenen düzeyde turist çekebilmesi için Türkiye’de yapılan tanıtımın yetersiz kaldığını vurgulayan Çelmeli, şöyle dedi:
“Bu nedenle Almanya’nın Hattingen kentine bir temsilcilik açtık. Büyük bir Alman tur şirketiyle de ön anlaşma imzaladık. 2005 yılı turizm sezonunda mağaramızı en az 30 bin yabancı turistin ziyaret etmesini bekliyoruz. Türkiye’de de 11 turizm firması ile ön görüşme yaptık. İlk hizmet yılımız olma özelliği taşıyan 2005 yılından, beklentimiz büyük.”

Mağarayı ziyaret etmesini bekledikleri turistlerin, Türk turizminin merkezi olarak kabul edilen Antalya’dan Kapadokya’ya geçen turist kafileleri olduğunun altını çizen Çelmeli, turistlerle bire bir temas halinde olan Antalya’daki taksi şoförlerine, 20 bin adet broşür dağıttıklarını belirtti.
Çelmeli, 2 ile 3.5 YTL arasında giriş ücreti alınan yerli turistlerin büyük bölümünün, halen Tınaztepe Mağarası’na, astım ve bronşit rahatsızlarına şifa bulmak amacıyla geldiklerini, bir kısmının ise peşin ödeme yapıp 15-20 gün boyunca sürekli geldiklerini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tinaztepe-magarasi-turizme-acildi_23103.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!