Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TOKİ Büyük Konut Projelerini Çimentoculara Önceden Haber Verecek

Uzun süredir, çimento üreticilerini fiyatları aşırı artırmakla suçlayan müteahhitler, bu kez de maliyet farklarını geri alamadıkları için hükümetten şikayetçi olurken şimdi de demir fiyatlarındaki artış ve döviz bazında fiyat belirlemeleri üzerine demir-çelikçilere tepki yağdırıyor. Önlerine adeta, 'demir perde' çekildiğini iddia eden inşaatçılar,

Dünya Gazetesi



zun süredir, çimento üreticilerini fiyatları aşırı artırmakla suçlayan müteahhitler, bu kez de maliyet farklarını geri alamadıkları için hükümetten şikayetçi olurken şimdi de demir fiyatlarındaki artış ve döviz bazında fiyat belirlemeleri üzerine demir-çelikçilere tepki yağdırıyor. Önlerine adeta, 'demir perde' çekildiğini iddia eden inşaatçılar, konuyu çeşitli resmi merciler nezdinde de gündeme getirmeye başladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak bir süreden beri karşılıklı açıklamalarla birbirlerini suçlayan, çimentocular ve müteahhitlerle bir araya geldiler. Toplantıda sektörün arz ve talep sorununu masaya yatırdı.

Toplantıda, 'çimento sanayicilerinin önümüzdeki 3-4 aylık dönemde daha çok iç pazara çimento verecekleri, üreticilerin çok mecbur olmadıkça yeni fiyat ayarlamalarına gitmeyecekleri konusunda mutabık kalınırken', müteahhitler devletten alacaklarından dolayı serzenişte bulundu. Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren'in maliyet artışlarını devletten geri alamadıklarını dile getirerek, "Biz devlete iş yapıyoruz. Maliyet artışlarımız TÜFE ve TEFE'nin üzerinde gerçekleşiyor. Bu maliyetlerimizi devletten almakta zorlanıyoruz. İnşaat sektöründe fiyatları artıran sadece çimento değil. Diğer maliyetler fiyatlarımızı daha fazla etkiliyor. TÜFE ve TEFE'nin üzerindeki maliyetlerimizi karşılayamıyoruz" dediği öğrenildi.

Ayrıca hükümet temsilcilerinin sektöründe yaşanan arz ve talep probleminin neden kaynaklandığını sektör temsilcilerine sorduğu, sektör temsilcilerinin de iç talebi karşılamak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledikleri belirtildi. Sektör temsilcilerinin girdi maliyetlerinde bir artış olmaması durumunda fiyat artışına gitmeyecekleri de toplantıda ele alındı.

Sosyal projeler önceden bildirilecek
Toplantıda, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve Bayındırlık Bakanı Faruk Özak'ın hükümetin sosyal konut projelerine öncelik verdiğini hatırlatarak, bu projeler için sektör temsilcilerinden destek istediği kaydedildi. Sektör temsilcilerinin de TOKİ'nin sosyal konut projelerinin öncelikle kendilerine bildirilmesini bu doğrultuda fabrikaları uyaracaklarını söyledikleri belirtildi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Genel Koordinatör Oğuz Tezmen, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, üretimde yüzde 4.2 civarında artış olduğunu ihracatta ise yüzde 15 civarında azalma olduğunu belirterek, bölgelere göre talep artışının farklılık gösterdiğini söyledi. Tezmen, "Ciddi fiyat artışı olmazsa piyasaları rahatlatmak için fiyatları artırmayacağımızı söyledik. Ayrıca bölgelere göre talep farklılığı var. Marmara ve Ege'de talepler çok yüksekken diğer bölgelerde düşük. İç talebi karşılamak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" dedi.

Hükümet ve sektör temsilcileri hangi konularda uzlaşma sağladı
- TOKİ'nin bölgesel çimento ihtiyacının giderilerek, idarenin sıkıntısı çözülecek,

- Çimento sanayicilerinin kesin taahhütlerine zarar vermeyecek şekilde inşaat sezonunun yoğun olduğu önümüzdeki 3-4 aylık dönemde ihracatlarını kısarak, daha çok iç pazara çimento verecekler,

- Üreticilerin çok mecbur olmadıkça yeni fiyat ayarlamalarına gitmeyecekleri,

- Çimento ve beton kalitesini de dikkate alan denetimlerin daha da sıklaştırılacağı,

- Hazır beton üreticileri ile de bir toplantı yapılması gerektiği.

http://www.yapi.com.tr/haberler/toki-buyuk-konut-projelerini-cimentoculara-onceden-haber-verecek_46095.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!