Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Türk Mimarisi Yozlaşıyor'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi (MMO) 2. Başkanı Güven Arif Sargın: "Milli Eğitim Bakanlığı ile başlayan, Adalet ve İçişleri Bakanlığı'nca desteklenen bir anlayışla karşı karşıyayız. Geçmişin mimarisi kamu yapılarında yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Bunun, mimarın özgür iradesini disipline etmeye çalışan bir anlayış olduğunu düşünüyoruz"

Birgün Gazetesi



MMOB'a bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi (MMO) 2. Başkanı Güven Arif Sargın, mimarlıkla ideoloji arasındaki ilişkiye dikkati çekerek, "Milli Eğitim Bakanlığı ile başlayan, Adalet ve İçişleri Bakanlığı'nca desteklenen bir anlayışla karşı karşıyayız. Geçmişin mimarisi kamu yapılarında yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Bunun, mimarın özgür iradesini disipline etmeye çalışan bir anlayış olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Sargın, MMO Ankara Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, böylesi bir mimari uygulamanın demokratik olmadığını vurgulayarak, "Siyasi erkin, son dönem Türkiye mimarlığını, sahte ancak bir o kadar da yoz bir üretimin içerisine adeta hapsettiğini görüyoruz. Selçuklu kervansaraylarına benzemeye çalışan ilköğretim okullarını, Osmanlı mimari öğelerini barındıran kaymakamlık binalarını ve İslami bezemeler taşıyan seçmeci adalet sarayı yapılarını, ideolojik temsiliyetin somutlaşmış araçları olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Söz konusu durumun sadece fiziki çevrelerin dönüşümünde değil, mimarlık ve kent kültürünün biçimlenişinde de olumsuz bir çizgi izlediğini ifade eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi (MMO) 2. Başkanı Güven Arif Sargın şunları kaydetti:

"Merkezi otoritenin Türkleştirmeyi ön plana taşıyan ya da Selçuklu veya Osmanlı mimari üslupları aracılığıyla, geçmişin temsili araçlarını görünür kılmaya çabalayan bu uğraşların, 'yereli yaşatalım' veya 'kimlikli bölgesel mimarlık üretelim' söyleminde Cumhuriyet'in 'çağdaş' mimarlık üretimi süreç ve yöntemleriyle biçim ve temsiliyetlerine, bir tür başkaldırı söz konusu."

Saygın, gerek mimarlık gerekse toplumsal anlamda tehlikeli bu serüvene karşı, aydınların, meslek örgütlerinin ve öğretim kurumlarının dikkatini çekmek istediklerini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-mimarisi-yozlasiyor_52455.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!