Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türk Müteahhitler Irak Pazarından En Az 20 Milyar $’lık İş Alacak

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, Irak’ın yeniden yapılandırılmasına dönük önümüzdeki 10 yıl içinde minimum 100 milyar dolar harc

Ticaret



b>Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, Irak’ın yeniden yapılandırılmasına dönük önümüzdeki 10 yıl içinde minimum 100 milyar dolar harcama yapılacağını, Türk müteahhitlerinin ise ‘yüzde 20’nin altında kalmamak üzere’ pay alacağını düşündüğünü bildirdi. Nihat Özdemir, “Sadece Irak’tan biz 2 milyar dolarlık iş alabilirsek, diğer ülkelerle birlikte 5 milyar dolara ulaşabiliriz. Bu da alacağımız hedef maksimum pazar payımızdır” diye konuştu.

Özdemir, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında Bağdat’a yaptıkları günübirlik geziyi değerlendirirken, Irak’ın her tarafının yakılmış, yıkılmış olduğunun, Saddam’ın sarayları dahil, altyapının bulunmadığının görüldüğünü kaydetti. Özdemir, şunları söyledi: “Amerikalar’ın yerleşmiş olduğu Bağdat’ın merkezindeki güvenli bölge dahil, altyapı eksik. 100 milyar dolar rakamı gerçekçi. Bu işler minimum 10 yıllık sürede yapılacak. Bunun 18.6 milyar dolarının ABD kredisi ile yapılacağı belli. Bunların ihaleleri başladı. İlkini Mart ayında sonuçlandıracaklar. İkinci parti Temmuz ayında çıkacak. Bu yapılacak ihalelerin ana müteahhitlerinin Amerikalılar olacağı ortaya çıktı. Yaptığımız toplantılarda, bizlerin haberi bile olmadan bu ihalelerin yapıldığı belli oldu. 18.6 milyar dolarlık paketten bizim esas almak istediğimiz kısım, taşeronluk kısmıdır. Ana müteahhitlerin Amerikalılar olacağını biliyorduk. Ama Amerikalıların gelip burada bu işleri yapmaları mümkün değil, güvenlik meselesinden dolayı. 5-6 kişi gelecekler, Bağdat’ta güvenlikli yerde oturacaklar, bu projelerin yönetimini yapacaklar. Bu projeler için çok önemli miktarda taşeron kullanacaklar.” Buradan yüzde 20-25 civarında pay alınabileceğini tahmin ettiklerini anlatan Özdemir, “Ama bundan sonra, burada Dünya Bankası’ndan, Asya Kalkınma Bankası’ndan, Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC) önemli ihaleler olacak. Türk müteahhitlerin Afganistan’da olduğu gibi tek başlarına yeterlilik alacaklarından, ihaleye gireceklerinden ve bu işleri ana müteahhit olarak alacaklarından benim ümidim var. Türk müteahhitleri, bu paketlerin tamamını düşündüğümüz zaman yüzde 20’nin altında kalmamak üzere pay alırlar diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

BU BİR BAŞLANGIÇ...

Savaştan sonra Türkiye’den Irak’a bu seviyede ilk defa bir ziyaret yapıldığını bunun önemli olduğunu bildiren Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, “Resmi heyetimiz gelmemişti. Bremer’le görüşmemiz olmamıştı. Bu bir başlangıçtır. Bu toplantıların daha sık yapılması lazım. Bunlar yapıldığı müddetçe biz buradan önemli bir pay alabileceğimizi tahmin ediyorum” dedi. İhalelerden yüzde 20 pay alınması durumunda, bunun 10 yıl içinde 20 milyar dolar, senede ise 2 milyar dolarlık bir büyüklük olacağını vurgulayan Özdemir, “Bizim müteahhitlik sektörü için çok önemli bir miktardır. Sadece Irak’tan yılda 2 milyar dolarlık iş alabilirsek diğer ülkelerle birlikte 5 milyar dolara ulaşabiliriz. Bu da alacağımız hedef maksimum pazar payımızdır” diye konuştu.

IRAKLI MÜTEAHHİTLERLE İŞBİRLİĞİ...

Irak Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile toplantı yaptıklarını, bu toplantıda kararlar aldıklarını söyleyen Özdemir, Iraklı müteahhitler ile Türk müteahhitlerin Irak pazarında ortak hareket etmesini istediklerini, onların da bunu istediğini bildirdi. Özdemir, Iraklı müteahhitlerin birlikte nasıl sağlayabileceklerini kendilerine sorduklarını, kendilerinin görüşmelere başlayalım dediklerini belirterek, şunları söyledi: “(Ya siz Türkiye’ye gelin ya da biz Türk müteahhitlerini toplayalım Bağdat’a gelelim) dedik. (Sizin gelmeniz daha iyi olur) dediler. Bunun üzerine 13-14 Mart tarihleri civarında Türk müteahhitleri ve uluslararası nakliye işleri yapanlar, Bağdat’a gideceğiz ve Iraklı müteahhitlerle iki gün süren bir toplantılar ve çalışmalar yapacağız. 18.6 milyar dolarlık işlerin Mart ayında yapılacak ihalelerini, yüzde 99 ihtimalle Amerikalı ana müteahhitler alacak. Bunların taşeron seçimi ile ilgili toplantıların yapılması lazımmış. Bu da Nisan ortasında olacakmış. Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ısrarı ile Amerikalılar, bu toplantılara Türk müteahhitlerinin çağrılması konusunda söz verildi.”

ALBAY MAYVİLLE’LE GÖRÜŞME...

Bu arada dün Bağdat’ta basına kapalı toplantıda, Kerkük kentinden sorumlu Amerikan birliği 173’üncü Hava İndirme Tugayı Komutanı Albay William Mayville ile görüşen heyette yer alan Özdemir, Mayville’in kendilerini Kerkük’ün yapılandırılması ile ilgili toplantıya davet ettiğini bildirdi. Nihat Özdemir, devamla şunları kaydetti: “Mayville, bizim 13-14 askerimize torba giydiren asker. Bu komutan, heyeti Kerkük’e, şehrin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili toplantıya davet etti. Biz zamanımızın kısıtlı olması dolayısıyla yapamadık, buna karşılık adam çıktı geldi. Bizimle yarım saat süren, Kerkük’ün gelişimiyle ilgili bir görüşme yaptı. Bize, (burası Irak’ın en önemli bölgelerinden bir tanesi. Ve burada Kerkük’ün yeniden yapılandırılmasıyla ilgili birçok proje geliştirdik. Gelin bu projeleri ya yapın ya Iraklılarla, Kerküklülerle ortak olun. Yap-işlet-devret projeleri var, gıda projeleri var. Bunlara gelin ortak olun, yapın. Ben ayrıca oradaki Kerküklülere de sizlerle beraber bu işleri yapması için öneriyorum. Kerkük önemlidir. Kerkük’ün istikbali, geleceği için Türk işadamlarının bu bölgeyle ilgilenmeleri, bu bölgeye yatırım yapmaları lazım) dedi. Bunun altını çizerek bize söyledi. Kerkük’ün petrol kaynaklarından dolayı gelişmesinin, önemli bir yer olacağını ifade etti ve bizi oralara davet etti. Ben bunu, iyi niyetli bir davet olarak kabul ediyorum. Hazırladığı projeler için de bir kitapçık hazırlamış. Bu kitapçıkta neler olabileceğini, ne kadar maliyetleri olduğunu, ne kadar yatırım gerektiğini, ne kadar makine ekipmanı gerektiğini yazmış. Biz bundan memnun olduk, aldık. Odalar Birliği’nde, Müteahhitler Birliği’nde, Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nde (UND) bunları anlatacağız. Arkadaşlarımızın buralara gelip gitmesini sağlayacağız.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-muteahhitler-irak-pazarindan-en-az-20-milyar-lik-is-alacak_8996.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!