Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türk Müteahhitler Mart'ta Irak'a Gidiyor

Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, ABD fonlarından verilecek işlerin üstlenilebilmesi çerçevesinde, bir Türk müteahhit heyetinin gelecek

Hürriyet



b>Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, ABD fonlarından verilecek işlerin üstlenilebilmesi çerçevesinde, bir Türk müteahhit heyetinin gelecek ay Irak'taki müteahhitlerle evlilik yapmak üzere bu ülkeye gideceğini bildirdi.

Aksoy, Türk-Irak İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında, Irak'ta sayısal olarak azalmakla birlikte, terörün niteliği değiştiği için kaybedilen insan sayısının arttığını, bombalamaların çok büyük zararı olduğunu ve ABD'lilerin ''işgalci güç'' olarak tarif edildiğini söyledi.

Irak'ın yeniden yapılanmasında ABD Kongresi'nin onayladığı 18.6 milyar dolarlık fona odaklanılarak hareket edilmesinin yanlış olacağını ifade eden Aksoy, şunları kaydetti: ''Irak'ın 2004 ve gelecek yıl sonlarına baktığımızda, tek kaynağın bu olmadığı gözükür. Irak'taki parasal güçleri üçe ayırmak gerekiyor. Bunlardan birincisi 18.6 milyar dolar. Aklın yolu birdir. ABD Kongresi ABD mükelleflerinin cebinden çıkardığı parayı bir Türk firmasına direkt ihale eder mi? Bana sorarsanız etmez. ''

18.6 milyar dolarlık yatırımın çoğunun ABD firmalarına ihale edileceğine işaret eden Aksoy, ''Belki göstermelik bir şeyler Polonyalı, Türk, Ürdünlü, Kuveytli firmalara verirler, ama bu tamamen göstermelik'' diye konuştu.

Söz konusu rakamın işlere göre ayrılmasında Türk müteahhitlerinin ciddi bir potansiyeli alt yüklenici olarak yerine getirebileceğini belirten Aksoy, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bunlar her türlü altyapısal işlerdir. Bunlarda söz sahibi olma şansımız var. Ama Mart ayının ortasına doğru bu ihaleler açılıp da Türk firmaları direkt alamadığı takdirde (Biz bunları alamadık, yine nerede yanlış yaptık?) gibi değişik görüşler ortaya çıkacak. Bence bu yanlıştır. Türkiye'siz bölgede yeniden yapılandırma olamaz. Muhakkak ve muhakkak bizler işin içinde olacağız.''

IRAK'LI MÜTEAHHİTLERLE EVLİLİK

Ercüment Aksoy, Irak'ın günlük 2,5 milyon varil petrol üretimi bulunduğunu, bunun 2 milyonunun da ihracat kapasitesi taşıdığını kaydetti.

Petrol, BM'den kalan para, Saddam'dan ele geçirilen para ve bağışlarla birlikte Irak'ın 2004 fonunun 18.6 milyar doların neredeyse iki katına ulaştığını bildiren Aksoy, şöyle devam etti: ''O zaman sadece ABD fonlarının üzerine gitmenin anlamı yok. ABD, Irak'ta özel sektör yaratmak istiyor. Alt yüklenici olarak da Irak firmalarını tercih ediyor. Kendi ifadeleri, Irak Koalisyon Geçici Yönetimi'nin ifadeleridir; (Türk firması olarak muhakkak burada örgütlenin, muhakkak kendi ofisinizi açın, yoksa bir şey alamazsınız) Bizim müteahhitlerimiz bunu yapıyor. Son gezimizde Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, karşı tarafın Müteahhitler Birliği Başkanı ile anlaştı. Mart'ın ortasında buradan bir müteahhit heyeti, Irak'taki müteahhitlerle evlilik yapmak arzusuyla oraya gidecek. Evliliğin sonucunda, ABD fonlarında verilecek işlerin beraberce üstlenilmesi mümkün olabilecek.''

Aksoy, Irak'taki firmaların şirket evliliklerine nasıl baktığı yönündeki bir soru üzerine, ''Çok pozitif. Ben hayran kaldım. 10 dakika içinde buna karar verildi. Karşı taraf buna çok sıcak bakıyor. Onların elinde teçhizat yok, teknolojileri düşük ve finans olarak zayıflar. O yüzden bu çok başarılı bir hamledir'' dedi.

Yapa Dış Ticaret Limited Şirketi'nin sahibi de olan Ercüment Aksoy, bir soru üzerine, kendilerinin de bu yönde evlilikler gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Benim işim Irak, üstelik kaç firmayla evlilik kurduk'' dedi.

"2004, IRAK'IN YENİDEN YAPILANDIRILMASI AÇISINDAN 'TÜRKİYE YILI' OLACAK"

2004'ün Irak'ın yeniden yapılandırılması açısından ''Türkiye yılı'' olacağını vurgulayan Aksoy, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Irak'a yapılan ziyaretin doğru bir zamanda gerçekleştiğine dikkat çekti.

NECEF-ERBİL HAVAALANLARINA TALİBİZ

Ercüment Aksoy, ''Bakanlarla kendi konuşmalarımı size aktarıyorum; Hepsi Türkiye'ye çok sıcak bakıyorlar. Bakanlıklarda bir sürü ihaleler çıkıyor. Necef ve Erbil Havaalanları'nın yapılması son çıkan ihaledir. Bunu Türk firmaları da yapmak arzusundalar'' dedi.

Irak'ta bu yıl kullanılacak çimento miktarının 20 milyon ton olduğunu ve ülkede 10'a yakın çimento fabrikası bulunduğunu kaydeden Aksoy, çimento fabrikalarının canlandırılmasının istendiğini, bu konuda en büyük eksikliğin elektrik olduğunu ve çıkılan ihaleyi Türk firmalarının aldığını bildirdi.

Aksoy, şunları kaydetti: ''6 tane işin bedeli 150-200 milyon dolar. Bu Irak devletinden alınmıştır. ABD'lilerle bir ilgisi yok. Irak devleti şu anda boş durmuyor. Biz, konsantrasyonumuzu sadece 18.6 milyon dolara yoğunlaştırmış vaziyetteyiz. Direkt alamayacağız ama alt yüklenici olarak Iraklılarla çalıştığımız takdirde alabilecek durumdayız. O zaman her tarafa yayılacak bir politikayla gitmemizin daha doğru olacağı kanısındayım.

"EN BÜYÜK SORUN TAŞIMACILIK"

Aksoy, işadamları olarak Irak konusunda en büyük sorunu taşımacılıkta yaşadıklarını ifade etti. Ercüment Aksoy, Türk firmalarının gümrük ödemelerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, ''Her kamyondan 300 dolar alınıyor. Keyfi bir durum söz konusu. Bu haraçtır'' dedi.

Irak'a giden ikinci kapının açılmasının stratejik önemi bulunduğuna işaret eden Aksoy, bütün bütçesinin Türkiye tarafından üstlenilmemesi halinde kapının açılmasının çok zor olacağını vurguladı.

Türk bankalarına Irak'ta ''Gelin, şubeleri açın'' dediklerini anlatan Aksoy, bankacılık sektörünün Irak'ta bir hamle yapması, Akbank'ın daha aktif bir rol oynaması ve Eximbank'ın da Türk işadamlarına yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Aksoy, Kasım ayında Irakla yapılan ticaretin 2 milyar dolar olacağı şeklinde bir açıklama yaptıklarını kaydederek, ''Amerikan ihaleleri Şubat başında açıklanacaktı, Mart'a kaldı. Daha fazla gecikme olmazsa, bu rakamları yakalama şansımız var'' dedi.

"KERKÜK CADDELERİ TÜRK REKLAMLARINDAN GEÇİLMİYOR"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Aksoy, Irak'taki güvensiz ortamın Türk firmalarının lehine olduğunu belirterek, "3 gün sonra herkes orada olunca bizim şansımız azalacak. Gün bugündür, şartlar iyileşirse aleyhimize olur'' dedi.

Aksoy, Nisan ayında İş Konseyi olarak sektörler bazında küçük bir grubu Irak'a götürüp, Irak Koalisyon Geçici Yönetimi ve Iraklı işadamlarıyla buluşturmak istediklerini söyledi. Ercüment Aksoy, Mayıs ayında Musul'da Türk İhraç Ürünleri Fuarı olacağını bildirdi.

Kerkük'te çok sayıda Türk işadamı bulunduğuna dikkat çeken Aksoy, ''Caddelerde Türk reklamlarından geçilmiyor'' dedi.

ABD'li firmaların taşeron kullanmak zorunda olduğunu dile getiren Ercüment Aksoy, şunları kaydetti: "ABD'li firmalara verilen talimat (kendine Iraklı bir eş bul, onunla birlikte karşıma gel) şeklinde. Yani onlarla evlilik yapılması şart. ABD'nin Iraklı firmayı kullanmasının bir amacı da işsizliği düşürmek. İşsizliği düşüreceği zaman terörü önleyeceğini düşünüyor.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/turk-muteahhitler-martta-iraka-gidiyor_9036.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!