
"Güneş Enerjisindeki Gelişme...

Şekerbank'tan Güneş Enerjisine...

Finike'ye Güneş Enerji Santrali

SHC 2015 Türkiye'de Yapılıyor

Diyarbakır'ın İçme Suyunun...

Enerjisini Güneşten Alan "Kamelya"

Caminin Yüksek Faturasına Çözüm "Güneş"

GÜNDER Mühih’e Çıkartma Yapacak

Güneş Enerjisi ile Çalışan Bisiklet

SOLARTR 2014 Bildiri Kitabı Çıktı

Kayseri OSB'de Güneş Enerjisine Geçiyor

Çevreci Bina Kendi Elektriğini Üretecek

Yapı Kredi Leasing'ten Güneş...

Güneş Enerjisi Yarışmaları...

Türkiye'de Üretilecek Güneş...

Güneş Enerjisi Sektörü İntersolar...

Türkler Asya'ya Güneş Santrali Kuracak

Aydınlanmak için Tek Umutları Güneş

“Güneş Enerjisi Artık Romantik...

Almanya’da Güneş Enerjisi...

Güneşe 'Dev' Yatırım

Karşıyaka'ya Güneş Tarlası

Güneş Enerjisine 50 Milyon Euro

Çatıları Kiralayın, Güneş Paneli Kuralım
Türkiye Güneş Potansiyelini Yeterince Kullanmıyor!
Güneş enerjisi sektörünün geleceğinde aktif bir şekilde yer almak isteyen sektör profesyonelleri İstanbul’da buluştu.

İntersolar ve GÜNDER işbirliğinde ICC Kongre Merkezi’nde düzenlenen İntersolar Türkiye Zirvesi’nde güneş enerjisi sistemlerinin sürdürülebilir ve başarılı bir şekilde kurulmasını sağlamak amacıyla tüm uluslararası ve yerel değer zincirinin temel oyuncuları bir araya geldi. Etkinliğin ilki “Türkiye’nin Güneşi” temasıyla Haziran 2014’te Münih’te gerçekleştirilmişti.
İntersolar CEO’su Markus Elsasser, solar teknolojisinin kullanımını arttırmak amacıyla 20 yılı aşkın süredir dünyanın çeşitli ülkelerinde zirveler düzenlediklerini söyledi. Dünyada son 10 yılda güneş enerjisi kullanımın çok arttığını ve 2014 yılında yeni kurulan gücün 45 gigawata ulaştığını belirten Elsasser, yıllık artışın dünyada yüzde 49 olduğunu, 2015 yılında bu rakamın 57 gigawata ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Türkiye’nin çok önemli bir güneş enerjisi potansiyeli olduğunu kaydeden Elsasser, “Dünyada elektrik fiyatları artarken, güneş enerjisi gittikçe ucuzlamaktadır. Türkiye Almanya’dan yüzde 60 daha fazla güneş ışınımına sahip olduğu halde kurulu gücü çok azdır. Türkiye’de devletin enerji desteği giderek güneşe kayacak. Türkiye de enerjide ithalata bağımlı bir ülke. 2023 yılında enerjisinin yüzde 30’unu yenilenebilir enerjilerden karşılayacak” diye konuştu.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, Türkiye’nin çok ciddi bir şekilde enerji arz ve salım problemi olduğunu söyledi. Hem salım, hem iklim değişikliği konusunda yenilenebilir enerjiye ihtiyaç duyulduğunu bildiren ve enerji verimliliğinin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Yazar, “Türkiye dünyada yenilenebilir enerjinin her alanında potansiyeli olan nadir ülkelerden biri. Güneşte çok önemli potansiyelimiz var. Türkiye hidrokarbon kaynakları bakımından fakir bir ülke. Elektrik üretiminin neredeyse tamamı ithal doğalgaza bağımlı. Bu sebeplerle yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve yaygınlaştırmak çok önemli. Bu konuda yapılan Ar-Ge çalışmalarını destekliyoruz.” dedi.
TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni ise, Türkiye’de 2014 yılında 255 milyar kw/saat elektrik tüketildiğini bildirdi. OECD ülkeleri arasında en fazla elektik talebinin Türkiye’den olduğunu vurgulayan Çepni, gelecek 10 yılda elektrik talebinin 2 kat daha artacağını ve bu rakamın 500 milyar kw/saat’e ulaşacağını kaydetti. Türkiye’de 70 bin megawat kurulu elektrik gücü olduğunun altını çizen Çepni, kurulu gücün yüzde 30’unun kamu, yüzde 70’unun özel sektör tarafından karşılandığını belirtti. Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade eden Çepni, “Güneş enerjisi ile elektrik üretimi hala olması gerekenin çok altında ama altyapı çalışmaları devam ediyor. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapanlara devlet belirli sürede alım garantisi veriyor. 13,3 dolar cent alım garantisi diğer yerli üretim teşvikleri ile birlikte 20 dolar centi aşabiliyor. Bu sektörün önünü açmak için iyi bir teşvik. Şu anda 130 projenin kabülü yapıldı ve 54 MW devreye girdi” dedi. |