Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye'nin İlk EXPO'su Cuma Günü Açılıyor

Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'nın ardından en büyük organizasyon kabul edilen Dünya Botanik EXPO'su, "EXPO 2016 Antalya" adıyla cuma akşamı açılacak

yapi.com.tr/AA
Türkiye'nin İlk EXPO'su Cuma Günü Açılıyor

Dünya Botanik EXPO'su, 160 yıllık EXPO tarihinde ilk kez Türkiye'de açılacak. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Antalya'nın Aksu ilçesi sınırları içinde kurulan bin 121 dönümlük sergi alanında cuma günü resmen açılacak EXPO 2016 Antalya, 191 gün boyunca açık kalacak.

Teması "çiçek ve çocuk", sloganı "gelecek nesiller için yeşil bir dünya" olan EXPO 2016 Antalya ile Türkiye, tarihi ve kültürel mirasını, biyoçeşitlilik yönünden zenginliğini, tarımsal ve ekonomik potansiyelini dünyaya tanıtma imkanına sahip olacak.

Organizasyon çerçevesinde 6 ay boyunca ulusal ve uluslararası konserler, kongre ve sempozyumlar, dans gösterileri, müzikaller, tiyatrolar, atölye çalışmaları, milli ve özel gün ile ramazan ayı etkinlikleri, sokak eğlenceleri gibi programlar düzenlenecek.

Kentin turizm dinamiklerine yeni bir zenginlik olarak katılacak EXPO 2016 Antalya'yı yaklaşık 8 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

1,7 milyar lira harcandı

Projesi yaklaşık 3 yıldır süren EXPO 2016 Antalya cuma günkü açılışa hazırlanırken, proje yaklaşık 1,7 milyar liraya mal oldu.

Türkiye ve diğer ülkelerin bahçe kültürlerinin sergileneceği bir EXPO olması nedeniyle, alanın bitkilendirilmesi ve yeşil dokusu büyük önem arz ediyor.

Sergi alanına çalı bitkileri hariç 120 türde yaklaşık 25 bin ağaç dikildi. Bunlar arasında İzmir'in Ödemiş ilçesi Bademli köyünden getirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından toprakla buluşturulan 945 yıllık zeytin ağacı ile sanatçılar tarafından dikilen ağaçlar da yer alıyor.

Sergi alanında 650 bin metrekare yeşil alan, 300 bin metrekare "ayak basılacak alan", 80 dönüm de göl alanı bulunuyor.

Osaka'dan sonra en yüksek katılımlı EXPO

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) verilerine göre, EXPO düzenlenen A-1 kategorisindeki botanik EXPO'lar içinde en yüksek katılımın olduğu şehir, Japonya'nın Osaka kenti oldu. Osaka'ya 1990 yılında 78 ülke katıldı.

EXPO 2016 Antalya da Osaka'nın ardından katılımcı ülke sayısı bakımından en yüksek katılımın gerçekleştiği ülke oldu.

EXPO'ya katılmak üzere bugüne kadar 51 ülke sözleşme imzaladı. Bu ülkeler şöyle:

"Sudan, Güney Kore, Pakistan, Gürcistan, Türkmenistan, Kenya, Yemen, Nepal, Moritanya, Sierra Leone, Tanzanya, Çin, Japonya, Gine, Senegal, Nijer, Filistin, Bangladeş, Kosova, Katar, Madagaskar, Hollanda, Burundi, Eritre, Komorlar Birliği, Zimbabve, Azerbaycan, Moldova, Benin, İngiltere, Gana, Macaristan, İtalya, Somali, Sri Lanka, Tayland, Hindistan, Myanmar, Kazakistan, Meksika, Uganda, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Etiyopya, Bosna Hersek, Ukrayna, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Almanya, Sırbistan ve Bulgaristan."

EXPO 2016 Antalya'nın resmi olmayan katılımcıları ise Hong Kong, Çin Taipei, Rus Kültür Derneği AŞ olacak.

Dünyanın biyoçeşitliliği EXPO'da buluşacak

EXPO 2016 Antalya'da 51 ülkenin bahçesinin yanı sıra oluşturulan tematik ve koleksiyon bahçeleriyle yüzlerce endemik bitki türü görülebilecek.

Tematik bahçelerde kaktüs, etli yapraklı ve gövdeli bitkiler, su kıyısı, kenarı ve içinde yetişen sucul bitkiler, yulaf, nohut, mercimek, buğday gibi yerel ve yabani tür tarla bitkisi, soğan ve yumrulu bitkiler ile tıbbi aromatik bitkiler yer alacak.

Alanda oluşturulan Türkiye Biyoçeşitliliği Tema Parkuru'nda ise Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz bitki coğrafyası bölgelerinden bitki türleri sergilenecek. Parkurda 565 türde bitki yer alacak.

İnsanlık tarihi bitki heykelleriyle anlatıldı

EXPO 2016 Antalya içinde 15 dönümlük alanda yaklaşık 1 milyon kök bitkinin kullanıldığı 110 adet bitki heykeliyle Asya'dan Afrika'ya, Uzakdoğu'dan Kuzey Amerika'ya kadar insanlığın gelişimi ve kültürü tasvir edildi.

Kanadalı bir firma tarafından gerçekleştirilen proje ile boyları bir ile 6 metre arasında değişen ve çeşitli figürlerin işlendiği bitki heykelleri yapıldı.

Heykellerin gerçeğe uygun olması için 4'ü heykeltıraş, 10'u yabancı 25 kişilik ekip tarafından fil, aslan, zebra, insan, tavşan, deve, mamut, ipek böcekçiliği, ateşin bulunması, İpek Yolu kervanı başta olmak üzere çok sayıda figürü, ince detaylarına kadar orijinaline uygun tasarlandı.

İlk buğdayın yetiştiği Mezopotamya'da uygarlığın doğuşunun tasvir edildiği bitki heykel sergisinde, ipek böceği ve İpek Yolu efsanesi, Asya'da tarım ve evcilleştirme, Asya'da pirinç ve bambu ekimi, Afrika'da hayvan koruyucu kabile "Masai" ve umudu sergileyen "ağaç diken adam" gibi temalar işlenerek Türkiye'nin ilk canlı bitki heykel sergi alanı oluşturuldu.

EXPO sergi alanı yeşil alanların yanı sıra EXPO Kulesi, EXPO Gölü, Türkiye Biyoçeşitlilik Parkuru, Çocuk Adası, Yeşil Köprü, Cam Köprü, Şakayık Terası, Tarım ve Biyolojik Çeşitlilik Müzesi, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, 7 coğrafi bölgenin ev mimarilerinden esinlenerek yapılan Restoranlar Sokağı, yeme içme yerleri, amfi tiyatrolar, sanat ve sergi binaları, su değirmeni, kongre merkezi ve ülke bahçelerinden oluşuyor.

Sembol yapısı EXPO Kulesi

"Türkiye'nin Eyfeli" olarak adlandırılan EXPO Kulesi, Antalya'nın kalıcı sembolü olacak.

EXPO 2016 Antalya Ajansının Mimarlar Odası ile düzenlediği yarışmada 127 eser arasından birinci seçilen proje, Antalya'nın simgesi Üç Kapılar ve palmiye ağacından esinlenerek tasarlandı. Bu kapsamda zeminden 100,7 metre yüksekliğindeki kulenin tepesine üç asansörle çıkılabilecek.

EXPO tepesinde biri kapalı, ikisi açık üç seyir terası yer alıyor. Kule, alanın çevresini de panoramik olarak seyretme imkanı sağlıyor.

Türkiye'nin ilk Biyoçeşitlilik ve Tarım Müzesi ise bilgi bankası şeklinde hizmet verecek. Başak formunda tasarlanan müzede, tarımın geçmişten bugüne kadar yaşadığı gelişim, "yaşayan duvar" teknolojisiyle, görseller eşliğinde ziyaretçilere sunulacak.

Ayrıca EXPO 2016'nın 4 alt temasından biri sürdürülebilirliği vurgulamak ve yağmur ormanlarının yok olmasına dikkati çekmek amacıyla, tropikal bitkilerin de yer aldığı sera oluşturuldu.

EXPO, gözün yanı sıra damağa da hizmet edecek. Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinin mimari özelliklerini yansıtan Restoranlar Sokağı'nda, İstanbul Yalısı ile Antalya, Bodrum, Diyarbakır, Erzurum, Konya ve Trabzon evleri yer alıyor.

Aslına uygun mimaride yörelerin yapı özelliklerini taşıyan malzemelerle inşa edilen restoranlarda, yine bu bölgelerin yemek ve kültür lezzetleri sunulacak.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan birlikte açacak

EXPO 2016 Antalya'nın resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla 22 Nisan Cuma günü yapılması bekleniyor.

Açılış törenini Erdoğan ve Davutoğlu'nun yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Çelik, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vincente Loscertales ile bazı büyükelçiler ve diğer davetliler katılacak.

Açılış kapsamında su, ses ve ışık gösterileri düzenlenecek, sanatçı Sertap Erener konser verecek.

Gece 02.00'ye kadar açık olacak

Altı ay açık kalacak EXPO 2016 Antalya sergi alanına girişler, 0-8 yaş arası çocuklar, gaziler ve şehit yakınları dışındakilere ücretli olacak. Alan, saat 10.00'dan 02.00'ye kadar açık kalacak.

ETİKETLER: Expo 2016 Antalya
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-ilk-exposu-cuma-gunu-aciliyor_144294.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!