Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'nin Sigortası Yok

ATO'nun araştırmasına göre Türkiye'de 'zorunlu sigortalarda' bile sigortalılık oranı çok düşük. Konutların yalnızca yüzde 24.9'unun deprem sigortası var. Aracın trafiğe çıkışı için zorunlu olan trafik sigortası bile 100 araçtan 29'unda yok

Radikal Gazetesi
Türkiye'nin Sigortası Yok

STRONG>ATO'nun araştırmasına göre Türkiye'de 'zorunlu sigortalarda' bile sigortalılık oranı çok düşük. Konutların yalnızca yüzde 24.9'unun deprem sigortası var. Aracın trafiğe çıkışı için zorunlu olan trafik sigortası bile 100 araçtan 29'unda yok

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de “zorunlu sigortalarda” bile sigortalılık oranı oldukça düşük kalıyor. Dünyanın en önemli deprem bölgelerinden birinde bulunan Türkiye’de zorunlu olmasına rağmen konutların sadece yüzde 24.9’unun deprem sigortası bulunuyor. Tümü için zorunlu olmasına rağmen motorlu taşıtların yüzde 24’ünün trafik sigortası bulunmuyor. Bireysel emeklilik sistemine katılanların sayısı ise sadece 2.1 milyon kişide kalıyor. Her türlü riskin sigortalanabildiği çağda OECD ülkelerinde ortalama 3 bin doların üzerinde olan kişi başına prim üretimi Türkiye’de 109 dolarda kaldığı ortaya çıktı.

ATO’nun  Hazine Müsteşarlığı, TÜİK, Emeklilik Gözetim Merkezi ve sigorta sektöründeki diğer kuruluşlardan derlediği verilere göre, deprem ve trafik gibi zorunlu alanlarda bile Türkiye’de sigortalılık oranı oldukça düşük kaldı.

Depreme aldıran kim?

Yasa gereği ülke genelindeki belediye sınırları içerisinde bulunan 12 milyon 988 bin konuttan sadece 3 milyon 237 bin konutun zorunlu deprem sigortası bulunuyor. Sigorta yapma zorunluluğu olan her 100 konuttan ancak 24.9’u için sigorta yaptırıldı. 1999 yılında büyük bir deprem yaşanan Marmara Bölgesi’ndeki konutların yüzde 67.4’ünün sigortasız olduğu belirlendi. İç Anadolu Bölgesi’ndeki konutların yüzde 71.5’inin, Eğe Bölgesi’nde yüzde 76.7’sinin, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 82.6’sının, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 82.7’sinin,  Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 88.2’sinin, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 85.5’inin deprem sigortası yok.

Zorunlu deprem sigortası yapılması gereken konutların Şırnak’ta sadece yüzde 3.3’ü, Hakkari’de yüzde 4.2’si, Muş’ta yüzde 5.5’i, Mardin’de yüzde 7.9’u, Iğdır’da yüzde 8’i, Van’da yüzde 9’unun sigortası bulunuyor. Büyük bir deprem beklenen ve 2 milyon 714 bin konut bulunan İstanbul’da bile her 100 konuttan sadece 34.8’i için zorunlu deprem sigortası yaptırıldı. Marmara Depreminin çok büyük zarar verdiği Kocaeli’nde sigortalı konut oranı yüzde 31.8, Yalova’da yüzde 42.9, Sakarya’da yüzde 38.2 düzeyinde seyrediyor.

Zorunlu trafik de ne?

Diğer bir zorunlu sigorta dalı olan Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortası (zorunlu trafik sigortası) kapsamında trafikteki tüm araçlar için sigorta yaptırılma zorunluluğu bulunuyor. TRAMER verilerine göre Türkiye’deki 14 milyon 474 bin motorlu taşıta rağmen Mayıs itibariyle yürürlükteki poliçe sayısı 11 milyon 60 binde kalıyor. Buna göre motorlu taşıtların yüzde 23.6’sının zorunlu sigortası yok. Zorunlu sigortası bulunmayan taşıt oranı otomobillerde yüzde 6.33 gibi makul bir oranda kalırken, otobüslerde yüzde 21.5, minibüslerde yüzde 18.5, kamyonlarda yüzde 23.8 civarında seyrediyor.

Kaskoda durum kötü

Her yıl yaklaşık 1.5 milyon aracın trafik kazasına katıldığı Türkiye’de araçların sadece yüzde 24.8’inin kaskosu bulunuyor. Trafiğe kayıtlı araç sayısının 14 milyon 316 bin olduğu 2009 yılı sonu itibariyle kasko sigortası poliçesi sayınının ise 3 milyon 544 binde kaldığı belirlendi. Buna göre trafikteki araçların yüzde 75.2’sinin kaskosu yok. Türkiye’de bireysel emeklilik sistemine katılım oranı da oldukça kalıyor. Nüfusu 72.5 milyonu aşan Türkiye’de bireysel emeklilik sistemindeki katılımcıların sayısı Haziran itibariyle sadece 2 milyon 135 bin kişide kalıyor.

Tarım da sigortasız

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 25’inin ekmeğini yediği tarım sektöründe de sigorta yok denilecek düzeyde kalıyor. Her yıl büyük doğal afetler yaşanmasına rağmen  2008 yılı sonu verilerine göre Türkiye’deki sigortalı tarım alanı 4.5 milyon dekar. Türkiye’de 250 milyon dekar alanda tarım yapıldığı tahmin ediliyor. Tarım sigortalı alan toplam tarım alanının yüzde 2’sine bile ulaşmıyor. 37 milyon başlık küçük ve büyükbaş hayvan varlığına sahip olduğu tahmin edilen Türkiye’de sigortalı hayvan sayısı da 72 binde kalıyor. (Radikal)

45 milyon kredi kartının 50 bini sigortalı

Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre, Türkiye’de vatandaşların cebinde 45 milyon adet kredi kartı var.  Yaklaşık 1.5 milyon kişi kredi kartı borcunu ödeyemiyor. Buna rağmen borç ödeyememe riskine karşı düzenlenen sigorta poliçesi sayısı 50 binde kalıyor. Her yıl binlerce yangının yaşandığı Türkiye’de sivil yapılar, ticari yapılar ve sınai yapılar için düzenlenen yangın sigortası poliçesi ise 2 milyon 851 bin.
Sel felaketine karşı düzenlenen sigorta poliçesi sayısı da 46 bin civarında. Ekonomik kriz nedeniyle birçok insanın beklemediği anda işini kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunduğu Türkiye’de istihdam sigortası poliçelerinin sayısı da 50 bin civarında.

Kişi başına prim 109 dolar

Her türlü riskin sigortalanabildiği çağda Türkiye, kişi başına sigorta primi üretiminde dünyanın en düşük ülkeleri arasında yer alıyor. Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre 2008 yılında 116 dolar olan Türkiye’deki kişi başına prim üretimi 2009 yılında 109 dolara kadar geriledi. Hazine’nin sigortacılık sektörüne ilişkin verilerine göre, OECD ülkelerinde kişi başına ortalama prim üretimi 3 bin 15 dolar düzeyinde bulunuyor. Bu tutarın bin 250,8 dolarlık kısmı hayat dışı, bin 764,4 dolarlık kısmı ise hayat sigortalarına ilişkin primlerden oluşuyor. Türkiye’de ise hayat dışı alanlarda kişi başına düşen prim miktarı 101,3 dolarda, hayat sigortalarında ise 14,8 dolarda kalıyor. 

Aygün: Bize bir şey olmaz demek yanlış

ATO Başkanı Sinan Aygün, coğrafi konumu ve küresel ısınma nedeniyle, deprem ve sel gibi çok sayıda doğal afet ve binlerce kaza yaşanan bir ülke olan Türkiye’de vatandaşların sigortaya fazla ilgili göstermediğini belirtti. Kaza, yangın, hırsızlık, deprem, sel baskını gibi olaylarda sevdiklerimizi ve sahip olduğumuz varlıkları kaybetme riskinin her zaman bulunduğunu ifade eden Aygün şunları söyledi:

“Dünyada artık sigorta şirketleri akla gelebilecek her riski sigortalıyor. Buna rağmen biz ‘bana bir şey olmaz’ mantığıyla kendimizi, yakınlarımızı, ömür boyu çalışarak elde ettiğimiz varlıklarımızı sigortalamıyoruz. Örneğin yangında evi yanan ailenin bütün hayatı yanıp gidiyor. Oysa çok az bir prim ödenerek sigorta yaptırılsa, yanan sadece ev olur ve aile yeni bir evde hayatını sürdürür.”

Sigortamız atık

Sigorta sektörünün gelişmesinin, ekonominin gelişip büyümesi açısından büyük bir önemi bulunduğunu ifade eden Aygün, sigorta sektörünün yarattığı tasarrufların ülkelerin kalkınmasında büyük rol oynadığını belirtti. Aygün, sigorta sektöründe toplanacak fonların ülkedeki yatırımların finansmanında önemli işlev göreceğini vurgulayarak, sektöre devletin teşvik ve benzeri yollarla özel önem vermesi gerektiğini kaydetti. Aygün, “Sigortacılığın gelişmiş ülkelerde ne kadar önemli büyüklüklere ulaştığını gördükçe, Türkiye’nin sigortasının atık olduğunu anlıyoruz” dedi.

 

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-sigortasi-yok_80672.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!