Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TÜSİAD 'Vizyon 2050 Türkiye' Raporunu Açıkladı

40. yıl faaliyetleri kapsamında, Türkiye ve dünya gündeminin ana temalarından biri olan 'sürdürülebilirlik' konusuna odaklanan TÜSİAD, bu kapsamda Türkiye için belirlediği yol haritası niteliğindeki 'Vizyon 2050 Türkiye' raporunu kamuoyu ile paylaştı. Toplantıda sürdürülebilirlik vizyonu ve sürdürülebilir kalkınma için atılması gereken adımlar ele

yapi.com.tr
TÜSİAD 'Vizyon 2050 Türkiye' Raporunu Açıkladı

40. yılında Türkiye ve dünya gündeminin ana temalarından biri olan 'sürdürülebilirlik' konusuna odaklanan TÜSİAD, sürdürülebilir kalkınma bakış açısı ile hazırladığı 'Vizyon 2050 Türkiye' raporunu İstanbul Sabancı Center’da düzenlenen bir konferans ile açıkladı. Konferansın açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, önümüzdeki dönemin temel belirleyicisi ve TÜSİAD’ın öncelik alanı olarak sürdürülebilir kalkınma olgusuna odaklandıklarını belirterek, Şirket İşleri Komisyonu bünyesinde kurdukları TÜSİAD Sürdürülebilir Kalkınma Görev Gücü ile 'Vizyon 2050 Türkiye' raporunu hazırladıklarını söyledi. Vizyon 2050 Türkiye raporu ile 2050 yılında sürdürülebilir bir Türkiye’nin resmini çizdiklerini belirten BOYNER, amaçlarını şöyle açıkladı:

“Türkiye’nin önümüzdeki 40 yılını kapsayan sürdürülebilir kalkınma vizyonu için bir yol haritasını tartışmaya açmak, 2050 yılında sürdürülebilir bir Türkiye’ye ulaşmak amacıyla atılması gereken adımları tespit etmek ve bu ana gaye çerçevesinde toplum kesimlerinde farkındalık yaratmak”.

"21. yüzyıl iş dünyasının en kritik konularından biri, büyümeyi ve kalkınmayı sürdürülebilir kılmak"

“Önümüzdeki 40 yıla bakınca, dünya çok daha yüksek bir etkileşim içinde olacak; büyüme ve refah arayışları süratle artacak” diyen Boyner, 21. yüzyıl iş dünyasının en kritik konularından bir tanesinin büyümeyi ve kalkınmayı sürdürülebilir kılmak olduğunu söyledi. 2050 yılında yaklaşık 9 milyar insanla, dünyanın sunabildiği ve yenileyebildiği kaynakların sınırları içinde 100 milyonluk nüfusu ile yaşamak durumunda olan bir Türkiye’nin olduğunu belirten Boyner sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyada hali hazırda sürdürülebilir kalkınma vizyonunu gerçekleştirecek bilgi, bilim, teknoloji, beceri ve finansal kaynaklar mevcut. Türkiye tüm paydaşların katılımı ile gerekli politikaları oluşturduğu ve uyguladığı takdirde, 2050 yılında doğal kaynakları dengeli kullanarak ekonomik ve sosyal alanda sürekli ve dengeli gelişmeye sahip olabilir.”

Bireysel bilinç ve sorumluluğu yadsımadan, Türkiye’nin veya herhangi bir ülkenin sürdürülebilir kalkınma evresine tam olarak ulaşabilmesinin ancak ulusal ve küresel boyutta atılacak adımlar ile mümkün olduğunu belirten Boyner, bu konuda iş dünyasına, hükümetlere, sivil topluma ve uluslararası kuruluşlara çok önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi. Boyner, Vizyon 2050 Türkiye’nin Türk İş Dünyası için yeni bir gündem çağrısı olduğunu belirterek  “Geleceğimizi bugünden tüketmek istemiyorsak 'Yarın İçin Şimdi' harekete geçmeliyiz” dedi.

"Rapor, önümüzdeki 40 yılın bir resmi"

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Galya Frayman Molinas da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ve Türk iş dünyasının rekabetçi gücünün artması hedefiyle hareket eden Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin, sürdürülebilir kalkınmayı, hem ekonomik büyümenin sağlandığı, hem de doğal kaynakların sürdürülebilir olarak yönetildiği bir yaklaşımın hayata geçirilmesi olarak tanımladığını söyledi. 

Molinas, Küresel Vizyon 2050 raporunun, insanlık ve üzerinde yaşadığı gezegen açısından önümüzdeki 40 yılın bir resmi niteliğinde olduğunu belirterek, “Türkiye’yi 2050 hedeflerine taşıyacak olan ana stratejilerden biri, doğal kaynaklar ile ekonomik büyümenin arasındaki dengenin gözetildiği sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıdır. TÜSİAD, iş dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından ortaya konulan işbirliğinin, Türkiye’nin büyüme hedeflerini sürdürülebilir kalkınma temelinde gerçekleştirmesine katkıda bulunacağına inanıyoruz” dedi.
 
Konferansın açılış konuşmalarının ardından TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi, Tarım ve Hizmetler Komisyonu Başkanı Ali Kibar başkanlığında Vizyon 2050 Türkiye Raporu’nun tanıtıldığı bir oturum gerçekleştirildi. Tanıtım oturumuna Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi Başkanı Björn Stigson, Citigroup Kurumsal Müşteriler Başkan Yardımcısı Samuel Di Piazza ve TÜSİAD Sürdürülebilir Kalkınma Görev Gücü Başkanı Okşan Atilla Sanön konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın 'Sürdürülebilirlik ve Türk İş Dünyası' başlıklı panelinde ise, Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Dr. Erdal Karamercan, Koç Holding CEO’su Osman Turgay Durak, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur ve Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, şirketlerinde yürüttükleri başarılı projeler çerçevesinde sürdürülebilirliğin iş dünyası açısından önemi konusunda değerlendirmelerde bulundular. Avea CEO'su Erkan Akdemir ise toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştirdi.

Vizyon 2050 Türkiye raporu

Rapor, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi tarafından 2010 yılında Dünya CEO Forumu’nda tanıtılan 'Vizyon 2050' raporundan hareketle hazırlandı. “Sürdürülebilir dünya neye benziyor? Sürdürülebilir dünyaya nasıl ulaşabiliriz? Bu denklemde iş dünyasının rolü nedir?” sorularına cevap arayan rapor, bir reçete veya sayısal bir tahmin sunmayı değil, bir tartışma platformu kurarak değişimin yönetişim biçimi ve yöntemini irdelemeyi amaçlıyor. Rapor, bu arka planı veri alarak sürdürülebilir bir dünya hedefine ulaşmada iş dünyasının karşılaşacağı zorlukları,  izlemesi gereken yol haritasını ve bölgesel ve küresel ölçekte ortaya çıkabilecek fırsatları tahlil etmeye çalışıyor. Rapor, Prof. Haluk Gerçek, Prof. Nuran Zeren Gülersoy ve Doç. Nilgün Cılız, Hale Altan Ocakverdi tarafından kaleme alındı.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/tusiad-vizyon-2050-turkiye-raporunu-acikladi_89209.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!