Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Umuyoruz ki Bu Düzenlemeden Yatırımcılar ve OSB'ler Zarar Görmez''

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, organize sanayi bölgeleri (OSB) sınırları içerisinde yapılacak imar ve parselasyon planları ve değişikliklerinin hazırlanması yetkisinin OSB'lerde olduğunu belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bu konuda yetki verilmesi konusunda ''umuyoruz ki bu düzenlemeden yatırımcılar ve

yapi.com.tr / AA
''Umuyoruz ki Bu Düzenlemeden Yatırımcılar ve OSB'ler Zarar Görmez''

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, organize sanayi bölgeleri (OSB) sınırları içerisinde yapılacak imar ve parselasyon planları ve değişikliklerinin hazırlanması yetkisinin OSB'lerde olduğunu belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bu konuda yetki verilmesi konusunda ''umuyoruz ki bu düzenlemeden yatırımcılar ve OSB'ler zarar görmez'' değerlendirmesinde bulundu.

Tuncay, yazılı açıklamasında, Kanun Hükmündeki Kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yetkili idarece üç ay içerisinde onaylanmayan etüt, harita, her tür ve ölçekteki çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını, parselasyon planlarını ve değişikliklerini yapmak, yaptırmak ve onaylama yetkilerinin verilmesini eleştirdi. Tuncay, bu yetkiyle, organize sanayi bölgelerinin yönetimleri üzerinde ''Demokles'in kılıcının sallandırıldığını'' savundu.

Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na göre, organize sanayi bölgeleri (OSB) sınırları içerisinde yapılacak imar ve parselasyon planları ve değişikliklerinin, hazırlanması yetkisinin OSB'lerde olduğunu belirten Tuncay, ''Umuyoruz ki bu düzenlemeden yatırımcılar ve OSB'ler zarar görmez'' görüşünü ifade etti.

Açıklamasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına planlama konusunda verilen yetkilerle sınırlı kalınmadığını, başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde yetkili idarece yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmemesi halinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bedeli mukabilinde re'sen ruhsat da verebileceğini kaydeden Tuncay, ''2010 yılında da, mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı da, 3194 sayılı İmar Kanunda yapmayı planladığı değişikliklerle bu yetkileri almaya çalıştı. Tepkiler nedeniyle hazırlamış olduğu kanun taslağını yasalaştıramadı. Ancak kanun taslağı ile yapılamayan şimdi KHK ile yapılıyor'' görüşünü dile getirdi.

Bu yetkinin organize sanayi bölgelerinde nasıl kullanılacağının önemli olduğunu, bir yetki çatışmasını ve yatırımcıların zarar görmesini istemediklerini ifade eden Tuncay, şunları kaydetti:

''Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na göre, OSB sınırları içerisinde yapılacak imar ve parselasyon planları ve değişikliklerinin hazırlanması yetkisi OSB'lere aittir. Hazırlanan planlar bakanlığın onayını takiben İl İdare Kurulu kararı ile yürürlüğe girmektedir. Yürürlüğe giren imar planına göre arazi kullanımı, yapı ve tesislerinin projelendirilmesi, inşası ve kullanımıyla ilgili ruhsat ve izinler ile işyeri açma ve çalışma ruhsatları OSB tarafından verilir ve denetlenir.''

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nda da benzer düzenlemelere yer verildiğini belirten Tuncay, ''bir bakanlığın bir başka bakanlık üzerinde böyle bir yetkiye sahip olmasını izahta güçlük çektiklerini'' kaydetti.

Tuncay, açıklamasında, şu görüşleri dile getirdi:

''Hükümetin yatırımları hızlandırmak için süreci hızlandırmaya çalışmakta olduğu anlaşılmaktadır, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilen bu yetkinin niteliği ve kapsamının, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi prensibine uygun olduğu söylenemez. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, idari teamüllere aykırı olarak özel mevzuatları uyarınca plan onama yetkisi olan idareler, bakanlıklar üzerinde bir konuma yükseltilmiştir. İmar planlarının yapılmasında, ruhsat ve izinlerin verilmesinde çözülmesi gereken problemler var ise ilgi kuruluşların mevzuatlarında yapılacak değişikliklerle süreçler iyileştirilebilir ve işleyişte paralellik sağlanarak çözülebilirdi.''

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/umuyoruz-ki-bu-duzenlemeden-yatirimcilar-ve-osbler-zarar-gormez_89189.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!