Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Unesco İstanbul'a İki Yıl Süre Tanıdı

Tarihi eserlerin korunmasında bir ilerleme sağlanmazsa İstanbul 2006 yılında 'Tehdit Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alınacak. BM Eğitim,

AA
Unesco İstanbul'a İki Yıl Süre Tanıdı

b>Tarihi eserlerin korunmasında bir ilerleme sağlanmazsa İstanbul 2006 yılında 'Tehdit Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alınacak.

BM Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü (UNESCO) Kültür Mirası Koruma Komitesi, İstanbul'a tarihi eserlerini koruması için iki yıl süre verdi. Komite, Çin'in Suzhou kentinde yaptığı toplantıda, bu süre içinde ilerleme sağlanmazsa İstanbul'un 'Tehdit Altındaki Dünya Mirası' listesine alınması kararlaştırıldı. Bu durum, İstanbul'un turizm gelirlerinin azalmasına yol açacak.

UNESCO Kültür Mirası Koruma Komitesi'nin yıllık toplantısında, dünya kültür mirası kentlerinin daha iyi korunması kararlaştırıldı. Örgüt, miras sayılan kentlerin turizm akını yüzünden zarar görmesinden endişeleniyor.

UNESCO'nun Ekolojik Bilimler Direktörü Ishwaran, "İyi denetlenmediği takdirde turizm akını, Asya, Avrupa ve Amerika'daki bazı kentlerde bir tehdit unsuru haline gelebilir" dedi. Ishwaran, özellikle Çin'de, Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki kentlerin önemli gelir kaynağı olarak kullanılmasının tarihi eserlerin yıpranmasına yol açtığını belirtti.


İstanbul 19 yıldır listede

1985'te Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilen İstanbul ise Suzhou kentindeki toplantıda, 'çarpık yapılaşma' ve 'tarihi eserlerin iyi korunmaması' nedeniyle gündeme geldi. UNESCO nezdindeki Türk Daimi Temsilciliği'nin girişimleri sayesinde İstanbul, Tehdit Altındaki Dünya Mirası listesine bu yıl alınmadı. Ancak, komite, Türkiye'ye gerekli iyileştirmeleri yapmak için iki yıl süre tanıdı ve 2006'daki toplantısında İstanbul'un durumunu tekrar ele almayı kararlaştırdı. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan rapor UNESCO Kültür Mirası Koruma Komitesi'ne sunulmuştur. Bu süre zarfında Türkiye'nin ilerleme raporu vermesi bekleniyor. Tehdit Altındaki Dünya Mirası Listesi'nde 35 kent var.

İstanbul, Dünya Kültür Mirası Listesi'nde, tarihi yarımadanın belirli bölümleriyle yer alıyor. Bunlar, Sultanahmet tarihi sit alanı, İstanbul surları, Süleymaniye, Zeyrek ve Beyoğlu. Bu bölgedeki yüzlerce tarihi eser çoktan yok olmuş durumda. Süleymaniye'de 'yanan' ahşap tarihi evlerin yerinde otoparklar belirdi.


Yapılması gerekenler

Yapımı geciktiği için UNESCO'nun tepkisine yol açan Tarihi Yarımada Koruma Planı çerçevesinde, son 50 yılda yıkılan ve yok olan tarihi eserler yeniden restore edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı proje kapsamında ilk etapta, Bizans ve Osmalı dönemlerine ait 15 tarihi esere restore edilerek halkın kullanımına sunulacak. Tarihi yarımadada üç yıl süren envanter çalışması, İstanbul geneline yayılarak tüm kültür mirası saptanacak. Restorasyon projesi hazırlanarak kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulları onayına sunulanlar arasında anıt, dikilitaş, sarnıç, konak, saray, cami, mezarlık, külliye, tekke, kahve, okul gibi yapılar var.

UNESCO Kültür Mirası Koruma Komitesi, geçen mayıs temeli atılan Boğaz Tüpgeçidi ve uzantısında yapılacak demiryolu projesinin tarihi yarımadada hangi eserlere zarar vereceğini sormuştu. UNESCO, özellikle Süleymaniye ve Zeyrek'te son yıllarda yıkılan evler üzerinde durmuştu. Bu eserlerin korunamadığı, bu gidişle İstanbul'un 'Tehdit Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne gireceği uyarısında bulunmuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/unesco-istanbula-iki-yil-sure-tanidi_14410.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!