Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Üsküdar ve Yenikapı'da Tunç Çağı Kalıntıları

Marmaray çalışmaları kapsamında Yenikapı ve Üsküdar'da sürdürülen arkeolojik kazılarda, İstanbul'un 5 bin yıllık tarihini aydınlatacak buluntular ortaya çıkıyor.

Hürriyet Gazetesi/Mustafa Kınalı
Üsküdar ve Yenikapı'da Tunç Çağı Kalıntıları

b>Marmaray çalışmaları kapsamında Yenikapı ve Üsküdar'da sürdürülen arkeolojik kazılarda, İstanbul'un 5 bin yıllık tarihini aydınlatacak buluntular ortaya çıkıyor. Arkeolojik buluntular, Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazırlanan tarihi kentin bilinmeyen çehresine ışık tutuyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü ve Marmaray Kazı Başkanı Dr. İsmail Karamut, buluntuların İstanbul'un tarihini yeniden yazdıracağını söyledi.

Marmaray çalışmaları kapsamında yapılan kazı ve araştırmalar, İstanbul'un en eski dönemlerini aydınlatıyor. Yenikapı'da yapılan kazılarda Tunç Çağı'na ait yeni bulgulara ulaşıldı. Tunç Çağı'ndan kalma çanak çömleğe deniz seviyesinin 6.60 metre altında ulaşıldı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü ve Marmaray Projesi Kazıları Başkanı Dr. İsmail Karamut, 2004 Kasım'ından beri süren kazılarda ortaya çıkanların Marmara Denizi'nin jeolojik oluşumunu ve tektonik hareketleri de gösterdiğini anlattı. Dr. Karamut, "Yenikapı'da üzerinde dolaştığımız kıyılar bir dönem deniz, daha önce ise yine karaydı" dedi.

Üsküdar Hazinesi
Kazı çalışmalarının yüzde 95 tamamlandığı Üsküdar'da 50 dükkanlı bir arastaya ait mimari kalıntılara rastlanmıştı. Son olarak da 11. yüzyıla ait olduğu sanılan Bizans'tan kalma yarım daire şeklindeki bir yapı bulundu. Bir "hazine" değerindeki yapının kilise olabileceğini belirten Dr. Karamut, "İçinde ve çevresinde 30'a yakın iskelet bulduk. Şu anda Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nde inceleniyor. Bu arada, birbirine kenetlenmiş ahşap kalaslardan oluşan bir yapıya rastladık. Bunun da iskele ya da çekek yeri olabileceğini düşünüyorüz" dedi. İstanbul'un ilk surları olduğu düşünülen Konstantin'in surlarına da bu kazılarla ulaşıldı. 3 metre genişliğindeki surların yüksekliği, henüz tam olarak bilinmiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uskudar-ve-yenikapida-tunc-cagi-kalintilari_50638.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!