Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Vapurların Ruhu, İsimlerinde Saklıdır

İstanbul siluetinin vazgeçilmezi vapurlara isimlerini verenlerin hayat hikâyeleri, İDO ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı kitapçıkta toplandı.

Zaman PAZAR
1 Vapurların Ruhu, İsimlerinde Saklıdır

ehir Hatları vapurları 160 yılı aşkın zamandır İstanbul kıyılarında sefer yapıyor. Birçok şiire, resme, hikâyeye konu olan vapurlar İstanbul’un önemli simgelerinden.

Vapurlar, İstanbul’a has kültürel renkliliğin en iyi izlenebileceği mekânlar. Keyifle yudumlanan demli bir bardak çay eşliğinde tertemiz Boğaz havasını soluyarak dünyanın incisi Boğaziçi’ni ve de İstanbul’u seyretmek, günlük gazetelere göz gezdirmek ve martıları simitle doyurmak bu vapurların varlığı ile kazanılmış alışkanlıklar.

İstanbul siluetinin vazgeçilmezi vapurlara isimlerini verenlerin hayat hikâyeleri, İDO ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı kitapçıkta toplandı. “Denizciler, gemilerin ruhlarının ve mizaçlarının, taşıdıkları adlarda saklı olduğuna inanır”. İstanbul’un kültür-sanat yaşamına desteğini sürdüren İDO bu yaklaşımdan yola çıkarak, “Vapurlarda Yaşatılanlar” adlı kitapçıkla, vapurlara adını veren 23 ismin yaşam öykülerini yolcularına aktarıyor.

Barış Manço, Prof. Dr. Aykut Barka, Mehmet Akif Ersoy, Zübeyde Hanım gibi bildiğimiz isimlerin yanı sıra, Atatürk’ü 61 saat süren zorlu bir yolculukla Samsun’a ulaştıran Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı Durusu, Kıbrıs şehidi gazeteci Adem Yavuz, Şehit Temel Şimşir ve daha birçok gizli kahraman, “Vapurlarda Yaşatılanlar” adıyla yeniden hayat buluyor.

Gündelik yaşamda bir kıyıdan diğerine geçerken, adlarının farkına varmadan binip indiğimiz vapurlardaki öyküler, toplumumuzdaki ortak değerlerin varlığını hatırlatıyor. İstanbul’un en bilindik sembolü vapurlarda, isimleriyle yaşayayanların gizli kalmış hikâyelerini anlatan İDO, okura vapurların tarihi hakkında bilgi aktarıyor. Vapurlara isimlerini verenlere adeta bir saygı duruşu niteliğindeki kitapçık, İDO iskelelerinde ve Şehir Hatları vapurlarında ücretsiz olarak dağıtılıyor.

1987 yılında kurulan İDO, bugün Marmara Bölgesi’nde toplam 33 hatta 82 noktaya hizmet götürmektedir. 2005 yılı Şubat ayında Türkiye Şehir Hatları İşletmesi’ni devralan İDO, bugün 73 gemi, 82 iskele ile dünyanın en büyük araç ve yolcu taşımacılık şirketi.

Kitapta 23 hayat

Vapurlarda Yaşatılanlar’da hayat hikâyeleri aktarılan isimler : İsmail Hakkı Durusu, Prof. Dr. Aykut Barka, Barış Manço, Teğmen Ali İhsan Kalmaz, Mehmet Akif Ersoy, Fahri S. Korutürk, Nurettin Alpdoğan, Aydın Güler, Emin Kul, Zübeyde Hanım, Kaptan Gündüz Aybay, Hamdi Karahasan, Şehit Adem Yavuz, Şehit Karaoğlanoğlu, Şehit Sami Akbulut, Şehit Mustafa Aydoğdu, Şehit Temel Şimşir, Şehit Caner Gönyeli, Şehit Necati Gürkaya, Şehit İlker Karter, Şehit Metin Sülüş, Ahmet Hulusi Yıldırım, Turan Emeksiz

http://www.yapi.com.tr/haberler/vapurlarin-ruhu-isimlerinde-saklidir_58733.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • ŞEHİT SAMİ AKBULUT'un ismi Şubat 2006'da silinmiş olup aynı gemi İstanbul-9 ismini almmıştır. Bilgilerinize sunar bu büyük !başarısından!dolayı ido'yu kutlarım. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!