Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yağma Projelerinin Son Durumu

Mimarlar Odası İstanbul Anakent Şubesi'nin, süren davalarında gelinen son durum.

Cumhuriyet Gazetesi
Yağma Projelerinin Son Durumu Ömerli Havzası koruma kuşağı içinde
yapılan Formula-1 pisti.

b>Mimarlar Odası İstanbul Anakent Şubesi, ormanlarda, su havzalarında ve tarım alanlarında gerçekleştirilen yağma projelerine engel olabilmek için birçok dava açtı. Ancak davalar sürerken yapılaşmalar gerçekleşti ve su havzaları, ormanlar göz göre göre yok edildi.

Mimarlar Odası İstanbul Anakent Şubesi'nin, süren davalarında gelinen son durum:

F1 İstanbul Park: Mimarlar, Şehir Plancıları ve Ziraat Mühendisleri odaları İstanbul şubeleri 2004'te "İstanbul Tuzla, Akfırat, Tepeören Turizm Merkezi" projesinin anayasaya, şehircilik bilimine ve kamu yararına aykırılığı nedeniyle kararın iptali istemi ile İstanbul İdaresi Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuru usul yönünden reddedildi. Temyize gidildi, dava hâlâ temyizde. Bu süre içinde orman, tarım alanı ve içme suyu havzası içinde kalan bölgeye F1 pisti inşa edildi.

Casaba Evleri: Ömerli'de orman ve tarım alanı üzerine sahte planlarla inşa edildi. Dönemin Belediye Başkanı Erdal Yılmaz hakkında 2002'de suç duyurusu yapıldı ancak şikâyet işleme konulmadı. Meclis Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu 9 Nisan 2003'te planlardaki sahteciliği onayladı. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nâzım planlarının iptali için İstanbul 4 No'lu İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. 2004'te bilirkişi raporunda planların iptali yönünde görüş bildirildi. Davada karar bekleniyor.

Mavramoloz Ormanı: Rumelifeneri Mevkii'ndeki devlet ormanı içinde 160 hektarlık alan Koç Üniversitesi'ne tahsis edildi. Üniversite kompleksi bahçe duvarı ruhsatı ile inşa edildi. 1996'da ruhsatın ve tahsis kararının iptali için idare mahkemesine başvuruldu. Danıştay 8. Dairesi tahsisi iptal etti. Karşı taraf temyize gitti ancak 2004 yılında bu istek reddedildi. Üniversite inşaatı bitti ve eğitime başlandı. Yargı kararı uygulanmıyor.

Kemer Country: Bölge turizm amaçlı olarak 49 yıllığına Edin Grubu'na tahsis edildi. Sosyal tesisler adı altında ticaret merkezleri inşa edildi. Şirket, turizm tahsis alanına lüks villalar inşa ederek devremülk olarak sattı. Orman Bakanlığı, alanın amacı dışında kullanılması nedeniyle bir dava açtı. Şu an karar bekleniyor. Geçen süreçte Kemer Country çevresindeki birçok parsel de yapılaştı.

Maltepe Bölge Parkı: 1/25 bin İstanbul nâzım planında Maltepe Başıbüyük Bölgesi'ndeki bir alan bölge parkı olarak belirlendi. Planlarda kısmen orman, kısmen ağaçlandırılacak alan, kısmen de park olarak gözüküyor. Ancak bu alanın bir kısmı TOKİ'ye konut alanı olarak tahsis edildi. Bu alanlarda ilk etapta yaklaşık 2 bin konut inşa edilecek. Dolayısıyla TOKİ arazinin bir kısmını işgal ederek alanın orman özelliğini ortadan kaldırmış oluyor. Plandaki konumuna aykırı bazı girişimler de var. Projeler için yarışmalar açılıyor. Bölge parkında bir sosyal tesis ve eğlence merkezi adı altında yapılaşmanın önü açılmak isteniyor. İBB, Mimarlar Odası'nı yarışma sürecine katılmasını teklif etti. Oda, bölge parkının özellikleri ortadan kaldıracak bu gibi projeleri doğru bulmadıklarını, böyle bir gelişme olursa hukuki yollara başvuracaklarını bildirdi.

Çekmeköy: Beşiktaş Spor Tesisleri'nin kuzeyinde kalan orman alanı içinde inşaat faaliyetleri olduğu yönünde bilgiler var. Bölge, devlet ormanı ve yapılaşma mümkün değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ayrıcalıklı imar hakları ile yapılaşmaya izin verdiği iddia ediliyor. Büyükşehir'in önce söz konusu arazinin bitişiğinde yüksek konutlar inşa ettiği ve projelerin devamı niteliğinde, orman alanı içinde çok sayıda villanın yapılacağı öne sürülüyor.

Çavuşbaşı: Devlet ormanı, yapılaşma mümkün değil. Buna karşın birçok kaçak yapı var. Kaçak villalardan bir tanesi de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'a ait. Yapılaşmalar sürüyor. Bölge ile ilgili planlama yapılmadığı için yargıya başvurulamıyor.

Bahçeköy: 1997'de Sarıyer'e bağlı Zekeriyaköy, Uskumru, Demirciköy gibi çok sayıda köy, belediyenin yetki alanından çıkarılıp mücavir alan yapıldı. Yetki Bayındırlık Bakanlığı'na geçince bölgede yapılaşmanın da önü açıldı. 1997'de dava açıldı ve yapılaşmanın önünü açan kararlar iptal edildi ancak yapılaşma sürdü. 8100 hektarlık mücavir alandaki yapılaşma, dönemin Bayındırlık ve İskân Bakanı Yaşar Topçu 'nun girişimleri ile gerçekleşti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yagma-projelerinin-son-durumu_50224.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!