Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yalnız Etiyopya'da 7 Milyar Dolarlık İş Bekliyor Gözde Pazar Afrika

Türk müteahhitleri Afrika pazarına odaklandı. Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğünde geçen ay Libya'ya giden müteahhitlerin programında Çad, Etiyopya, Senegal ve Cezayir var. Geçen yıl pazarda 1.6 milyar dolarlık iş üstlenildi.

Referans Gazetesi /Tutku Ayvaz
2


ürk müteahhitler geçen yıl 12.7 milyar dolarlık yurtdışı başarısı göstererek bu yıl için hedeflerini 15 milyar dolara yükseltti. Müteahhitlerin hedefine ulaşmasını sağlayacak en elverişli pazar olarak ise Afrika öne çıkıyor. Afrika ülkelerinde petrol ve emtia fiyatlarının artışıyla irili ufaklı pek çok konut ve altyapı projesi hayata geçirilmeyi bekliyor. Afrika pazarına odaklanan ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) koordinatörlüğünde geçen ay Libya'da çeşitli temaslarda bulunan müteahhitlerin programında bu kez Çad, Etiyopya, Senegal ve Cezayir ziyaretleri var.

Marttan İtibaren Temaslar Başlayacak

İşadamları, 10-15 kişilik teknik heyetler halinde yetkililerle proje pazarlığı yapacak. DTM yetkilileri, 2003'te başlatılan Afrika Stratejisi'nin meyvelerini vermeye ve Kuzey Afrika'nın Türk müteahhitlere önemli fırsatlar sunmaya başladığını söylerken Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Genel Sekreteri Haluk Büyükbaş, sadece Etiyopya'da 5 yıl içinde altyapı, demiryolu, enerji ve konut projelerine 7 milyar dolar harcanacağını söyledi. DTM'nin Afrika Stratejisi kapsamında 2003 yılında 2.1 milyar dolar olan Türkiye'nin kıtaya dönük ihracat rakamı geçen yıl 4.6 milyar dolara, ithalatı ise 3.3 milyar dolardan 7.3 milyar dolara ulaştı.

DTM yetkililerine göre 350'nin üzerinde Türk müteahhidin Afrika'daki hizmetlerinin toplamı 17 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl kıtada gerçekleştirilen müteahhitlik hizmetleri ise 1.6 milyar dolar oldu. Bu yıl Afrika'daki Türk müteahhit sayısının 430'a ulaşması beklenirken Türk firmalarının bölgedeki yatırımları da 500 milyon dolara çıktı. Afrika'nın yatırım ortamının daha liberal hale geldiğine dikkat çeken DTM yetkilileri, Kuzey Afrika'nın liman kolaylığı bulunduğunu ve işgücü ile enerji fiyatları konusunda da avantajlı olduğunu dile getirdi. Ancak Afrika'nın pek çok ülkesinde Türk bankalarının teminatlarının kabul edilmemesi en büyük sıkıntılardan birini oluşturuyor.



10 Yılda Büyük Fırsatlar

Çok sayıda Türk firma Kuzey Afrika'da faaliyet gösteriyor. Ancak Sahra Afrikası denen bölge de 10 yıl içinde önemli fırsatlar sunmaya başlayacak. Yetkililer, bölge ülkeleri arasında Sudan, Angola ve Mozambik'in öne çıktığını belirtiyor. Sudan'da şimdiden 80 kadar Türk firması faaliyete geçti. TAV da ülkede havaalanı yapım işini üstlenmek üzere. Etiyopya'da ise çimento fabrikası yapımı projeleriyle ilgilenen Türk firmaları var.

Afrika'da Türk müteahhitleri için bir diğer önemli pazar ise Cezayir. DTM yetkilileri, 20 Türk firmasının ülkede devam eden proje tutarının 832.7 milyon dolar olduğunu bildirdi. Projeler arasında baraj, otoyol, konut ve içme suyu artıma tesisleri yapımı yer alırken; ülkede birkaç yıl içinde ihaleleri tamamlanacak 90 milyar dolarlık program çerçevesinde de firmalarca inşaat, elektrik işleri ve rafineri gibi projeler üstlenilebileceğine dikkat çekiliyor. Ülkede 2 milyon civarında olduğu ifade edilen konut ihtiyacını kapatabilmek için bu alanda çeşitli projelerin yürütülmesi de bekleniyor. Yetkililer, Cezayir'deki inşaat sektörünün canlılığı ve Türk firmalarının bu pazara girmelerinin aynı zamanda sektörün ihtiyaç duyduğu makine ve ekipmanla başta çimento olmak üzere inşaat malzemesi ihracatını da beraberinde getireceğini ifade etti

http://www.yapi.com.tr/haberler/yalniz-etiyopyada-7-milyar-dolarlik-is-bekliyor-gozde-pazar-afrika_51912.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • slm herkese ben de etiyopya dan evliyim ve esimle oraya yerlesmek istiyorum. meslek olarak elektirikçiyim ve orada is yapan bır fırma ile calısmak istiyorum. yardımcı olursanız cok sevinirim. tesekkurler... YANITLA
  • merhaba bu haberleri okumak çok güzel ve de keyif verici türk insanının bu kadar yaratıcı olması harıka ben de etopyada bir çalışma yapmak istiyorum bu kanuda yardımcı olursanız çok sevinirim uzun yıllar beton sektöründe çalıştım hala devam ediyorum burdakı bilgimi paylaşmak isterim orada birilerinle ve de inş müh bir arkadaşımla birlikte ben de makinacıyım bu konuda yardımcı olursanız mutlu olurum. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!