Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yan Yollardaki Çile, Metrobüsler Devreye Girinceye Kadar Sürecek

Trafiğe çözüm olsun diye yapılan yan yollar, toplu taşımacılığı adeta cezalandırıyor. Bariyerlerle birlikte kafes içerisine alınan toplu taşıma araçları, kontakt kapatma seviyesine düşen yoğun trafikte hiç ilerleyemez oldu.

Zaman Gazetesi
Yan Yollardaki Çile, Metrobüsler Devreye Girinceye Kadar Sürecek

rafiğe çözüm olsun diye yapılan yan yollar, toplu taşımacılığı adeta cezalandırıyor. Bariyerlerle birlikte kafes içerisine alınan toplu taşıma araçları, kontakt kapatma seviyesine düşen yoğun trafikte hiç ilerleyemez oldu.

Hıncahınç dolu otobüslerin yolcuları ise, bariyerin diğer tarafında akıp giden trafiğe bakarak özel araç sahiplerine imreniyor. Gelinen bu nokta, trafik sorununu çözmek için yıllarca üzerinde durulan 'toplu taşımayı teşvik' politikalarına ters düşüyor. İstanbul Ulaşım Master Planı başta olmak üzere hazırlanan tüm çözüm paketlerinde, "Hızlı, ucuz, güvenilir ve konforlu olursa insanları toplu taşıma araçlarına çekebilirsiniz." deniliyor. Özel araçlar E-5'ten akıp giderken toplu taşıma araçlarının yan yollara tıkılıp kalması, insanlara "Aracımdan inip yaya olarak gitsem daha iyi niye bu eziyeti çekeceğim?" dedirtiyor. Bu durumun otobüs yolcularını toplu taşımadan bezdirip otomobil almaya itmesi ve böylece araç sayısının daha da artarak trafik sorununu tamamen içinden çıkılmaz hale getirmesinden korkuluyor. Kalyon İnşaat yetkilisi Orkun Sarıtaş ise, "Bütün bu eleştiriler haklı. Fakat bu geçici bir durum. Yakında otobüsler ve dolmuşlar tamamen kalkacak. Yerine orta şeritten giden metrobüsler gelecek. Sıkıntılar tamamen bitecek." savunmasını yapıyor.

Toplu taşıma konusu, geçen hafta İstanbul'da toplanan ulaşım zirvesinin de ana konusuydu. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın katılımıyla yapılan zirvede İstanbulu'un trafik sorunları masaya yatırılmıştı. Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Başkan Topbaş, çözüm için birinci yolun toplu taşıma araçlarından geçtiğini belirtmişti. Ancak belediyenin yan yol uygulamaları Başkan Topbaş'ın sözlerinin tam aksi yönde gerçekleşiyor. Büyükşehir Belediyesi'nin Cevizlibağ-Çobançeşme arası E-5 trafiğini rahatlatmak üzere açtığı ihaleyi 12 milyon dolara kazanan Kalyon İnşaat'ın yaptığı yan yollar, toplu taşıma yolcularını canından bezdirdi. Kalyon İnşaat İdari Amiri Orkun Sarıtaş, projenin 3 aşamalı olduğunu belirterek, "Bu henüz ilk aşama. Biz zaten bu aşamada böyle bir sorun olmasını bekliyorduk. Sonraki aşama, yan yolların genişletilmesi ve toplu taşıma araçlarının kaldırılması. 2007 yılı başında metrobüs yolu inşaatına başlayıp yıl ortasında bitireceğiz. Mecidiyeköy-Avcılar arasında 2 dakikada bir kalkan körüklü metrobüsler devreye girecek." şeklinde konuşuyor. Projenin asıl amacının toplu taşımayı tevşik etmek olduğunu vurgulayan Sarıtaş, "Böylece yan yollar sadece ara sokaklardan giren özel araçlara kalacak. Orta şeritten gidecek metrobüsler ise çok lüks, konforlu ve hızlı olacak. İstanbullular kaliteli yolculukla tanışacak. Fakat bunu başarabilmemiz için önce yan yolları yapmamız gerekiyordu." diyor.

'Gökçek İstanbul'un trafiğine de el atsın'
"Yenikapı'dan Şirinevler'e önceden yarım saat içinde gelirken şimdi bir saatte ancak gelebiliyorum." diyen İETT şoförlerinden biri, yan yollardaki trafik sıkışıklığında özel araçların da etkisi olduğunu belirtiyor. 10 yıllık otobüs şoförü, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul'un trafiğine de el atmalı. Ankara'daki akrabalarımızla telefonla görüşüyoruz. Onlar, Ankara'daki trafiğin çok iyi olduğunu söylüyor. Oradaki yolların durumu buradan daha düzgünmüş."

Herkes tıkanıklığın suçunu birbirine atıyor
Şirinevler-Topkapı güzergahında yolcu taşıyan minibüsçü İbrahin Ş., trafikteki sıkışıklığı özel araçlara bağlıyor İbrahim Ş., "Yan yollara özel araçlar girmemeli. Bu, yoğunluğu artırıyor ve trafiğin sıkışmasına sebep oluyor." diye konuşuyor. Minibüsçü İbrahim Ş.'nin tam aksine konuşan yolcu Alaaddin A. ise dünyanın hiçbir yerinde böyle bir trafiğin olmadığını söylüyor. Alaaddin A., "Dünyanın hiçbir yerinde minibüs taşımacılığı yok. Minibüslerin toplu taşımacılıktan kaldırılması gerekir." şeklinde konuşuyor.

Esnaf, arabalı müşteri kaybından şikayetçi
Trafik tıkanıklığı, esnafı da olumsuz etkiliyor. Şirinevler'deki yan yol üzerinde bulunan mağazalardan birinin yöneticisi Harun Bilici, arabalı müşterilerinin artık eskisi gibi uğramadıklarını dile getiriyor. Müşteri kaybının satışları da etkilediğini belirten Bilici, trafikteki bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyor. Bir başka mağaza sahibi Serpil Bıyıklı, satışların düştüğünü belirterek araçların klakson seslerinden rahatsız olduklarına değindi. "Sabahtan akşama kadar korna sesi dinliyoruz." diyen Bıyıklı, yolun eski haline dönmesini istedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yan-yollardaki-cile-metrobusler-devreye-girinceye-kadar-surecek_50397.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!