Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yeni Hedef 545 Milyar Dolar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefini, logosunu ve web sitesini yeniledi. 10 bakanlık, 100 STK, 61 ihracatçı birliği tarafından hazırlanıp, dün Başbakan Erdoğan'a iş dünyasından geniş bir katılımla sunulan 'Hedef 2023 500 Milyar Dolar İhracat Stratejisi' başlıklı projeye göre 24 sektörün 2023 hedefi 545.2

Dünya Gazetesi
Yeni Hedef 545 Milyar Dolar

STRONG>Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefini, logosunu ve web sitesini yeniledi. 10 bakanlık, 100 STK, 61 ihracatçı birliği tarafından hazırlanıp, dün Başbakan Erdoğan'a iş dünyasından geniş bir katılımla sunulan 'Hedef 2023 500 Milyar Dolar İhracat Stratejisi' başlıklı projeye göre 24 sektörün 2023 hedefi 545.2 milyar dolara ulaşırken, katma değeri yüksek sektörlerden makine 100, otomotiv 75, demir çelik sektörü ise 55 milyar dolar ihracat hedefi belirledi.

Ulusal politika talebi

TİM, hükümetten, bu hedef için 'ulusal politika' ve bir 'İhracat Ofisi' kurulması talebinde bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ise, "6 yılda 3.5 kat artan ihracat, önümüzdeki 12 yılda pekala 4 kat artabilir. Bu da, bırakınız 500 milyar doları, onun da üzerinde bir rakama tekabül eder" dedi.

Türkiye ihracatta dinamik hamle atağına kalktı. Dün İstanbul Dolmabahçe'de Başbakan Erdoğan'a sunumu yapılan '2023 Türkiye İhracat Stratejisinin Uygulamaya Aktarılması ve Performans Yönetimi Projesi ile 2023'teki ihracatın yol haritası ortaya kondu.

Başbakan efsaneyi yıktı

Projenin sunumunda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkler'in günü birlik kararlar aldığı, strateji nosyonundan yoksun olduğunu söyleyenler çok yanılıyorlar" diyerek başladı. Bu "efsaneye" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son verdiğini ifade eden Büyükekşi, "Huzurunuzda bu şehir efsanesine bir kez de biz son vereceğiz. Bu sunuş, Türkiye'de özel sektör liderliğinde yapılan en kapsamlı strateji belgesidir. İlhamımızı, yarattığınız istikrardan aldık" dedi. Siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde, uzun yıllardan sonra uzağa bakar olduklarını dile getiren Büyükekşi, ''Gözümüzü ufka çeviren liderliğiniz için size çok teşekkür ediyoruz. Sizin liderliğinizde Türkiye, bölgesinin rol modeli oldu. Bizlere tüm dünya ölçeğinde bir mücadele, özgüven örneği oldunuz. Bu belge kendine inanmanın, güvenmenin belgesidir" dedi.

Stratejiye Harward desteği

Projeyi, 'Değişimi Gerçekleştirmek, Geleceği Tasarlamaktır' vizyonu ile hazırladıklarını, öncelikle 2023 ihracat hedefine ulaşmak için hangi politikalara, paydaşlara, süreçlere ve yetkinliklere ihtiyaç bulunduğunu tespit ettiklerini anlatan Büyükekşi, Harvard Üniversitesi'nden Robert Kaplan ve David Norton'un geliştirdiği metodoloji ile yaptıkları projenin, sektör ve ülke düzeyinde Türkiye'deki ilk uygulama olduğunu, modelin strateji haritası ile önceliklere neden-sonuç ilişkisi içinde belirleyerek odaklanması gerektiğini söylediğini kaydetti.

Çağlayan: Hedef afaki değil

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, açıklanan 500 milyar  dolarlık ihracat hedefinin afaki olmadığını söyledi. İhracatın 2002 yılında iktidara gelmeleriyle birlikte  anlamlı, yüksek katma değerli bir yapıya dönüştüğünü  anlatan Çağlayan, 2002 yılında 36 milyar dolar olan   Türkiye ihracatını bugün sadece tekstil ve otomotiv  sektörlerinin gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Bu yıl rekoru egale ederiz

Çağlayan, 2011 yılında orta vadeli programa göre hedefin 127 milyar olduğunu hatırlatarak, "Ancak yapmış olduğumuz çalışmalar 2011 yılında inşallah ülkemizin 2008 yılında yapmış olduğu 132 milyar dolar ihracat rekorunu egale edeceğiz" dedi. Zafer Çağlayan, 1-23 Mart 2011 tarihleri arasında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,4'lük artarak 8,3 milyar dolara çıktığını, 1 Ocak-23 Mart tarihleri arasında ise ihracatın yüzde 23'lük artışla 28 milyar doları geçtiğini bildirdi. "İnşallah çok fazla aksilik olmazsa 132 milyar dolarlık ihracatı birlikte geçeceğiz" diyen Çağlayan, geçen yıl Türkiye'nin Tanzanya'dan Şili'ye 239 gümrük bölgesine ihracat yaptığını, 27 ülkeye 1 milyar dolar üzerinde ihracat gerçekleştirildiğini, 67 ülkeye yapılan ihracatın ise tüm zamanların rekoru olduğunu kaydetti.

İhracatçı firma sayısı artıyor

İhracatçı firma sayısının geçen yıl 50 bin 375'e çıktığını, 9 firmanın ihracatının ise 1 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Çağlayan, mayıs ayı itibariyle Türkiye'nin ticari ateşe sayısının rekor seviyeye çıkarak 205'e ulaşacağını, Türkiye'nin dış ülkelerdeki etkinliğinin arttığını anlattı. İhracat artışı için yaptıkları çalışmalara değinen Çağlayan, "Bugün 500 milyar dolarlık ihracat hedefi afaki bir rakam değildir. Bilimsel verilere bilimsel tabanlı çalışmalara dayanan bir yol haritasıdır. Bunu gerekleştireceğimize kesinlikle inanıyorum. Çünkü yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Türkiye siyasi istikrarla, güvenle, ekonomik istikrarla ve gerçekten özel sektörle diyaloğu olan Başbakan ve hükümetiyle 500 milyar dolar ihracatı yakalayacaktır. İhracatçılarımızın sözüdür. İhracatçıların sözü de senettir."

Büyükekşi: İlk hedefimiz ilk 20 arasına girmek

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, projenin iki aşamalı olduğunu, birinci adımda, Türkiye düzleminde 2023 İhracat Stratejisi'nin uygulamaya aktarılması ve performans programını ortaya koyduklarını, ikinci adımda ise bunun tüm sektörler için kırılımını yaptıklarını söyledi. Dünya ticaretine baktıklarını, Türkiye ile karşılaştırmalar yaptıklarını, rakamlar kadar pazar payının da önemli olduğunun altını çizen Büyükekşi, "2023'te 500 milyar dolar demek, dünya ihracatından payımızı 13 yılda 2'ye katlamak demek. İlk 20 ihracatçı ülke arasına girmek demek. Şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz ama, en çok ihracat yapan 31. ülkesiyiz. Hedefimiz bu sıralamayı değiştirmektir" dedi.

Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatı içinde ileri teknoloji ürünlerinin payının çok düşük olduğunu, sanayi ihracatında ileri teknoloji ürünlerinin payının yüzde 7 düzeyinde gerçekleştiğini anımsatarak, önümüzdeki dönemde, dünya mal ticaretinin yine dünya gelirinin üzerinde büyüyeceğini, 2023 yılında dünya ticaretinin 34.3 trilyon dolar olacağını öngördüklerini belirterek, şöyle devam etti:

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-hedef-545-milyar-dolar_86470.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!