Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yeni Lira Tarihî Sarayı Kıymetlendirdi

Yeni Türk Lirası’nın (YTL) arka yüzünde tarihi ve turistik mekanların fotoğraflarının yer alması turizmcilerce sevinçle karşılandı. Turizmciler büy

Zaman
Yeni Lira Tarihî Sarayı Kıymetlendirdi

b>Yeni Türk Lirası’nın (YTL) arka yüzünde tarihi ve turistik mekanların fotoğraflarının yer alması turizmcilerce sevinçle karşılandı. Turizmciler büyük YTL’lerdeki mekanlara 2005’ten itibaren turist akını yaşanacağını belirtiyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy “Tarihi zenginliklerimizin yeni paralar üzerinde yansıtılması inanıyorum ki iç ve dış turizmi olumlu etkileyecektir.” diyor.

En büyük para konumundaki 100 YTL’nin arka yüzünde İshak Paşa Sarayı yer alıyor. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi sınırlarında yer alan sarayın en büyük paraya konması bölge halkını heyecanlandırdı. Ekonomik anlamda geri kalmış yörelerden biri olan Doğubeyazıt’ta halk, 100 YTL’nin yöreye olan ilgiyi artıracağını düşünüyor.

Doğubeyazıt Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay sarayın paraya konmasından büyük gurur duyduğunu belirtip “çok büyük tanıtım” derken Kaymakam Rauf Ulusoy, “Turist sayısı artacak. ilçe ekonomisi hareketlenecek.” diye konuşuyor. 1784 yılında 2. İshak Paşa ile Çolak Abdi Paşa tarafından yaptırılan İshak Paşa Sarayı, saraydan ziyade külliyeyi andırıyor. Türkiye’de kültür ve tarih turizminin gelişmesi noktasında önemli bir yere sahip olan İshak Paşa Sarayı, 2005 yılında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nce aslına uygun bir şekilde restore edilecek.

Turizmciler YTL’lerin ekonomi dışında Türk tarihi ve kültürüne de hizmet edeceğine dikkat çekiyor. Türk insanının kültür zenginliklerinin farkında olmadığına inandığını belirten Türkiye Turizm Yatırımları Derneği (TTYD) Genel Sekreteri Nedret Koruyan, “Mesela ben İshak Paşa Sarayı’na hiç gitmedim. Ocak ayında piyasaya çıkacak olan 100 YTL’nin arkasında resmini gördüm. İlk fırsatta buraya gidip göreceğim.” ifadesini kullanıyor. Koruyan, özellikle 50 ve 100 YTL’deki tarihi mekanların Türkiye’nin tanıtımı için önemli rol oynayabileceğini vurguluyor. TTYD Başkanı ve Alarko Şirketler Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Varlıer ise YTL’lerde turistik mekanlara yer verilmesini hükümetin Türk turizminin geliştirilmesine yönelik yaptığı atılımlar çerçevesinde değerlendiriyor. Varlıer, “Tanıtım açısından büyük katkı sağlayacak.” diyor.

İshak Paşa Sarayı

100 YTL’nin arka yüzünde bulunan İshak Paşa Sarayı Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinin 5 kilometre doğusunda, bir dağın yamacındaki tepe üzerine kurulu. 1784 yılında yaptırılan saray Osmanlı Devleti’nin Lale Devri’ndeki son büyük anıt yapısı. Saray 2. İshak Paşa ile Çolak Abdi Paşa tarafından inşa ettirildi.

Yeni liralardaki eserler

İshak Paşa Sarayı: 100 YTL

Peribacaları: 50 YTL

Efes antik kenti: 20 YTL

Piri Reis Haritası: 10 YTL

Anıtkabir fotoğrafı: 5 YTL

Atatürk Barajı: 1 YTL

http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-lira-tarihi-sarayi-kiymetlendirdi_19986.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!