Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yeşil Bina “ERKE Green Academy” Açıldı

Malzeme ve uygulama örneklerini yerinde inceleyebilme imkânı sunan yeşil bina “ERKE Green Academy” 9 Ekim’de açıldı. “ERKE Green Academy” farklı kullanım amaçlarını bir araya getiren bir proje…

yapi.com.tr
Yeşil Bina “ERKE Green Academy” Açıldı

Opak yapı elemanlarından bodrum kat duvarları açılmış ve 10 cm XPS ısı yalıtımı ve üstüne su yalıtımı uygulaması yapılmıştır. Toprak üstü duvarlarından doğu ve batı cephede yüksek yoğunluklu (150dan) 10 cm taşyünü ve yalıtım sıvası, kuzey cephede yüksek yoğunluklu (150dan) 10 cm taşyünü, yalıtım sıvası ve 5 cm karbon takviyeli nefes alabilen EPS kullanılarak pasif ev standartlarına (0.15w/m2K) yakın değerler sağlanmıştır (Kuzey cephede 0.2W7m2K, doğu & batı cephelerde 0.25 W/m2K ve güney cephede 0.27W/m2K). Çatıda ise 15 cm yüksek yoğunluklu (150dan) taş yünün yanı sıra PV paneller çatıda bitiş malzemesi olarak kullanılarak malzeme -yerine kiremit veya çatı kaplama kullanılması- tasarrufu sağlanmış ve binaya entegre bir yaklaşım sergilenmiştir (Isı iletim katsayısı 0.215 W/m2K).

Binada ısıtma ve soğutma yüksek COP (coefficiency of performance) (3,7) ve EER (energy efficiency ratio) (3,4) değerlerine sahip hava kaynaklı ısı pompası ile yapılacaktır. Cihaz mahal içerisindeki fancoillere göndereceği iklimlendirilmiş su ile termal konforu sağlayacaktır. Soğutma yaparken atık ısıdan kullanım sıcak suyu üretebilen cihaz, yaz aylarında kullanım sıcak suyu ihtiyacının tamamını doğal yoldan sağlamış olacaktır. Isıl depolamanın akümülasyon tankı ile kullanılarak cihazın sürekli çalışması engellenip devreye giriş çıkışları azaltılmıştır. Primer ve sekonder devrede bina otomasyonuna bağlı çalışacak frekans invertörlü yüksek verimli pompalar hız kontrolsüz olanlara göre %80 verim sağlar. Mahal sıcaklı sensörlerine göre çalışan fancoiller gerektiğinde üzerlerinde bulunan iki yollu motorlu vanaları kapatır ve pompanın devrinin buna göre ayarlanmasını sağlar.

Tasarımda hava kaynaklı ısı pompasının tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise içerdiği soğutucu akışkan kapasitesi ve tipidir. İklimlendirmede soğutucu akışkan kullanan diğer sistemlere göre çok düşük kapasiteli cihazın toplam soğutucu akışkan miktarı 7,9 kg olup R410a gazı kullanılmaktadır. Pasif ev tasarımında önemli bir yere sahip ısı geri kazanım cihazları her katta bağımsız olarak kullanılmıştır. %60 ısı geri kazanım özellikli cihazlar binanın taze hava ihtiyacını filtre edilmiş ve oda sıcaklığında mahallere vererek yüksek verim ve konforlu bir havalandırma sağlar.

Aydınlatma, enerji verimli LED armatürler ile sağlanmıştır. Uygun ışık kullanımı ve etkin enerji verimliliği adına varlık ve günışığı sensörleri ile otomasyon sistemi üzerinden kontrol edilmektedir. Otomatik perdeleme ile desteklenen sistem, ofis kullanımı için hedeflenen aydınlık şiddeti ve kamaşma değerlerini sağlamış olur. Ayrıca bilgisayardan kontrol edilen bireysel aydınlatmalar ile kullanıcı bazında konfor ve kontrolün yakalanması sağlanmış olur. Enerji modellemesi sonucu binanın yıllık enerji tüketimi 34.558 kWh olarak hesaplanırken; ASHRAE baz binaya göre %32 enerji tasarrufu sağladığı ortaya çıkmıştır. Alternatif enerji kaynağı olarak PV panellerin kullanıldığı binada toplam 36 adet panelden yıllık 9,450 kWh elektrik üretilmesi hedeflenmektedir. Bu, binanın yıllık enerji tüketiminin %27’si gibi önemli bir kısmını kapsar. Üretilen ve tüketilen enerji verimi enerji scada sistemi üzerinden sürekli izlenmekte ve rapor edilmektedir. Binada tüm elektromekanik sistemler merkezi bina otomasyon sistemi tarafından yönetilir. Tüm mekanik ve elektrik enerji tüketimleri izlenip kontrol edilir. Fancoil, IGK, Kullanım sıcak suyu, fan, aydınlatma ve priz sistemlerindeki enerji tüketimleri ayrı ayrı ölçülüp sistemler kontrol edilir. Bütün bunların sonucunda bina enerji performansı ASHRAE 90.1.2007 standardına göre baz bina ile karşılaştırıldığında binanın %49,3 tasarruf ettiği görülür.

İÇ HAVA KALİTESİ

Her katta yer alan ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları ASHRAE 62.1.2007 standardında hedeflenen havalandırma şartları ve minimum %30 artırılmış hali sağlanmış olur. İnşaat sırasında bütün açık havalandırma kanallarının ağzı kapatılmış olup toz vb. partiküllerden arındırılmıştır. Ofis hacimleri ve toplantı odalarında sıcaklık, nem ve CO2 ölçümü yapılmaktadır. Isıtma ve soğutmada kullanılan fancoil cihazları sıcaklık sensörlerinin yaptığı ölçüme göre devreye girer. Set edilen değer ASHRAE 55.1.2007 termal konfor şartlarına göredir. Isı geri kazanımlı havalandırma cihazları ise ölçülen CO2 seviyesine göre devreye girer ve mutlak taze hava ihtiyacını karşılamış olur.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/yesil-bina-erke-green-academy-acildi-_113162.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!