Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yeşil Rüya Gören Dünyada Türkiye Ne Yapıyor?

Dünya enerji konusunda dönüm noktasına geldi. Neden, kullanılan enerjinin pahalı, kirli ve güvensiz olmasıdır.

Milliyet Gazetesi/Metin Münir



ünya enerji konusunda dönüm noktasına geldi. Neden, kullanılan enerjinin pahalı, kirli ve güvensiz olmasıdır.

Petrol ve gazdan çıkan dumanlar dünyanın iklimini değiştirmeye başladı. Bunun, önlenemezse, insanlık için hesaplanması mümkün olmayan felaketlere neden olacağı artık Batı'da büyük çoğunluk tarafından kabul ediliyor. (Bizde?)

Geçenlerde Financial Times'ın yayımladığı bir kamuoyu yoklamasına göre, Avrupa'nın büyük devletlerinde halk iklim değişikliğini durdurmak için fedakârlık yapmaya hazır. Bunun anlamı, yenilenebilir ve temiz enerji arayışları için kamuoyunun uygun olduğudur. (Türkiye'de durum ne?)
Batı'nın (ve bizim) kullandığı petrol ve gazın büyük bir bölümü ya Ortadoğu gibi kriz bölgelerinden ya da Rusya gibi güvenilirliği tartışmalı tedarikçilerden geliyor. Bu yeni seçenekler arayışının temel nedenlerinden biri. (Biz seçenek arıyor muyuz?)

Geçen hafta Avrupa Birliği, Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya, ve Rusya 13 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza attılar. (Türkiye neredeydi Sayın Hilmi Güler?)

Temiz enerji yükseliyor
Paris'te imzalanan anlaşma önümüzdeki on yıl içinde nükleer füzyondan elektrik elde etmek amacıyla bir deneme reaktörü yapılmasını öngörüyor. Bu yöntemle elde edilecek olan enerji mevcut yöntemlerle elde edilen nükleer enerjiden daha güvenli ve atık sorunu da çok daha küçük olacak.

Uranyum rekor fiyata satılıyor. Rüzgâr ve güneş enerjisini elektriğe çeviren tesisler ve aygıtlar için talep o kadar büyük ki üreticiler tam kapasite çalışıyor. Güneş panellerinde kullanılan hücrelerin üretiminde büyük darlık var. (Bunları fırsat gören Türk şirketi var mı?)
Temiz enerji üretmek için yatırımlar önümüzdeki yıllarda rekor düzeylere çıkacak. Bu iş, yüzyılın en büyük endüstrilerinden biri olacak.

Güneş enerjisini daha ucuz bir yöntemle elektriğe çevirmeyi uman Nanosolar adlı Kaliforniya şirketine para yatıranlar arasında Google'ın patronları Sergy Brin ve Larry Page var. (Enerji için büyük paralar yatıracağını açıklayan Sabancı bu girişimde var mı?)
Economist'e göre bu yıl temiz enerjiye yatırılan para 63 milyar doları bulacak. (2004'te 30 milyar dolardı.)

Goldman Sachs adlı yatırım bankasına göre 49 ülkede hükümetler yenilenebilir enerji hedefleri koymuş durumda. (AKP bunlardan biri mi?)

Bu konularda daha fazla ayrıntı almak için sizi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın internet sitesine yönlendirmeyeceğim. Çünkü orada enerji ve tabii kaynaklardan çok Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler hakkında bilgi var. Hem konsept, hem içerik, hem görüntü olarak yürekler acısı bir site

Türkiye'nin enerji tablosu kadar yürekler acısı.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/yesil-ruya-goren-dunyada-turkiye-ne-yapiyor_49890.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!