Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yunanistan Hattına İptal

Türkiye'nin büyük önem verdiği Yunanistan-Türkiye boru hattı ihalesi, işi yapacak olan Peker İnşaat'ın adı enerji operasyonunda öne çıktığı için iptal

Radikal



ürkiye'nin büyük önem verdiği Yunanistan-Türkiye boru hattı ihalesi, işi yapacak olan Peker İnşaat'ın adı enerji operasyonunda öne çıktığı için iptal edildi. Botaş bu ihaleyi yenileyecek.

Türkiye ile Yunanistan arasında inşa edilecek, ardından da büyük bir ihtimalle İtalya'ya uzatılacak doğalgaz boru hattı projesi çerçevesinde yapılan ihale, son enerji bakanlığı operasyonunun ardından iptal edildi. Botaş Yönetim Kurulu, 11 Mart 2005 tarihinde yaptığı toplantıda, son enerji operasyonunda adı ön plana çıkan Peker İnşaat'ın aldığı ihalenin iptal edilmesine karar verdi. Avrupa'nın büyük önem verdiği, bu nedenle de AB-10 fonları ile finansal destek vermeyi kararlaştırdığı proje için yeniden ihaleye çıkılacak.

Kuşkular ortaya çıkmıştı
Enerji Bakanlığı'ndaki bazı bürokratlarla, işadamları arasındaki bağlantıların mercek altına alındığı soruşturma çerçevesinde adı gündeme gelen Peker İnşaat'ın Polonyalı ortağı MaxerSA ile birlikte aldığı ihaleyle ilgili incelemeyi tamamlayan Botaş Yönetim Kurulu, ihaleyi iptal etti. Konsorsiyumun 55.7 milyon dolarla en düşük teklifi verdiği ihaleyle ilgili incelemelerde şirketin 'iş bitirme belgesi' hakkında kuşkular ortaya çıkmıştı. Peker İnşaat'ın sahibi Erhan Peker de gözaltına alınmış, sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.

Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı Projesi, hem Türkiye ile Yunanistan arasındaki yakınlaşmaya katkıda bulunmak, hem de Türkiye'nin Hazar Havzası'ndaki enerji kaynaklarının Avrupa'ya iletilmesinde ilk kilit proje olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Bu nedenle yeni ihalenin zaman kaybedilmeden yapılması bekleniyor.

Avrupa'ya köprü
Proje kapsamında Türkiye'den Yunanistan'a yılda 750 milyonla başlayıp 2012 yılında 11 milyar metreküp doğalgaz taşınacak. Bu miktarın 3 milyarı Yunanistan'a, 8 milyar metreküpü de İtalya'ya gidecek. 209 km.'si Türkiye'de toplam 300 km. uzunluğunda olan hat 2006'da tamamlanacak. Proje çerçevesinde Türkiye'nin Yunanistan'a doğalgaz satmasının yanı sıra, Türkiye ve Yunanistan arasında doğalgaz şebekelerinin enterkonneksiyonu ve Güney Avrupa Gaz Ringi'nin gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Türkiye'deki doğalgaz boru hattı sistemi Yunanistan sistemi ile ardından da İtalya sistemi ile birleşecek. Bu nedenle Avrupa Birliği Komisyonu'nun ilgili organları projeyi AB-10 fonlarıyla destekleme kararı almıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yunanistan-hattina-iptal_24372.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!