Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Zeugma, "Arkeopark" Olacak

Zeugma Kazıları ‘Tek El’de Toplanıyor

Zeugma Antik Kenti’nde, daha önce, değişik yerli ve yabancı gruplar tarafından yürütülen kazı çalışmaları artık tek elden yürütülecek ve Bakanlık kazısı haline gelecek.

NTV-MSNBC
1


eugma Antik Kenti’nde, daha önce, değişik yerli ve yabancı gruplar tarafından yürütülen kazı çalışmaları artık tek elden yürütülecek ve Bakanlık kazısı haline gelecek.

Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarına başkanlık eden Doç. Dr. Kutalmış Görkay, Eylül 2005 tarihinde, İsviçreli bir grubun Antik Kent’te yüzey araştırması, Fransız bir grubun da depo çalışması yapacağını belirtti ve ekledi, “Yabancı ekiplerin çalışma yaptığı sırada bizim ekip de aynı alanda olacak ve çalışmalar, bizim ekibin koordinasyonu altında yapılacak.”

Kazı çalışmalarına başkanlık eden Doç. Dr. Kutalmış Görkay, 35 kişilik kazı ekibi ile titiz bir çalışma yaparak kültürel varlıkları gün ışığına çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Görkay, Zeugma’da acil kazı ve kurtarma çalışmalarının Birecik Barajı’nın yapımıyla gündeme geldiğini hatırlattı.

Zeugma Antik Kenti’nde ilk kazı çalışmalarının 1987 yılında Gaziantep Arkeoloji Müzesi tarafından başlatıldığını ifade eden Görkay, “35 kişiden oluşan uzman ekibimiz ile birlikte, 15 Ekim 2005 tarihine kadar yoğun bir kazı çalışması yapacağız. Önceliğimiz, villaların bulunduğu bölge olacak ve kazı çalışmaları villaların bulunduğu iki noktada yoğunlaşacak. Bu tür kazılar, uzun süreli çalışmayı gerektireceği için yapılacak olan kazı çalışmaları çok uzun zaman alacaktır. Zaten, bölgede geçmiş yıllarda da uzun yıllar değişik gruplar tarafından kazılar yapıldı. 1987 yılında Gaziantep Arkeoloji Müzesi tarafından başlatılan kazılara, 1993 yılında West Avustralya arkeoloji ekibi, 1996-2000 yıllarında Fransız Nantes Üniversitesi arkeoloji ekibi, Sanko Holding A.Ş., 1998 yılında İsviçre Bern Üniversitesi, 2000 yılında Packard Humanities Enstitüsü ve 2004 yılında yine Fransız Nantes Üniversitesi arkeoloji ekibi, kazı ve kurtarma çalışmalarına destek sağladılar” ifadesini kullandı.

KAZI ÇALIŞMALARI ARTIK TEK ELDEN YÜRÜTÜLECEK
Daha önce değişik yerli ve yabancı gruplar tarafından yürütülen kazı çalışmalarının artık tek elden yürütüleceğini ifade eden Görkay, “Bundan sonra yapılacak kazı ve kurtarma çalışmaları tek elden yürütülecek ve Bakanlık kazısı haline gelecek. Benim başkanlık ettiğim ekip, yapılacak kazılarda tam yetkili olacak” diye konuştu.

YABANCI KAZI EKİPLERİ DE ZEUGMA’DA ÇALIŞMA YAPACAK
Eylül 2005 tarihinde, yabancı kazı ekiplerinin de Zeugma’da çalışma yapacağını kaydeden Görkay, “Eylül 2005 tarihinde, İsviçreli bir grup Zeugma Antik Kenti’nde yüzey araştırması yapacak. Aynı ay içerisinde Fransız bir grup da depo çalışması yapacak. Yabancı ekiplerin çalışma yaptığı sırada bizim ekip de aynı alanda olacak ve çalışmalar, bizim ekibin koordinasyonu altında yapılacak. Bölgede yapılacak kazı çalışmaları çok uzun süreli olacak. Bu nedenle, kazıların ne zaman tamamlanacağı konusunda bir tarih vermek mümkün değil. Asıl önemli olan, buranın bir açık hava müzesi şekline dönüştürülüp, turistlerin bu güzellikleri bölgeye gelerek yerinde görmesini sağlamak olacaktır” diye belirtti.

ZEUGMA’DAN ÇIKARTILAN ESERLER

Zeugma Antik Kenti’nde, 1987 yılında başlayıp günümüze kadar devam eden kazı ve kurtarma çalışmaları sırasında 1500 metrekare sanat şaheseri mozaikler, dünyada başka bir örneği olmayan -savaş ve barışı simgeleyen- bronzdan yapılmış Mars Heykeli, 120 metrekare fresk (duvar resmi), 4 bin adet bronz sikke, 100 bin mühür baskı (bulla) ve günlük hayatta kullanılan çok sayıda eşya elde edildi.

Zeugma’dan çıkartılan kültürel zenginlikler, Gaziantep Müzesi’nde sergileniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeugma-kazilari-tek-elde-toplaniyor_32103.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • süleyman demirel ünv.yalvaç m.y.o. restorasyon ve konservasyon bölümü 2. sınıf öğrencisiyim.sene sonunda yapmakla yükümlü olduğum zorunlu stajımı zeugma kazısında yapmak ve elimden gelenin eniyisini yapıp kazı ekibine dahil olmak istiyorum. gereğini arz ederim. tel: 0 543 307 50 04 adres: leblebiciler mh cumhuriyet cd kazım balcı apt. d16 yalvaç / ısparta *olumlu veya olumsuz cevaplarınızı bekliyorum. teşekkür ederim... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!