Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zeugma Müzesi’nin Akıbeti Tam Bir Muamma

Müzenin projesini ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Profesör Abdi Güzer ve ekibi çizmiş. İhaleyi ise Ankara’dan AC İnşaat Şirketi kazanmış. Ancak dünyanın en büyük mozaik müzesi olma iddiasındaki bir müze için yapılan çalışmalar büyük bir sis perdesi ardında.

Hürriyet Gazetesi/Gila BENMAYOR



aziantep’te yapılması planlanan Zeugma Müzesi’nde 1500 metrekare mozaik sergilenebilecek. Böylece dünyanın en büyük mozaik müzesi olacak. Projesi hazır, ihalesi yapılmış ama Kültür ve Turizm Bakanlığı henüz onay vermemiş. Dünyanın en büyük mozaik müzesi projesi işte böyle sallantıda.

Zeugma Müzesi projesi tam bir yılan hikayesine döndü. Zeugma antik şehrinden çıkartılan mozaikleri barındırmak için yapılacağı söylenen müzeyle ilgili haberleri nicedir bekliyordum. Geçenlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey aradı. "Müzenin projesi hazır. İhalesi de yapıldı" haberini verdi.

Müzenin projesini ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Profesör Abdi Güzer ve ekibi çizmiş. İhaleyi ise Ankara’dan AC İnşaat Şirketi kazanmış. Ancak dünyanın en büyük mozaik müzesi olma iddiasındaki bir müze için yapılan çalışmalar büyük bir sis perdesi ardında.

İspanya’nın Bilbao kentinde ünlü mimar Frank Gehry’nin çizdiği Guggenheim Müzesi’nin daha inşaatı başlamadan dahi nasıl yazılıp çizildiğini ve konuşulduğunu hatırlıyorum da... Müze ortaya çıkmadan reklamı yapılmıştı adeta. Kimselerin adını sanını bilmediği Bilbao kenti de dünyanın gündemine oturmuştu.

Son derece değerli bir hazineye sahip Gaziantep de aynen Bilbao gibi böyle bir fırsatı yakalayabilirdi. Ünlü bir mimarın elinden çıkmış bir çizimle dünya çapında bir müzeye kavuşabilirdi. Bilbao gibi tüm dünyadan ziyaretçi akınına uğrayabilirdi.

Gaziantep fırsatı kaçırdı

Ama Gaziantep, Zeugma Müzesi için uluslararası bir yarışma açma fikrine hiçbir zaman sıcak bakmadı. Bana kalırsa önemli bir fırsatı kaçırdı.

Her neyse şimdi Gaziantep Belediyesi’nin elinde altı aylık bir çalışmanın ürünü olan bir proje var.

Asım Güzelbey’den rica ettim. Fotoğraftaki projeyi gönderdi. Proje, Gaziantep Müzesi arkeoloğu ve müdür yardımcısı Dr. Mehmet Önal’ın da desteğiyle, eserler tek tek ele alınarak çizilmiş. Gerçekten değerli bir çalışma.

Müzenin yer alacağı arazinin büyüklüğü 40 dönüme yakın. Gaziantep Belediyesi bu müze için 18,5 trilyon liralık bir bütçe ayırmış. (YTL değil) Asım Güzelbey’e göre, özelleştirmeden alınan arsanın değeri de 25 trilyon lira civarında. Nereden bakarsanız bakın büyük bir proje.

Onaylanmazsa vazgeçerim

Halen dünyanın en büyük mozaik müzesi Tunus’taki Bardo Müzesi. Bardo Müzesi’nde sergilenen mozaik eserler 1300 metrekare yer kaplıyor.

Gaziantep’te yapılması planlanan Zeugma Müzesi’nde ise 1500 metrekare mozaik sergilenebilecek. Bugün Gaziantep Müzesi’nin ziyaret ederseniz sadece 400 metrekare mozaik görebilirsiniz.

Zeugma antik şehrinden çıkartılmış hazineler müzenin bodrumunda. Kazılar tekrar başladığı takdirde yeni çıkartılacak olanları da hesaba katın.

Asım Güzelbey’e göre "Mozaik Müzesi, Cumhuriyet tarihimizin en büyük müzesi olacak."

Proje hazır, ihalesi yapılmış ama Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan henüz onay yok.

Güzelbey "Önümüzdeki günlerde onaylanmazsa projeden vazgeçeceğim. Onaylanırsa önümüzdeki nisan ayında inşaata başlayıp bir yılda tamamlayacağız" diyor.

Dünyanın en büyük mozaik müzesi projesi işte böyle sallantıda.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeugma-muzesinin-akibeti-tam-bir-muamma_59945.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!