Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması Teslim Tarihi Güncellendi

Üç kategoride düzenlenen "Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması"nda; Üniversite Öğrencileri ve Profesyonel Kategorisi sonuçları açıklanırken, Lise Öğrencisi Kategorisi'nin son proje teslim tarihi 17 Ekim 2022 olarak revize edildi.

yapi.com.tr

GÜNCELLENDİ!

Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması Teslim Tarihi Güncellendi Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması Teslim Tarihi Güncellendi
TESLİM TARİHİ 17 Ekim 2022
ÖDÜL TÖRENİ TARİHİ 25 Ekim 2022
DÜZENLEYEN

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) ortaklığında

WEB ADRESİ

www.bursabilimmerkezi.org

E-POSTA

ay2023@btu.edu.tr

+ Ajandama Ekle

Türkiye Uzay Ajansı’nın ilk 10 yıllık hedefleri arasında 2023 yılı sonunda uluslararası işbirliği ile yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştirme bulunmaktadır. İlerleyen yıllardaysa bu kez kendi milli roketimizle aracımızı yakın yörüngeye çıkararak, Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirme hedeflenmektedir. Ayrıca Milli Uzay Programı’nın 9 nolu hedefi de “Uzay Farkındalığı” yaratmaktır. “TÜRKİYE AY ÜSLERİ ULUSAL FİKİR YARIŞMASI” ile ; “Milli Uzay Programı ve vizyon bileşeni olan Ay Programı’nın devamı ve türevi olabilecek Uzay Mimarlığı ve Dünya Dışı Şehircilik konularını ele alan bir “FİKİR YARIŞMASI” düzenleyerek, aşırı zorluklar içeren koşullar için gelecek ufuklu vizyon, projelendirme ve milli teknoloji hamlesi sahalarında ortam, kaynak, yaşam ve araştırma alanı olanakları, tasarımı ve inşası üzerine yeni gelişen faaliyet alanına vizyoner düşünce ve ürün verilmesi amaçlanmaktadır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi - Bursa Teknik Üniversitesi - Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü – GUHEM ortaklığında gerçekleştirilecek yarışma Lise/Orta Öğretim Öğrencileri, Üniversite Öğrencileri ve Profesyonel olmak üzere 3 kategoride yürütülecek olup; kazananlara Bursa BŞB tarafından toplam 100.000 TL  nakit ve GUHEM tarafından toplam 40.000 TL nakit ödül verilecektir.

Tema
“Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gökmen Uzay Ve Havacılık Eğitim Merkezi, lise/ortaöğretim öğrencilerini, üniversite öğrencilerini ve profesyonel katılımcıları ay’da kurulacak ilk üs, araştırma, altyapı ve yaşam alanlarını düşünmeye, tasarlamaya ve planlamaya çağırıyor.”

Amaç-Yaklaşım
“Dünya Dışı Şehircilik ve Uzay Mimarlığı” konularını ele alan bir “FİKİR YARIŞMASI” hedefine yönelik olarak, yarışma yürütme sürecinde, ülkemizde bu hedefe yönelik “atölye, yarışma, uzmanlık ve/veya araştırma deneyimi olan” bir jüri ekibi aracılığı ile diyalog ortamlarını geliştirmek yaklaşımı ele alındı.  “Birûni, İbni Sina, Tusi, Uluğ Bey, Ali Kuşçu, Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk Kraterlerini” de ele alarak “Çok Merkezli Ay Araştırma Üsleri” fikirleri ve tasarımları ile gelecekçi vizyon geliştirme hedeflenmiştir.

Konu
Türkiye Uzay Ajansı 9 Şubat 2021 tarihinde Milli Uzay Programı’nın ilk 10 yıllık vizyon hedeflerini ve Ay’a ilk ve sürdürülebilir temas projelerini açıkladı. Tasarım okullarında aşırı zorluklar içeren, Mars gibi gelecekçi vizyon ve projelendirme sahalarında daha önce bir fikir yarışması düzenleyerek bu konularda atılan temelleri takip ederek Ay yüzeyinde kurulacak ilk üsler, araştırma, altyapı ve yaşam alanlarını düşünmeye devam etmek hedefi ile hareket ediyoruz. Bu aşamada zorlayıcı iç ve dış koşullarda ve diğer gök cisimlerinde ortam, kaynak ve yaşam alanı ihtimalinin araştırılması, tasarımı ve inşası üzerine yeni gelişen faaliyet alanına ürün verilmesi yönünde lise/orta öğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri ve profesyonel kategorilerde ulusal fikir yarışması düzenlenmesi hedeflendi.

Ulusal Fikir Yarışmasının Soruları ve Motivasyonları
Yarışma “üniversite öğrencileri” ve “profesyonel” olarak 2 kategoride yürütülecek olup, her 2 kategoriye de aşağıdaki sorular yöneltilerek kurgulanmıştır.

1. Dünya’da ve Dünya’ya yaptıklarımız, yaşamakta olduğumuz sosyolojik & felsefî & antropolojik serüvenimiz Dünya’nın koruganı ve uydusu AY’da yer, mekân ve şehir kurma hedeflerinde nasıl değerlendirilmelidir?

2. Ay yüzeyinde insan & canlı ekosistemlerine yabancı aşırı zor koşullara uyum ve bu koşulları dönüştürme yeteneklerimiz ile ilgili mevcut ve geliştirilmesi gereken teknolojiler plan,vizyon ve tasarım sürecinde “uzaya yayılan çok gezegenli medeniyet” vizyonu etrafında nasıl ele alınabilir?

3. Ay’da kurulacak üs; orada yaşaması planlanan gök insanlarının psikolojik ve sosyolojik açıdan iyi olma halini sağlayacak şekilde nasıl geliştirilebilir? Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın hedeflerinden olan Ay Görevleri’nin sürdürülebilir ve başarılı olabilmesi için getirilecek tasarımsal ve teknolojik yaklaşımların vizyonu nasıl olabilir?

4. Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın Ay Projeleri nasıl bir tasarım ve vizyon yaklaşımı ile sürdürülebilir ve başarılı olabilir?

5. Sürdürülebilir bir yaşam kurabilmek, uygun mekân üretmek,  ilgili mühendislik & mimarlık tekniklerindeki yeni nesil güncel gelişmeler Ay koşullarında nasıl değerlendirilebilir?   

Vizyon, Planlama ve Tasarım Aşamaları
(En az iki kişilik ekiplerden oluşması gereken katılımcılarından altta tanımlanan iki aşamayı ele alan ve her kategoride sayıları tanımlanan afiş/poster/pafta ürünleri beklenmektedir.)

1.Ay 2023-2028: Sert Ve Yumuşak İnişler Ve Sonrası Faaliyetler İçin Mekânlar, Hacimler ve Altyapılar: en az 20 gök insanı ve en az 1000 m3/insan için “korunaklı mekânsal hacim” tasarlanması. Aşırı dış koşullara karşı korunaklı ve dayanıklı olacak şekilde, mimari & mühendislik programı, malzeme, üretim tekniği, form, tasarım teması, ekolü, felsefesi SERBEST)

2.Ay 2030-2040-2050 / Üs Yerleşimleri Planlaması Ve Tasarımı: en az 200 gök insanı ve 1000 m3/insan için, ilk mimari-mühendislik birimleri, yapılaşma/yerleşim konsepti, insan ve diğer yaşam formları için (biyolojik ve/veya sentetik) sürdürülebilir bir Dünya-Ay ekosisteminin kurulması hedefli vizyon, plan, proje ve mekânsal tasarımlar. (konum ve yer seçimi, insan ve diğer canlıların nüfusu, ekosistem kurgu ve dengesi, alanın dış ve iç koşulları, …vb senaryo bileşenleri SERBEST)

Yarışma Ödülleri
Yarışma 1- Lise/Orta Öğretim Öğrencileri, 2- Üniversite Öğrencileri ve 3- Profesyonel olmak üzere 3 kategoride yürütülecek olup; kazananlara aşağıda belirtilen miktarlarda (Bursa BŞB tarafından toplam 100.000 TL ve GUHEM tarafından 40.000 TL nakit ödül) toplam 140.000 TL nakit ödül verilecektir.

1. Lise Öğrencileri Kategorisi: Toplam 40.000 TL Nakit Ödül (GUHEM)

8 Adet 5.000 TL/Ekip Eşdeğer Başarı Ödülü/Ekip

2. Üniversite Öğrencisi Kategorisi: Toplam 50.000 TL Nakit Ödül (Bursa BŞB)

5 Adet 10.000 TL/Ekip Eşdeğer Başarı Ödülü/Ekip

3. Profesyonel Kategori Ödülleri: Toplam 50.000 TL Nakit Ödül (BURSA BŞB)

Birincilik Ödülü/Ekip: 25.000 TL/Ekip,
İkincilik Ödülü/Ekip: 15.000 TL/Ekip
Mansiyon (2 Adet Eşdeğer)/Ekip: 5000 TL/Ekip X 2=10.000 TL/Ekip

Yarışma Takvimi

Fikir projelerinin teslimi: 15 Eylül 2022 * Lise Öğrencisi Kategorisi için 17 Ekim 2022 olarak güncellenmiştir.
Jürinin projeleri değerlendirmesi ve sonuçların duyurulması:
15-22 Eylül 2022 (çevrimiçi 3 ayrı kategoride 3X2=6 ayrı seansta değerlendirme jürisi)
Yarışma Kolokyumu ve Ödül Töreni:
25 Ekim 2022
Yarışma e-kitabının Proje Yürütücüsü tarafından hazırlanması ve paydaş kurumların dijital ortamlarında paylaşılması:
30 Kasım 2022

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/turkiye-ay-usleri-ulusal-fikir-yarismasi-teslim-tarihi-guncellendi_191141.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!