Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

37 Yıl Sonra Felaketi Yeniden Çağırıyoruz

İktidar, Çernobil’in yıldönümünden bir gün sonra yeni bir felakete kapı aralıyor. Akkuyu Nükleer Santralı’na yakıt getirilmesini tedirginlikle takip ettiklerini belirten uzmanlar, "Seçim öncesinde iktidarın şovu" dedi.

yapi.com.tr
37 Yıl Sonra Felaketi Yeniden Çağırıyoruz

Çernobil Felaketi’nin bugün 37’nci yıldönümü 100 bine yakın kişinin ölümüne yol açan felaketin etkileri hâlâ sürüyor. Felaketin yıldönümünden bir gün sonra yani yarın Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne nükleer yakıt getiriliyor. Uzmanlar nükleer gibi önemli bir konunun iktidarın seçim şovuna dönüştüğüne dikkat çekti.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; dünyanın nükleer enerjinin yarattığı tehlikelerle birçok kez karşı karşıya kaldığını hatırlatan Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, “Çernobil felaketinden sonra Karadeniz’de kanser vakası olmayan ev yok. Nükleer enerji tartışılamaz bir konu. Mesele yakıtın getirilmesi, güvenliği değil santralde öngörülemez her olay kazadır. Şalteri indirdiğiniz anda kaza başlamış demektir ve sonuçları çok ağır olur.” ifadelerini kullandı.

Küçük nükleer meselenin iktidarın şovuna dönüştüğüne dikkat çekti. AKP iktidarının bu tavrının sonuçlarını Marmaray gibi projelerde de gördüklerini hatırlatan Küçük, “Marmaray, denizin altında kaç kere kaldı. İktidar için mühim olan şov. Çünkü korku, şiddet ile halkın tepkisini bastırmaya çalışan iktidarlar bunu görünmez kılmak için böyle ‘prestijli’ projeler peşinde koşarlar. Mesele sadece nükleer yakıtların getirilirken alınacak güvenlik önlemleri değil. O santral faaliyete geçtiği anda bizi bekleyen büyük tehlikeler var.” dedi.

Şeffaf olmayan süreç
NKP Sekterartyası’ndan Erdal Apaçık da iktidarın ve santrali inşa eden Rosatom şirketinin açıklamalarının çelişkili olduğuna dikkat çekti. Seçim öncesi sansasyonel bir hava yaratmak için yakıt meselenin ortaya atıldığını belirten Apaçık şu ifadeleri kullandı: “Nükleer enerji şeffaf bir süreç değil. Yakıtın üretiminden, taşınmasından ve teslim alınmasından sorumlu şirketlerin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan sertika almaları gerekiyor. Bunları dahi bilmiyoruz. Yakıtın getirileceğinden bile emin değiliz, her iki durumda da yaşananlar skandal.”

Akkuyu’yu durduralım
Çernobil Felaketi’nin yıldönümünde Mersin’de yapılacak eyleme SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi ve Mersin Milletvekili Adayı İlknur Başer çağrı yaptı. Başer şunları söyledi: "Depremde enkaz altında bırakarak; selde, yangında önlem almayarak ölüme sürükledikleri insanlarımızın hesabını vermeyen iktidar Akkuyu nükleer santralindeki ısrarı ile halka felaket üretiyor. ‘Yerli ve milliyiz’ diye övünenler Akkuyu Nükleer Santrali’nin yakıtını Rusya’dan getirip, üretilecek elektriğe alım garantisi vererek bu ülkeyi emperyalist şirketlere talan ettiriyor. Çocuklarımızın geleceği için yaşam için Çernobilin 37’nci yılında (bugün) saat 17.00’de Kushimato sokakta, 17.30’da Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda buluşmaya çağırıyoruz."

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/37-yil-sonra-felaketi-yeniden-cagiriyoruz_197667.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!