Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.


Adalar'da İmar Planı Tartışması Sürüyor

İmar planı değişikliğiyle ilgili İBB’nin yaptığı açıklamada Adalar’ın yapılaşmaya açılmadığı belirtilirken duruma tepki gösteren bölge sakinleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne giderek itiraz dilekçesi verecek.

yapi.com.tr
Adalar'da İmar Planı Tartışması Sürüyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalar’la ilgili yeni bir imar planı hazırladı. Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada ve Sedef Adası hakkında hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde askıya çıkan planla Adalar’da yapılaşma tartışmaları alevlendi.

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz ve Şeyda Öztürk'ün haberine göre; Ada sakinleri, imar planlarının adaları koruma amacı taşımaktan çok turizm amaçlı yapılaşmalara zemin sağlayacağı kaygısında. Söz konusu duruma tepki gösteren Adalar sakinleri bugün Ataşehir’deki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne giderek bir itiraz dilekçesi verecek. Ayrıca bakanlık tarafından hazırlanan ve 28 Ağustos’ta sürecin dolacağı planlar için kurum ve kuruluşlara itiraza hakkı süreci başlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi’nin hazırlayıp Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayladığı Adalar’daki imar planının askıya çıkışı ve beraberinde başlayan tartışmalara ilişkin İBB, bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletilen koruma amaçlı nazım imar planı bu veriler doğrultusunda değerlendirildiğinde; bağımsız birim sayısının 16 bin 978’den 12 bin 584’e dolayısıyla oluşabilecek en fazla nüfusun da 42 bin kişiden 31 bin kişiye düşürüldüğü görülmektedir. Burgazada’da da plana göre yapılaşma gerçekleştiğinde mevcutta 2 bin 192 olan bağımsız birim sayısının 1448’e, en fazla nüfusunun 5 bin 477 kişiden 3 bin 620 kişiye düşeceği öngörülmektedir. Bu kapsamda Adalar da daha önceki planlarda yapılaşma tanımlanmamış hiçbir alan, yapılaşmaya açılmamıştır.” denildi.

Açıklamanın “Plan ve Sit Derecelendirme İlişkisi” kısmında ise “Plan kararları ile sit niteliği değiştirilmez. Planla birlikte herhangi bir sit değişikliği olmamıştır” denildi.

‘Sakıncalı buluyoruz’
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, imar planlarına ilişkin teknik çalışmalarının devam ettiğini ve söz konusu planda dava konusu olacak sorunlar tespit ettiklerini söyledi.

İmar planının Adalar’da yapılaşmayı öngördüğünü anlatan Köymen, “Uzun bir süre boyunca Adalar’ın strateji belgesi oluşturuldu ve imar planları yapıldı. Burada en temel sorun revize edilen konuların açık bir şekilde ortaya konulmaması. Kıyıları imar planından ayırarak daha sonra planlanacak bir alan olarak belirlenmiş. Bu beş adanın imar planları yapılırken kıyılarıyla beraber ele alınmaları gerekiyordu. Meslek odaları açısından baktığımızda bu durumu sakıncalı buluyoruz. Çünkü kıyı yapıları adanın siluetini belirler. Dolayısıyla bu şekilde bir imar planı olmaz.” dedi.

‘Biz buradayken beton yapamazlar’
Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ise Adalar’ın planlı olması gerektiğini belirterek, “Ancak bu rant anlamına gelmez. Adalar, 80’in üzerinde birinci derece sit alanından oluşuyor. Bunu korumamız gerekiyor.” diye konuştu.

Burgazada üzerinden bir kaygı olduğunu belirten Gül, “Bazı yerler günübirlik tesis alanı olarak planlanmış. Adalılar da buralara beton yapılacağından şüpheleniyor. Biz buradayken beton yapamazlar. İmara açılmasını kabul etmeyeceğiz. İtirazlarımız kabul edilmezse yargıya başvururuz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/adalarda-imar-plani-tartismasi-suruyor_199209.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!