Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Afşin Elbistan A Termik Santrali Büyümeye Gidiyor

Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne iki ünite eklenmesi için başvuru yapıldı. Çevreciler, “Kanser olmayan ev yok” diyerek projeye karşı çıktı.

yapi.com.tr
Afşin Elbistan A Termik Santrali Büyümeye Gidiyor (Fotoğraf: AA)

Dünya kömürden uzaklaşırken Türkiye’de termik santral yatırımlarına yenileri ekleniyor. Muğla Milas’taki YK Enerji’nin termik santrallerine kömür sağlanması için acele kamulaştırma kararları gündemdeki yerini korurken Kahramanmaraş’taki termik santral da büyümeye gidiyor. Türkiye’nin üçüncü büyük termik santrali Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne ilave iki ünite için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunuldu.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre; Çelikler Holding’e ait olan proje için İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) 2 Nisan’da Ankara’da toplanacak. Toplantının ardından verilecek olan kararla birlikte projenin durumu belli olacak.

Şirketin hazırladığı çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporuna göre, yapılması planlanan iki ünite toplam 688 megawatt (MWe) olacak. Mevcuttaki dört üniteyle birlikte 1355 MWe üreten tesisin gücü 2 bin 43’e çıkacak. Ünite sayısı ise altıyı bulacak.

Bölgede halihazırda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından işletilen Afşin Elbistan B Termik Santralı bulunuyor. Bu termik santralda da dört ünite bulunuyor. Greenpeace tarafından 2019’da hazırlanan raporda bölgedeki iki santralin toplam sekiz ünitesiyle 2020’ye kadar 17 bin 500 yurttaşın erken ölümüne neden olduğu aktarıldı.

Afşin - Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat konuya ilişkin, “Elbistan’da kanser olmayan ev yok. Üstelik buraya ne göçmen kuşlar geliyor ne 5 bin yıllık asmalar üzüm veriyor. Deprem sonrası iki termik santral durunca biz on yıllardır ilk defa temiz bir havada baharın kokusunu alabilmiştik. Elbistan Ovası, Türkiye’nin dördüncü büyük ovası ve birinci sınıf tarım arazilerinden oluşuyor. Kömüre mahkûm değiliz, afete dirençli kurulacak yeni kentimizde insanca yaşamak istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/afsin-elbistan-a-termik-santrali-buyumeye-gidiyor_202324.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!